Hop til indhold

Få 5 gode råd til bedre koncentration

Har du mange bolde i luften? Er det svært at koncentrere sig?

Her får du 5 gode råd til hvordan du bliver bedre til at bevare dit fokus og opmærksomhed på det som du laver.

Vi har brug for at vide mere om hvordan vi skal fordele vores opmærksomhed. Det handler ikke kun om at styre sin kalender og tid, fortæller psykolog Carina Carl.

Med hele verden i lommen er det let at være «på» til enhver tid. Der er altid noget du kan gøre, svare på en mail eller bliver underholdt på sociale medier.

Det er ikke kun indtryk ude fra som påvirker os, men vores tankestrømme kan også blive distraheret, Når vi over længere tid får for mange indtryk, så kan livet opleves som værende mere hektisk, fortæller Carina Carl.

Stop med at gøre flere ting på én gang – nemlig multitasking

Føler du dig mere effektiv når du multitasker? Ifølge en undersøgelse fra University of Utah er det ikke sådan, at folk, der ofte multitasker, er særlig gode til det. I virkeligheden er de mindre gode til at lukke distraktioner ude og fokusere på en enkelt opgave.

- Inden du opsøger en aktivitet, for eksempel sociale medier, så spørg, hvad det vil give dig. Så skifter du fra at være passiv til at tage en aktiv rolle i, hvordan du bruger din opmærksomhed. Digital minimalisme handler ikke om at koble af fra alting, men at være bevidst om, hvad der skal optage dit dyrebare fokus – og hvornår, forklarer Carina Carl.

Hjernen er tilpasningsdygtig. Forskning viser, at nervesystemet kan stimuleres og styrkes – vi bliver gode til det, vi laver meget. Det betyder, at du kan påvirke, hvordan din hjerne udvikler sig, og øge din evne til at fokusere din opmærksomhed bevidst over tid.

Få styr på nervesystemet

De fleste har oplevet, at det er svært at fokusere og tænke klart, når de er stressede. Det skyldes, at vores hjerne består af to forskellige systemer – det sympatiske og det parasympatiske nervesystem. Den første styrer en slags alarmberedskab, der skal beskytte os mod trusler og farer. Den anden sætter ind, når vi er trygge, hviler eller holder pauser.

- Når det parasympatiske nervesystem aktiveres, falder pulsen, og vejrtrækningen og pulsen er roligere. Det bliver nemmere at tage ny information ind, træffe beslutninger og tænke klart. Man kan tage flere konkrete tiltag for at styre det indre system og finde en god balance, forklarer Carina Carl.

Bliv mere nærværende 

Dyb og rolig vejrtrækning aktiverer det beroligende nervesystem. Så oplever vi mindre stress, større overblik, ro og en følelse af at være til stede i nuet.

For at blive mere bevidst om din vejrtrækning er der flere teknikker, du kan prøve. Visualisering, meditation, yoga og mindfulness er nogle af de metoder, der kan være effektive, når man har brug for fokus og koncentration, forklarer Carina Carl. Som med det meste er øvelse vigtigt – helst hver dag.

En simpel åndedrætsøvelse går ud på at tage dybe vejrtrækninger en til fem gange flere gange om dagen.

5 tips til øget fokus 

  1. Invester i afslapning. Afslapning er opladningstid. For at kunne være "tændt", skal du også kunne være "slukket".
  2. Brug dine sanser, opsøg naturen og vær nysgerrig på, hvad der giver dig mening, mestring og glæde.
  3. Nervesystemet i hjernen kan stimuleres og styrkes. Det betyder, at du over tid kan øge din evne til at styre din opmærksomhed.
  4. Prøv teknikker som meditation, yoga, mindfulness, visualisering eller åndedrætsteknikker. Find noget, der virker for dig, og øv dig lidt hver dag.
  5. Multitasker du? Spørg dig selv, hvad den enkelte aktivitet egentlig giver dig, og bliv mere bevidst om, hvad du bruger din tid på.

Sådan sikrer du din sundhed

Få vores 6 bedste råd til, hvordan du sikrer dig, at krop og sind forbliver sundt.

Danskerne er begejstrede for at møde lægen online

Efter mange danskere blev tvunget til at benytte online læge under corona, har det vist sig at blive en stor succes.