Hop til indhold

Se om din dieselbil må køre i landets største byer efter 1. oktober 2023

Der kan ikke herske tvivl om, at vi alle ønsker mindre luftforurening, og netop ældre dieselbiler har det med at udlede partikler, der er særligt sundhedsskadelige. Derfor har kommunalbestyrelserne i de fem miljøzonekommuner: København, Frederiksberg, Århus, Odense og Aalborg besluttet at skærpe kravene til, hvilke køretøjer må færdes i kommunerne efter 1. oktober 2023.

Bøder på op til 12.500 kr. Det betyder, at dieselbiler uden et partikelfilter, der ellers fjerner de mest skadelige partikler fra udstødningen, risikerer at få en bøde ved færdsel i en af miljøzonerne. Bødestørrelserne svinger fra 1.500 kr. for biler og varebiler op til 3.500 kg og op til hele 12.500 kr. for køretøjer derover.

Er din dieselbil omfattet af de skærpede lovkrav? Helt kort kan man sige, at dieselbilen skal have et partikelfilter fabriks- eller eftermonteret for at kunne færdes i en af miljøzonekommunerne. Kravet om partikelfilter omfatter reelt alle dieselbiler, men da alle fabriksnye dieselbiler siden 1. januar 2011 har haft påkrævet fabriksmonteret partikelfilter, gælder det især dieselbiler fra før 2011.

Fra EU’s side har man lavet en udledningsstandard kaldet Euronorm. Jo højere Euronorm-tal, desto mindre udledning laver køretøjet. Dieselbiler med Euronorm V (5) eller højere har alle partikelfiltre og kan derfor færdes i miljøzonerne.

Tjek din bil Du kan se om din bil kan køre i miljøzonerne ved at slå bilen op i Motorregistret (DMR) (under Køretøjsdetaljer > Vis Køretøj > Tekniske oplysninger). Her skal din bil enten være min. Euronorm V (5) – eller have partikelfilter fabriks- eller eftermonteret.

Hvis du ikke har partikelfilter Har du ikke partikelfilter og ønsker du at køre i miljøzonekommunerne efter 1. oktober 2023, er der stort set kun to muligheder:

  • Du kan eftermontere godkendt partikelfilter på et værksted for ca. 5-15.000 kr. Efter montering skal det registreres i en synshal, der tester filtret, og melder det ind til Motorregistret. Du sparer i øvrigt 1.000 kr. årligt, da du ikke skal betale partikelfilterudledningsafgiften fremover. Bemærk at du kan få tilskud til at eftermontere partikelfilter i bilen, hvis din indkomst er under 300.000 kr. om året.
    • Kan der ikke eftermonteres godkendt partikelfilter på din bil, er der nogle muligheder for undtagelse og dispensation – fx hvis du bor i en af miljøzonekommunerne. Se miljøzoner.dk.
  • Anskaf en anden bil, der har partikelfilter eller som har Euronorm V (5) eller derover.