Hop til indhold

Sådan styrker du din sikkerhed på internettet

Mange danskere bruger hver dag flere timer på internettet, og det stigende forbrug af digitale løsninger gør livet nemmere, men der er også en vis risiko ved det digitale liv.

Det kan udgøre en trussel mod vores identitet, og der er desværre mange som bliver udsat for identitetstyveri. Det er derfor vigtigt, at du styrker din identitet på internettet, og det kan du gøre ved at skabe nye internetvaner.

9 gode råd til at styrke din IT-sikkerhed

Her er vores 9 bedste råd til, hvordan du beskytter dig mod cyberkriminalitet og undgår hacking og identitetstyveri.

1. Lav et sikkert password.
Det kan være afgørende for din sikkerhed på nettet, at du har et stærkt password. Vores anbefaling er, at du laver flere forskellige passwords til dine forskellige konti, og at du benytter dig af to-faktorgodkendelse, hvor det er muligt. For at gøre det svært for en hacker at regne dit password ud, kan du bruge en password-generator, der laver passwordet for dig. Brug fx denne.

2. Vær opmærksom, når du shopper på nettet.
Når du handler på nettet, er det altid en god idé at bruge din sunde fornuft. Du kan fx overveje, om priserne virker for gode til at være sande, om virksomheden har oplyst et CVR-nummer eller om siden er e-mærket. E-mærket har et værktøj, der gør det nemmere at spotte falske hjemmesider, når du shopper online – det kan du hente ned her. Du kan med fordel tjekke hjemmesider på Google eller Trustpilot, hvis du er i tvivl.

3. Fald ikke for falske konkurrencer.
Der kommer flere og flere konkurrencer på internettet, men ikke alle er til at stole på. Når du tvivler på, om en konkurrence er falsk, kan du fx tjekke om den virksomhed, der er afsender på konkurrencen, også har konkurrencen på deres egen hjemmeside eller om opslaget har mange stavefejl og/eller sproglige fejl. Det kan også være et tegn på en falsk konkurrence, hvis afsenderen har meget få eller ingen andre opslag end netop konkurrencen.

4. Hav fokus på falske e-mails og SMS’er.
Nogle hackere kan finde på at sende dig en e-mail eller en SMS, og udgive sig for at være en person eller virksomhed, som du kender og har tiltro til. Fx kunne de udgive sig for at være din veninde, Facebook, SKAT eller en helt fjerde. Disse mails eller beskeder vil ofte forsøge at sende dig videre via et link eller få dig til at afgive personlige oplysninger på anden måde. Vi opfordrer til, at du altid undersøger afsenderen af e-mails eller SMS’er og aldrig trykker på et link, du er usikker på.

5. Beskyt dine personlige oplysninger.
Tænk over, hvilke oplysninger og personlige billeder du deler på fx sociale medier eller chatfora. Som tommelfingerregel kan du sige, at alt du deler på sociale medier, skal kunne tåle at blive set af alle. Hvis dine fortrolige oplysninger ender i de forkerte hænder, kan du være uheldig, at dine oplysninger misbruges, eller at du udsættes for identitetstyveri

6. Beskyt dit trådløse netværk.
Brug en adgangskode på dit trådløse netværk, så du sikrer dig, at de forkerte personer ikke får adgang.

7. Brug offentlige netværk med omhu.
Når du benytter offentlige netværk, bør du have for øje, at de sjældent er lige så godt sikret som det, du bruger derhjemme. Vær sikker på, at du beder din computer eller telefon om at glemme netværket, når du forlader fx en cafe, et bibliotek eller et indkøbscenter, hvor du har brugt deres netværk. 

8. Brug og opdater jævnligt dine sikkerhedsprogrammer.
Hvis du har installeret, og jævnligt sørger for at opdatere sikkerhedsprogrammer, såsom firewalls og antivirusprogrammer, er du bedre sikret mod ubudne gæster.

9. Skab et overblik over dine konti.
Lav en liste, hvor du skriver ned, hvilke konti du har på nettet. Det kan være abonnementer, sociale medier, webshops etc. Alle de forskellige konti har personlige oplysninger om dig som fx dit fulde navn, e-mail, adgangskode, telefonnummer, adresse mv. Når du har dannet dig et overblik, kan du slette de konti, du ikke bruger længere i stedet for at lade kontoen med dine oplysninger cirkulere rundt i cyberspace.

Har du den rette indboforsikring?

Har du brug for flere råd?

Hvis du stadig sidder tilbage med spørgsmål eller har brug for flere gode råd til, hvordan du bliver sikker på nettet, kan du besøg Digitaliseringsstyrelsen og Erhvervsstyrelsen side sikkerdigital.dk. Her finder du flere gode råd og information om digital sikkerhe

Udfyld vores formular og bliv ringet op af en rådgiver. Sådan undgår du lang ventetid på telefonen.