Hop til indhold

9 gode råd til en bedre søvn

En god nats søvn gør underværker. Men desværre sover hver tredje dansker mindre end de anbefalede syv til ni timer for voksne. Og der er især én ting, der giver danskerne problemer, når de placerer hovedet på hovedpuden.

Misforstået søvnbehov 

I en undersøgelse fra Kantar Gallup svarer hver tredje person, som sover mindre end syv timer om natten, at stress og tankemylder gør det svært at falde i søvn og sove den anbefalede mængde tid. Undersøgelsen er foretaget for Gjensidige.

Ser man på, hvad der ellers findes som årsag til den manglende søvn hos hver tredje dansker, gemmer der sig også folks personlige følelse af søvnbehov. Hver fjerde, der sover mindre end syv timer om natten, siger i undersøgelsen, at grunden til deres manglende søvn skyldes, at de ikke føler, de har brug for mere søvn.  

Men selvom man kan føle sig udhvilet og klar til at håndtere hverdagen, skal man huske på at den gode nattesøvn er kroppens mulighed for at lade op og restituere, lyder rådet. 

Det er bekymrende, at stress og tankemylder er årsagen til så mange søvnløse nætter, som det viser sig at være tilfældet. Hvis man oplever, at man har svært ved at falde til ro og sove på grund af presset fra hverdagen, er det vigtigt, at man tager det alvorligt, og gør noget ved det, for at forebygge længerevarende sygdomsforløb.

- Louise Brix, fagchef i Sundhed hos Gjensidige 

9 gode råd til at få en god søvn

1. Søvn optager en tredjedel af dit liv.
Derfor bør du gøre søvnen til noget du ser frem til. Du kan f.eks. lave en hyggelig aftenrutine. 

2. Sov gerne 7-8 timer hver nat. 
Sørg for at gå ordentlig tid i seng. Søvn styrker din krop og dit sind, for det er her mængden af stresshormoner falder. 

3. Sørg for et godt sovemiljø. 
Det betyder fx, at du skal have en god madras, et mørkt, stille og køligt soveværelse og ingen forstyrrende husdyr i sengen. Soveværelset bør ikke bruges som tv-stue, arbejdsværelse eller lignende, da det kan få dig til at tænke på for mange ting inden sengetid. 

4. Giv dig selv tid og lov til at slappe af. 
Og gør det gerne i mindst en time inden du går i seng, og undgå at kigge på din telefon, computer, fjernsyn og andre digitale enheder. Du kan f.eks. dæmpe lyset, læse i en bog, tage et varmt bad eller meditere.   

5. Koffeinrige drikke bør undgås.
Drikker du dem kort tid inden sengetid, kan det forstyrre søvnen. 

6. Hold fast i en stabil døgnrytme. 
Stå 
op på et fast tidspunkt og gå i seng på et fast tidspunkt. 

7. Bevæg din krop i løbet af dagen. 
D
et giver en bedre søvn, styrker din fysiske og psykiske sundhed.  

8. Sørg for ikke at spise for meget eller for lidt inden du skal sove. 
Et stabilt blodsukker er med til at give en rolig, uforstyrret søvn.  

9. Skriv dine tanker ned inden sengetid.
Giv dig tid til at skrive dine bekymringer og forslag til løsninger ned i en dagbog om aftenen, hvis du ofte er plaget af tankemylder og uro, når du skal sove.

Uanset om man føler sig frisk efter fem eller ni timers søvn, så skal man huske på, at kroppen har brug for den tid, man sover, til at restituere og genopbygge blandt andet ens immunforsvar. Og sover man konsekvent mindre, end kroppen har brug for, risikerer man, at det kan påvirke en på sigt.

- Louise Brix, fagchef i Sundhed hos Gjensidige