Skimmelsvamp

Forebyg skimmelsvamp og få et sundt indeklima

Offentliggjort: 9.9.2020  |  Sidst opdateret: 24.2.2021

De skimmelsvampe, som vokser – synligt eller skjult – i vores bygninger, kan under visse omstændigheder medføre helbredsmæssige gener især for følsomme eller særligt disponerede personer.

Skimmelsvampesporer findes overalt, og ved gunstige vækstbetingelser (fugt) vil de spire og danne mycelium (skimmel,mug) hvori der dannes nye sporer.

I naturen giver skimmesvampe normalt ikke anledning til problemer. Skimmelsvamp er bittesmå svampe, som spreder sig gennem luften ved hjælp af sporer.

Selvom skimmelsvampe tit sidder synligt på vægge, gulve eller lofter, kan de også i visse boliger gemme sig på steder som er vanskelige at opdage. Typisk i hulrum som f.eks krybekældre og skunke eller bag tapet. Man kan opdage den skjulte vækst ved at tapet løsner sig, eller at der opstår en muggen lugt i rummet eller ved fodpanelerne.

Skimmelsvampe viser sig som grønne, sorte brune eller hvide pletter eller skjolder, der ofte er lodden på overfladen. Nogen gange kan de have samme farve som det sted, de vokser, eller dække i så tyndt et lag, at de er svære at få øje på.

Skimmel skal fjernes og hvis du lægger mærke til en muggen eller jordslået lugt, der kommer fra skabe eller utætheder ved f.eks paneler, kan det være et praj om, at der er skjulte fugtproblemer i boligen.

Forebyg skimmelforekomster

Skimmelsvampe kan i de fleste tilfælde undgås, hvis du holder boligen tør og sikrer, at der er god ventilation. Du kan holde luftfugtigheden nede i hjemmet ved at følge disse gode råd:

  • Sørg for at lufte godt ud – lav gennemtræk i boligen 5-10 minutter flere gange dagligt. Du skal være ekstra omhyggelig med udluftningen på badeværelset og i køkkenet, når du har været i bad eller laver mad.
  • Sørg altid for at bruge emhætten, når du laver mad. Tjek at udsugning og aftræk virker som det skal.
  • Hæng tøj til tørre udenfor eller brug en tørretumbler med kondensvirkning eller aftræk til det fri.
  • Hold den samme temperatur i alle rum i hjemmet. Temperaturen må ikke være lavere end 18 grader.
  • Hvis der opstår vandskade, skal du sørge for at kontakte ejendomskontoret eller din udlejer, så skaden kan blive udbedret hurtigst muligt.
  • Hold friskluftsventiler i vinduesrammer og vægge åbne, og se om aftrækskanaler og udsugningsventiler fungerer og er rene. Kontakt ejendomskontoret eller din udlejer hvis du er i tvivl.

Fjern skimmelsvampen

Hvis der er skimmelsvampe i din bolig, skal du sørge for at få dem fjernet så hurtigt som muligt. Følg disse fem trin, når du går i kast med at udbedre skimmelproblemer.

Gå boligen grundigt igennem. Er der fx tale om vandskader, stoppede udsugningskanaler eller møbler tæt på kolde ydervægge i boligen? Sørger du for at lufte ordentligt ud mindst to gange om dagen? Husker du at bruge emhætten, når du laver mad? Tørrer du dit tøj udendørs eller i en tørretumbler med aftræk til det fri? Sørg for, at disse ting altid er i orden.

Når du har fundet årsagen til, at der er skimmelsvampe i boligen, skal du fjerne den. Ellers vil der stadig være gode vækstvilkår for skimmelsvampe.

Hvis skimmelsvampene kun dækker et lille areal, kan du rengøre det ramte område med desinfektionsmidlerne Rodalon, Klorin eller Hysan.  Lad midlet sidde på i 20 minutter, før du vasker det af og husk, at Klorin bleger. Hysan har dog længere virketid på optil et døgn. Dækker skimmelsvampene et større område, skal du kontakte din udlejer eller ejendomskontoret i din ejendom.

Hvis der er sket skade på boligen på grund af skimmelsvampene, eller da du fjernede svampene, skal du sørge for at skaderne bliver repareret, så din bolig igen er i orden.

Følg op! Tjek, om de fire første trin er gennemført så grundigt, at skimmelsvampene ikke kommer igen.

Skimmelsvamp og forsikring

Skimmelsvamp er ikke trænedbrydende, hvorfor angreb af skimmelsvamp ikke dækkes på de almindelige bygningsforsikringer herunder svampeforsikringer. Der kan heller ikke tegnes tillægsdækninger for disse angreb.

Angreb af skimmelsvamp dækkes, når angrebene er opstået som følge af en anden dækningsberettiget skade, f.eks en vandskade, slukningsvand efter en brandskade og i forbindelse med ejerskifteforsikring.

Læs mere på skimmel.dk

Tilbage til forsiden