Hop til indhold

Få svar på typiske spørgsmål om elbiler

Hvor kan man oplade en elbil, må man oplade sin elbil via stikkontakten og hvor langt kan den egentlig køre? Vi giver dig overblik over alt, du skal vide, hvis du har en elbil eller overvejer at få en. 

Typiske spørgsmål om elbil

Hvor langt kan jeg køre i en elbil? Den gennemsnitlige rækkevidde på en elbil afhænger af bilens størrelse og batteriets kapacitet. De fleste moderne elbiler har dog en rækkevidde på omkring 300-400 km. på en fuld opladning. Dog vil du opleve, at bilens rækkevidde ikke kun påvirkes af hastighed, men også temperaturen udenfor. Om vinteren, hvor temperaturerne generelt er kolde, kan bilen køre 20-50 % kortere. Vi anbefaler, at du sætter dig godt ind i elbilen inden køb, så du er sikker på, at bilen passer dine behov – også om vinteren.

Hvor kan jeg oplade en elbil?

Ladestandere skyder op rundt om i landet, men før du køber en elbil, er det vigtigt at undersøge, hvor du kan lade din bil op. Det kan være en rigtig god idé at installere en ladestander ved dit eget hjem. Så har du altid en fuldt opladt bil, når du skal bruge den. Hvis du ikke har mulighed for at installere egen lader, kan du i stedet undersøge, hvor de nærmeste ladestandere er fra dit hjem og din arbejdsplads. Du kan se et overblik over alle Danmarks ladestandere her

Hvor lang tid tager det at oplade en elbil?

Opladningstiden er afhængig af elbilens batteristørrelse og opladningsteknologi, samt hvilken ladestation, du bruger. Det kan tage omkring 1-10 timer at lade en elbil, men hvis du bruger en hurtigoplader, vil du typisk oplade til 80% på 30-45 min og nogle gange hurtigere. For en normal ladestander, som du fx kan installere derhjemme, tager det elbilen omkring 6-8 timer at lade fuldt op. Vær opmærksom på, at producenter af opladere ofte opgør ladetiden efter, at batteriet er 80% opladt og ikke 100%.

Kan jeg oplade en elbil i udlandet?

Hvis du skal på ferie uden for landets grænser, kan du sagtens lade din elbil, men det kræver, at du har købt et forudbetalt ladekort. Du kan få et overblik over lokale lademuligheder på plugshare.com. Det er smart at undersøge om de hoteller, du skal bo på, har ladestationer. Hvis du fx skal på skiferie, så vær opmærksom på, at det kan kræve ekstra ladetid, da de lave temperaturer gør ladetiden længere.  

Kan jeg parkere gratis, hvis jeg har en elbil? Som udgangspunkt nej. Det gælder samme regler for parkering og parkeringsafgift for elbiler som alle andre biler. Nogle steder er der dog lokale regler, der betyder, at du kan parkere gratis med elbil. Du bør altid være opmærksom på skiltningen - uanset hvilken bil, du kører i.  Hvor kan jeg få service på en elbil? Der er færre værksteder, der reparerer elbiler end benzin- og dieselbiler i Danmark. Ofte vil du være nødt til at besøge mærkeværkstederne, som har særlige testere til netop din elbil. Dog er der nogle øvrige værksteder, der tilbyder service til elbiler.

Oplad 80% på 30-45 min.

Det kan tage omkring 1-10 timer at lade en elbil, men hvis du bruger en hurtigoplader, vil du typisk oplade til 80% på 30-45 min

Gode råd til dig, der har en elbil

Har du allerede en elbil? Så får du her vores bedste råd til, hvordan du bedst kører i din el- eller hybridbil.

Opladning
  • Oplad din bil regelmæssigt, og oplad helst elbilen lige inden du skal køre. Sådan har dit batteri det bedst. Du kan spare nogle penge ved at oplade  om efter kl. 22.00. 
  • Brug godkendte ladestationer. Du kan få et overblik over, hvor i landet, der godkendte ladere på plugshare.com eller på ladekortet her
  • Hvis du oplader bilen hjemme, anbefaler vi, at du gør det via en særskilt installation med egen sikringsgruppe og fejlstrømsafbryder. Du bør ikke oplade bilen via en almindelig stikkontakt.
Rækkevidde
  • Når du skal lade undervejs på turen, kan det ofte betale sig at genoplade ved ca. 10% og ikke lade op til mere end omkring 75%. I dette interval oplader bilen hurtigst.
  • Skab overblik over hvor du kan lade på vejen til din destination og benyt gerne hurtigladere. Du kan evt. benytte A Better Routeplanner til dette.
  • Undersøg om der er ladestandere i nærheden af din destination eller vælg et overnatningssted, der tilbyder opladning.
  • Husk at tjekke vejrudsigten, da temperaturen påvirker din elbils ydeevne.
Økonomisk kørsel
  • De fleste elbiler har et grønt ECO-køreprogram. Programmet slår oftest aircondition fra og accelerationen bliver langsommere, så du kan køre længere og mere økonomisk.
  • Brug regenerativ bremsning. De fleste elbiler har regenerativ bremsning, som omdanner kinetisk energi til elektrisk energi og genoplader batteriet, når du bremser.
  • Kør gerne gennem bymæssige ruter, hvis du kan. Du kan nemlig spare på energien, da elbiler arbejder effektivt i lavere fart - høj fart bruger ekstra energi.
  • Last kun bilen med den oppakning, du har brug for. Ekstra vægt betyder nemlig, at din elbil skal arbejde hårdere for at holde sig kørende. 
Sikkerhed
  • Det er vigtigt at du øver start, stop og parkering i din nye elbil. 
  • Vær forsigtig med speederen når du skal accelerere. Elbiler er oftest meget hurtigere til at komme fra 0-100 km/t end benzin- eller dieselbiler.
  • Brug bilens hjælpemidler, som kameraer og sensorer med omhu, specielt når du skal parkere.
  • Hold blikket på vejen, når du kører bil. Rør ikke ved bilens betjeningsskærm og gem telefonen væk. 

Typiske myter om elbiler

Overvejer du at købe elbil, men ser en anelse skeptisk til, mens flere og flere danskere skaffer sig elbil? Vi har kigget på tre myter om elbiler, så du kan blive klogere på, om der er hold i dem. 

Elbiler kan ikke trække nogen særlig vægt

Delvis rigtigt. En del elbiler er ikke godkendte til trækkroge og må ikke trække. Andre elbiler har anhængerkrog, men kan trække markant lavere vægt end benzindrevne biler. Der er dog efterhånden kommet flere elbiler på markedet, som er godkendt til at trække 1.000 kg. og også flere, der kan trække helt op til 1.500 kg. 

Elbiler er ikke bedre for klimaet end benzin- og dieselbiler

Jo, det er de faktisk. Der har været tvivl om hvorvidt en elbil er det bedste valg, hvis du ønsker en klimavenlig bil - dette skyldes den relativt høje høje CO2 udledning ved produktion af batterierne, som bruges i elbiler.

Men en elbil er faktiske det mest, klimavenlige valg du kan tage, når du er på biljagt. Den høje CO2 udledning ved produktionen bliver nemlig kompenseret for ved en markant lavere udledning i løbet af bilens levetid, i modsætning til en benzin- eller dieselbil.

Elbiler er lydløse og farlige for fodgængere, cyklister og svagtseende

Nej, det er der ikke noget, der tyder på. Faktisk betyder EU-regler, at alle nye typegodkendte el- og hybridbiler fra 1. juli 2019 skal være udstyret med et såkaldt AVAS-system, som udsender kunstig, akustik lyd ved kørsel. Dette skal forbedre trafiksikkerheden for bløde trafikanter. Derfor vil den kunstige, udvendige lyd høres ved hastigheder under 20 km/t på nye elbiler. Ved højere hastighed vil dækstøjen blive hørbar, uanset om din bil kører på el, benzin eller diesel.  

Elbiler har et højt værditab

Det er svært at svare på, om elbiler har et højt værditab. Dog tyder det på, at afskrivningsforløbet er stort set det samme for elbiler som for benzin- og dieselbiler. Noget af det, der kan afskrive elbilen i værdi er udgifter til batterirenovering, da producenterne ofte har batterigaranti på 8 år. Dog forventes det, at efterspørgslen på brugte elbiler bliver god for fremtiden. 

Relaterede artikler

Få vores råd til mere sikker kørsel

Pas på dig selv og andre i trafikken. Se vores gode råd og bliv klogere på hvordan du færdes sikkert på de danske veje.

4 råd: Sådan undgår du p-skader

Kun i 9% af tilfælende er der nogen, som tager ansvar for parkeringsskader. Få vores bedste råd til, hvordan du undgår ærgerlige parkeringsskader.

Må din dieselbil køre i landets største byer efter 1. oktober?

Her får du overblikket over, om din bil er omfattet af de skærpede lovkrav i Danmarks fem miljøzonekommuner.