Hop til indhold

Konflikter på arbejdspladsen: Hvad gør du?

Som leder skal du håndtere uenigheder, før de vokser sig store. Hvis små gnidninger ikke bliver tacklet i tide, kan de skabe uro i samarbejdet. Som leder er det derfor vigtigt at tage fat tidligt og skabe klare rammer for dialog og forventninger.

Som leder bør du kommunikere klart. Sæt tydelige rammer for opgavefordeling, krav, forventninger, og hvordan man skal behandle hinanden.

I løbet af et langt arbejdsliv er det naturligt at opleve små eller store udfordringer. Nogle løses hurtigt og nemt, mens andre eskalerer og kan være svære at håndtere.

– De fleste oplever dette som ubehageligt, også ledere, siger Stine Melfald, leder- og organisationsudvikler i FRONT Leadership. Hun har hjulpet mange virksomheder med konfliktløsning.

– Vi vælger ikke selv vores kolleger. Når mange mennesker med forskellig alder, baggrund, kultur og samarbejdsstil skal arbejde tæt sammen, kan der opstå misforståelser eller små uenigheder. Hvis de får lov at vokse, kan det ende i en konflikt.

Årsager til konflikter på jobbet Faglige uenigheder, forskellig kommunikationsstil, forskellige værdier – eller det, man ofte kalder dårlig kemi – kan være nok til at udløse en negativ spiral. Manglende medindflydelse, modstridende krav og rollekonflikter er andre årsager.

– Flere af de sager, jeg har arbejdet med, bunder i manglende forståelse for forskelligheder, siger Melfald.

Men udfordringerne kan også handle om, hvordan arbejdet er organiseret. Det bør ledere tage fat i for at forebygge konflikter, mener hun.

– Mange ledere kommunikerer uklart. De sætter ikke tydelige rammer for opgavefordeling, krav, forventninger, og hvordan man skal behandle hinanden på jobbet, siger hun.

Lederen har det overordnede ansvar for arbejdsmiljøet – På en arbejdsplads har alle medarbejdere et ansvar for at bidrage til et positivt arbejdsmiljø. Vær imødekommende, tag dig tid til at lære dine kollegaer at kende, vær rummelig over for forskelligheder og se dem som en styrke i teamet, anbefaler Melfald.

Det er dog lederen, der har det overordnede ansvar for, at medarbejderne trives, udvikler sig og når de fælles mål. Som leder skal du håndtere konflikter, før de vokser dig over hovedet.

Vær tydelig som leder At være tydelig er alfa og omega, mener Melfald.

– Du skal være til stede, stille klare forventninger og skabe rammer for, at teamet kan lære hinanden at kende og opbygge relationer. Du skal også sikre, at der er tillid mellem dig og medarbejderne, påpeger hun.

Det kræver, at du er tæt på og har regelmæssige møder med hver enkelt medarbejder. Her skal du ikke kun tale om resultater, men også opbygge relationer og vise interesse for den enkelte. Så kan du fange signaler, hvis noget er ved at skride, og hurtigt tage de nødvendige skridt for at undgå en større konflikt.

– Her oplever jeg, at mange ledere har noget at lære. Hvis du kun har medarbejdersamtale én gang om året og tror, det er nok, så tager du fejl, fastslår Melfald.

Ledere kan også påvirke arbejdsmiljøet gennem rekruttering.

– Brug muligheden til at sammensætte et team, hvor folk supplerer hinanden godt. Det er også klogt at ansætte nogen, der er anderledes end dig selv.

Arbejdspladskonflikter har store konsekvenser – Vi må erkende, at nogle konflikter ikke kan løses, siger Petter Hole fra Gjensidige.

– Men det betyder ikke, at vi ikke skal tage fat i dem. En lille konflikt, der får lov at ulme, kan vokse sig stor. Alvorlige konflikter kan ende i retten. Nogle gange har konflikter endda ført til slagsmål på jobbet.

Selvom det sjældent går så vidt, kan en konflikt blive så intens, at den fører til langvarigt sygefravær på grund af stresssymptomer som nedtrykthed, bekymring, uro, søvnproblemer og muskel-/skeletbesvær, siger Hole.

Langvarigt fravær øger risikoen for at falde ud af arbejdsmarkedet. Konflikter kan også skade produktiviteten i små og mellemstore virksomheder.

Hvordan griber jeg det an? – At ignorere uoverensstemmelser er sjældent en god idé. Meget kan løses, hvis man tager fat tidligt, siger Hole.

Der findes forskellige metoder. Nogle vil grave dybt for at finde roden til problemet – en omfattende proces, som ikke altid virker. Hole anbefaler en mere løsningsfokuseret tilgang (LØFT), hvor man fokuserer på det, der fungerer godt, og ønsker at styrke det – frem for det, der ikke fungerer.

– Nogle tror, det er en naiv og "blød" tilgang, men den har vist sig meget nyttig. Især når det er svært at sætte fingeren på, hvad konflikten egentlig handler om, siger Hole.

– Hvis vi håndterer uenigheder godt, før de bliver til konflikter, kan de faktisk føre til udvikling, læring og bedre relationer.

Hjælp at hente med sundhedsforsikring

  • Færre sygedage og bedre medarbejdertrivsel
  • Mere raske og effektive medarbejdere 
  • Personalegode som bidrager til fastholdelse
  • Mulighed for forebyggende kollektiv sundhedsindsats i virksomheden
  • Sparring om sundhed baseret på indsigt og mange års erfaring

Vær forberedt Gode forsikringer kan hjælpe i konfliktsituationer, mener Hole.

– Med en sundhedsforsikring sikrer du, at medarbejderne hurtigt får hjælp, hvis der er behov. Den dækker alt fra videokonsultationer med online læge til psykologhjælp eller en forebyggende rådgivningslinje.

Han tilføjer, at mange virksomheder har adgang til en arbejdsmiljørådgiver, og at fagforeninger også kan støtte ansatte i konfliktsituationer.

– Hvis konflikten fører til sygemelding, er det vigtigt at finde ud af, hvordan arbejdsgiveren bedst muligt kan hjælpe medarbejderen tilbage i arbejde.

Man kan komme styrket ud af en konflikt Afhængigt af hvordan konflikten håndteres, kan der faktisk komme noget godt ud af det, påpeger Stine Melfald.

– Man får luftet ud i gruppen og afdækket ting, der ikke fungerer optimalt. Både ledere og medarbejdere tvinges til at se på, hvordan de arbejder sammen, og hvad de skal gøre anderledes for at undgå gentagelser.

Det er krævende at stå i processen – især ved store konflikter.

– Mange ledere oplever, at de lærer sig selv bedre at kende og får større forståelse for, hvad der kræves af dem. Nogle finder ud af, at de ikke trives med at håndtere konflikter. Så bør de overveje, om lederrollen er den rette for dem, mener Melfald.

Sundheds­forsikring til din virksomhed

En sundhedsforsikring sikrer, at dine medarbejdere hurtigt får den hjælp, de har brug for – så de kan vende stærkere tilbage. Det gavner både den enkelte og hele virksomheden.