Hop til indhold

Sådan sikrer du dig, når naturen raser

Hvert år ser vi mange forskellige slags skader. Mange af dem skyldes naturens luner som fx storm, skybrud og sne. En del af disse skader kan forebygges, eller skadens omfang kan begrænses ved at følge nogle få gode råd.

Storm - hvad gør jeg?

Det er tale om storm, når vindhastigheden er 25 m/s, men allerede ved hård kuling på 17 m/s kan enkelte vindstød være af stormstyrke. Den stærke vind kan let ødelægge træer, ejendele og bygninger, og derfor er det en rigtig god idé at være forberedt når stormen rammer. Her får du de bedste råd til, hvordan du undgår stormskader.

Stormflod - hvad gør jeg?

En stormflod er en oversvømmelse, der skyldes ekstreme vandstande i havet. Skader efter en stormflod er ikke dækket af din forsikring, men du kan få hjælp fra den særlige stormflodsordning. 

Som ved andre vejrskader skal du forsøge at begrænse skaden, så godt, du kan - fx ved at flytte beskadigede genstande. Husk at tage billeder af skader og ødelagte ting, og lade være med at smide dem ud. Du kan også forebygge og begrænse skaden ved at monterer Vandsikringstape på døre og vinduer mod indtrængende vand

Sådan dækker Naturskaderådet

Din skade bliver behandlet efter Naturskaderådets  retningslinjer og vilkår. Vær opmærksom på, at der på visse punkter er begrænset dækning i forhold til, hvad du kender fra din hus- eller indboforsikring.

Læs om Naturskaderådets vilkår og dækninger

Hjælp naboen med at forebygge stormskader

Stormskader er dækket af ejendommens forsikring. I følge forsikringslovgivning er det dog din pligt som forsikringstager at tage de nødvendige skridt for at formindske skadens omfang og evt. følgeskader. Men selvom der er meget at hente ved at sikre både ejendom og ejendele, kan det også være en god idé at sikre dig, at din nabo ligeså er opmærksom på at forebygge stormskader. Det er nemlig stadig din forsikring, der skal dække skaden, hvis stormen forvolder skade på dine bygninger, maskiner eller køretøjer, som følge af naboens væltede træer eller flyvende genstande.

Skybrud – hvad gør jeg?

Vand kan trænge ind de mest uheldige steder, og nogle gange går det langt hurtigere, end man regner med. Derfor giver vi dig vores bedste råd til, hvad du selv kan gøre for at forebygge vandskader på dine bygninger.

  • Tjek jævnligt at tagrender, kælderhalse, lyskasser, kloakker og andre afløb er fri for affald som fx nedfaldne blade. Vandet skal have mulighed for at løbe væk, ellers kan du risikere, at skaden ikke er dækningsberettiget.
  • Hold øje med prognoser for kraftig nedbør.
  • Sørg for dræn både under og uden for bygningen. Vær især opmærksom på effektivt dræn, hvis terrænet skråner ind mod bygningen.
  • Installer et "højtvandslukke", der spærrer for opstigende kloakvand. Det kan være i form af enten en ventil eller en kugle, der spærrer røret. Det koster ikke ret meget, men indsatsen kommer mange gange igen, hvis uheldet er ude.
  • Hvis du har kælder: Sørg for at løfte dine ting mindst 40 cm. fra kældergulvet. Placér alt på et underlag fx europaller (gælder også vaskemaskine mv.). Undgå at opbevare dyre ting i kælderen.
  • Det er vigtigt at holde øje med husets skabe, hvis rørene i skabene er synlige. Står et rør og drypper meget, kan der opstå vandskade, som kan få gulvet til at rejse sig. Er rørene synlige, er du selv ansvarlig for skaden.
  • Installer evt. vandsikringsprop i afløb der ikke benyttes hele tiden, og monter vandsikringstape på døre og vinduer mod indtrængende vand.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg får en vandskade?

  • Du må gerne gå i gang med at begrænse skaden med det samme – enten ved at gøre det selv eller ved at tilkalde professionel hjælp. Som forsikringskunde har du pligt til at afhjælpeskaden.
  • Begræns skaden ved at rede så mange ting som muligt. Hvis du ønsker erstatning for de ødelagte ting, er det vigtigt, at du gemmer dem.
  • Sørg for at få pumpet vandet væk og fjerne fugten ved hjælp af en affugter. Inden affugtning påbegyndes skal alle ting fjernes fra gulvet og væggene således, at de opfugtede arealer er frilagte og kan tørres.
  • Når du har gennemgået ovenstående trin, så ring til os og anmeld skaden på tlf. 88 18 69 69. Er skaden dækket af din forsikring dækker vi rimelige udgifter til for eksempel redning af ting, udpumpning af vand, affugtning m.m.
  • Ved behov for akut hjælp, kan du ringe til os på tlf. 70 10 90 00. Vi kan hjælpe med at rekvirere skadeservicefirmaer, der kan foretage affugtning, rengøring og meget mere.

Hent vores faktablad om skybrud

Du kan downloade faktablad om, hvordan du sikrer din virksomhed mod skybrud og oversvømmelse her, så du er bedst muligt forberedt, hvis situationen opstår. 

Sneen kommer - hvad gør jeg?

Sne er ikke i sig selv et problem, hvis bare den bliver skrabet væk i tide! De største problemer opstår ved snetryksskader, som kommer af tung sne, der får lov til at ligge og holde på væden, og derfor kan skabe et stort tryk på tagkonstruktioner. Få vores bedste råd til, hvordan du kan forebygge snetryksskader på dine bygninger.

Sådan sikrer du dig, inden sneen kommer

Er du ejer af landbrugs-, industri- eller erhvervsbygninger, bør du sikre, at der udarbejdes en beredskabsplan i tilfælde af voldsomt snevejr, der kontrolleres hvert år. Planen bør omfatte: 

  • Rydning omkring bygninger, så snerydningsmaskiner og redskaber kan komme til. 
  • Tagplan til entreprenør, som gør opmærksom på svage steder i konstruktionen - for eksempel om hvor taghætter er placeret. 
  • Plan over terræn, der viser de steder, hvor man ikke kan køre med tungt maskinel – fx pga. rørledninger og kanaler. 
  • Aftale med entreprenør, der kan fjerne sneen, hvis du ikke selv har de nødvendige maskiner til det.

Rydning af sne og is på tage

Sne på taget kan være hyggeligt, men det udgør også en risiko, hvis vægten bliver for stor. Hvis det har sneet, bør du derfor være opmærksom på: