Hop til indhold

Hvornår skal muggen mad smides ud?

Muggen mad skal smides ud, lyder en tommelfingerregel. Men er det nødvendigt at være så kategorisk?

Mug på mad er skimmelsvampe, som kan producere svampegift, der kan være kræftfremkaldende. Men at smide mad ud, der sagtens kan spises, er spild af mad og penge. Her får du nogle tips til at vurdere, om maden skal spises eller smides ud, baseret på fødevarestyrelsens anbefalinger.

Kan forårsage akut forgiftning

Gifte fra skimmelsvampe, også kaldet mykotoksiner, kan være farlige. Når vi som forbrugere ser skimmelsvamp på maden, ved vi ikke nødvendigvis, hvilken skimmelsvamp det er.

Skimmelsvampen, som vi oftest spotter som grønne eller hvide prikker på den fordærvede mad, producerer giftstofferne for at beskytte sig imod omgivelserne. Visse typer af mykotoksiner findes alene i det mugramte område, men de fleste spreder sig ud i resten af maden, oplyser Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside.

Spædbørn og små børn er ekstra sårbare. Derfor er det særligt vigtigt at holde indtaget af mug lavt hos ammende.

Hvor giftige skimmelsvampene er, afhænger af art og miljø, men mykotoksiner er generelt meget giftige. Selv ved lave koncentrationer kan de føre til udvikling af leverskade, kræft og dødsfald.

- Hanne-Marit Gran, Seniorrådgiver i Norges Fødevarestyrelse

Der er undtagelser fra reglen

Kan man sige noget om, hvilke madvarer der er mere sundhedsfarlige at spise med mug på end andre? I udgangspunktet nej, lyder svaret fra seniorrådgiveren.

– Den mad, der som oftest indeholder gift fra skimmelsvampe, er korn og kornprodukter, nødder, ris, majs, malt, frugtjuice – særligt æblejuice – mælk og ost, siger Gran.

Myndighederne har særligt fokus på de fødevarer, vi indtager mest af, og hvor der oftest påvises mykotoksiner. I Fødevarestyrelsens kampagne 'Kend Kemien' kan du blive klogere på de mest problematiske fødevarer og på de grænseværdier, EU har sat for de enkelte mykotoksiner.  

På trods af den generelle regel, der siger, at du skal kassere mad med mug, findes der visse undtagelser. På faste madvarer som grøntsager og ost kan det være tilstrækkeligt at bortskære den mugne del, hvis mugområdet er lille og afgrænset. Men sørg altid for at fjerne med en god margin.

Ifølge Fødevarestyrelsen bør mindst én centimeter rundt om det mugne område kasseres. Er den mugne ost en blød ost, skal den altid kasseres.

5 gode tommelfingerregler

  1. På fast frugt og grønt kan du skabe mug væk.
  2. Saftig frugt og grønt skal smides ud.
  3. På hårde oste kan mug skæres væk.
  4. Fløde, creme, og bløde oste med mug skal i skraldespanden.
  5. Muggen brød skal altid smides ud.

Bør ikke være nødvendigt at kassere

Ifølge Fødevarestyrelsens kampagne 'Ta' madsansvar - undgå madspild' er det både dyrt for klimaet og privatøkonomien, når vi smider mad ud. I Danmark smider de private husholdninger 247.000 ton mad ud om året. Middagsrester, madpakkerester, brød, frugt og grøntsager er det, der oftest havner i skraldespanden.

– Mad mærket med "bedst før" betyder "ofte god efter", som mange leverandører har indført på deres produkter i håb om, at folk i større grad bruger deres sanser. Man bliver ikke syg af at smage og lugte til mad, der har overskredet holdbarhedsdatoen, siger kommunikationschef Anne Marie Schrøder fra Matvett.

Planlægger vi godt, laver rigtige portioner, tager vare på resterne og spiser dem inden for rimelig tid, bør det ikke være nødvendigt at smide mad ud, mener hun. 

– Særligt i disse tider, hvor alt er blevet dyrere, renterne stiger, og budgettet sprænger, er der meget at spare ved at smide mindre mad ud. Handler du lidt sjældnere og laver måltider baseret på det, du har, før du køber ny mad, vil du hurtigt mærke det på madbudgettet.

Se også Forbrugerrådet Tænks anbefalinger til at undgå madspild.