Storm og stormflod - hvad gør jeg?
Fremtidens vejr bliver vildere og vildere på grund af klimaforandringerne. Derfor er det en god idé at komme stormskaderne i forkøbet. Derfor har vi her samlet vores bedste råd til, hvordan du kan forebygge stormskader på dit landbrug.
Storm - hvad gør jeg?
Det er tale om storm, når vindhastigheden er 25 m/s, men allerede ved hård kuling på 17 m/s kan enkelte vindstød være af stormstyrke. Den stærke vind kan let ødelægge træer, ejendele og bygninger, og derfor er det en rigtig god idé at være forberedt når stormen rammer. Her får du de bedste råd til, hvordan du undgår stormskader.
Før stormen:
- Tjek DMI for lokale stormvarsler, og hold dig opdateret frem mod stormen, da vinden kan dreje. Det der før ikke var et varsel i dit område, kan pludselig blive det.
- Husk at lukke alle døre, porte og vinduer – vær især opmærksom på at lukke alle ovenlysvinduer.
- Har du dyr, så få dem i sikkerhed inden stormen rammer.
- Har du træer nær bygninger, køretøjer eller maskiner, er det en god idé at fjerne rådne eller løstsiddende grene, der ellers let kan knække og gøre skade.
- Udendørsmøbler, potter mv. bør sikres og parasoller slås sammen.
- Har du en trampolin udenfor, så husk at låse den fast eller at flytte den til en sikker placering, fx indenfor, i læ eller lign.
- Er der igangværende ombygning/tilbygning bør du sikre og afdække det godt.
- En gang imellem – og særligt før en varslet storm – er det en god idé at kigge taget igennem, herunder understrygningen ved tegltag (se efter, om tagstenene ligger lige – dvs. om understrygningen er god nok. Er den det, risikerer du heller ikke at få nedbør ind i tilfælde af regn og sne).
Under stormen:
- Når stormen raser, bør du og dine medarbejdere blive indenfor. Har du glemt at sikre ting udendørs, så lad dem være – det er bare ting – og dit ve og vel er det vigtigste.
- Du kan godt tjekke om alle vinduer og døre er forsvarligt lukket indefra, hvis du ikke har nået at gøre det inden stormen – men vær forsigtig.
Efter stormen:
- Gå rundt om bygninger, køretøjer og maskiner og se efter om der er sket skader.
- Det er en god idé at få dækket ordentligt og hurtigt af, hvis der er skader. Du har nemlig pligt til at forsøge at begrænse skaderne.
- Stormskader er dækket af bygningens forsikring. Ifølge forsikringslovgivningen er det dog din pligt som forsikringstager at tage de nødvendige skridt for at formindske skadens omfang og evt. følgeskader.
Stormskader kan blive rigtig dyre
Stormskader er dækket af ejendommens forsikring. I følge forsikringslovgivning er det dog din pligt som forsikringstager at tage de nødvendige skridt for at formindske skadens omfang og evt. følgeskader. Men selvom der er meget at hente ved at sikre både ejendom og ejendele, kan det også være en god idé at sikre dig, at din nabo ligeså er opmærksom på at forebygge stormskader. Det er nemlig stadig din forsikring, der skal dække skaden, hvis stormen forvolder skade på dine bygninger, maskiner eller køretøjer, som følge af naboens væltede træer eller flyvende havemøbler eller -trampolin.
Stormflod - hvad gør jeg?
En stormflod er en oversvømmelse, der skyldes ekstreme vandstande i havet. Skader efter en stormflod er ikke dækket af din forsikring, men du kan få hjælp fra den særlige stormflodsordning.
Som ved andre vejrskader skal du forsøge at begrænse skaden, så godt, du kan - fx ved at flytte beskadigede genstande. Husk at tage billeder af skader og ødelagte ting, og lade være med at smide dem ud. Du kan også forebygge og begrænse skaden ved at monterer Vandsikringstape på døre og vinduer mod indtrængende vand.
- Anmeld skaden til dit forsikringsselskab, som vil afvise den som stormflodsskade (du skal bruge afvisningen for at søge erstatning via den særlige stormflodsordning)
- Anmeld skaden til Naturskaderådet, når du har fået afvisningen
- Du modtager automatisk en kvitteringsmail fra Naturskaderådet med dit sagsnummer og besked om, at skaden er anmeldt
- Så skal du ikke gøre mere, før du hører fra dit forsikringsselskab, som på vegne af Stormrådet skal behandle og opgøre din skade
- Du får nærmere besked, hvis der er brug for, at en taksator skal ud og se skaden
Sådan dækker Naturskaderådet
Din skade bliver behandlet efter Naturskaderådets retningslinjer og vilkår. Vær opmærksom på, at der på visse punkter er begrænset dækning i forhold til, hvad du kender fra din hus- eller indboforsikring.