Hop til indhold

Hver 3. bilist har været ved at påkøre en cyklist i aftenmørket

Både cyklister og fodgængere er udsatte på denne tid af året. 3 ud af 4 bilister fortæller, at de i aftenmørket har svært ved at se dem i trafikken. Samtidig erkender hver 3. bilist, at de har overset en cyklist, hvor der var ved at ske en ulykke.

De mørke morgener og eftermiddage fører nemlig også til farlige situationer i trafikken, hvor især bilister er i fare for at påkøre de mange ‘bløde trafikanter’, der bevæger sig rundt særligt i myldretiden.

3 ud af 4 har svært ved at se cyklister i mørket

"Vi ved, at langt de fleste uheld sker i lyskryds, og derfor er det ekstra vigtigt, at begge parter er ekstra opmærksomme lige netop i de situationer.

- Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige.

I en ny undersøgelse foretaget af Gallup svarer flere end 3 ud af 4, at de har svært ved at se cyklister i mørket. Mere end 50% af de adspurgte bilister siger, at de kan have svært ved at se fodgængere. Til dette kommentere Henrik Sagild, Skadedirektør i Gjensidige følgende: 
"Vores reaktionstid i mørket er kortere, end den er ved højlys dag, og hvis man som bilist derudover synes, at det er svært at se de ‘bløde trafikanter’, så er alle forudsætningerne for en trafikulykke til stede. Derfor er det også vigtigt at alle der færdes i trafikken bruger ekstra tid på at orientere sig, når mørket falder på."

De store problemer med at orientere sig og se sine medtrafikanter i mørket stiller store krav til alle, der bevæger sig i trafikken i denne tid.

I undersøgelsen kommer alvoren ved den manglende sigtbarhed i mørket også frem i lyset. Knap 35% af de adspurgte bilister svarer, at de har været ved at ende i farlige situationer med cyklister i mørket. 

Ifølge Henrik Sagild kan en hel del af de potentielt farlige situationer undgås, hvis både cyklister og bilister tager sig nogle forholdsregler.

"Vi ved, at langt de fleste uheld sker i lyskryds, og derfor er det ekstra vigtigt, at begge parter er ekstra opmærksomme lige netop i de situationer. Og samtidig gælder det for cyklister om at gøre sig selv så synlige så muligt, for udover at være forebyggende for ulykker og med til at redde liv, så er både lys og reflekser på cyklen faktisk lovpligtige, når det er mørkt."

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring i maj og juni 2022 blandt 1528 repræsentativt udvalgte danskere.

Synes du, at det som bilist er svært at se cyklister, fodgængere og/eller motionister i den mørke tid/i vintermånederne, når det er mørkt?
Har du som bilist nogensinde overset en cyklist så det skabte en farlig situation?

Relatede artikler

Få vores råd til mere sikker kørsel

Pas på dig selv og andre i trafikken. Se vores gode råd og bliv klogere på hvordan du færdes sikkert på de danske veje.

Bremser du for Bambi?

Se hvordan du undgår sammenstød med de vilde dyr, der krydser vejene.

Sådan er du dækket, når du låner din bil ud

Det er dejligt at kunne hjælpe til, når andre har brug for en tjeneste. Få vores råd til, hvad du bør være opmærksom på, inden du låner din bil ud til andre.