Hop til indhold

10 råd til dit barns skærmforbrug

En undersøgelse Kantar Gallup har lavet for Gjensidige, peger på at hver femte fra undersøgelsen, lader deres børn under ti år, være de største brugere af tablets i hjemmet.

Børns brug af tablets og skærme, behøver ikke som udgangspunkt at være forbundet med noget negativt, men du bør som forælder være opmærksom på barnets alder i forbindelse med brugen af tablets. 

Sådan lyder rådet fra Louise Brix, der er fagchef for sundhed i Gjensidige.

“Børn kan få meget læring og underholdning ud af en tablet, men det kan være en fordel at have en klar aftale med sig selv og barnet om, hvor meget skærmtid, der er tilladt dagligt, og at du i den forbindelse bruger en tommelfingerregel om, at de mindste børn også har mindst tid med en tablet i hånden,” siger Louise Brix. 

Louise peger samtidig på, at det er vigtigt at du som forældre engagerer dig i børnenes tid med en tablet, og spørger interesseret ind til, hvad de ser og oplever. 

På den måde har du som forælder ikke kun en god føling med, hvordan børnene håndterer deres skærmtid. Det er også med til at opbygge en tillid, så børnene senere kan føle åbne sig op, og tale om de både gode og dårlige ting, de kan møde på internettet. 

Samtidig opfordrer Louise Brix til, at du ligesom på alle andre områder er en god rollemodel for sine børn. 

“Når du skal lære dine børn at have en sund kultur i forhold til brug af tablets og skærme, så er det meget vigtigt, at du ikke selv sidder dybt begravet i din egen telefon eller tablet.” 

6 råd til dit barns brug af skærm

  1. Lad være med at bruge skærmtid som belønning. 
    Når skærmtid bliver en handelsvare, så bliver skærmtiden tillagt meget værdi. Det gør at aktiviteten bliver mere attraktiv for barnet.
  2. Dit barn bør ikke se på skærm frem til sovetid. 
    Det kan påvirke barnets søvn negativt, og betyde at barnet ikke får sovet nok. Ordentlig søvn er nemlig meget vigtigt, specielt i voksealderen.
  3. Når du er sammen med dit barn, så er det vigtigt at skifte mellem aktiviteter i løbet af en dag. 
    Sørg for, at der også bliver lavet andet end at kigge på skærm. Det kan være at synge, danse, læse, lave noget kreativt eller spille et brætspil.
  4. Vær opmærksom på hvordan du selv bruger din skærm. 
    Særligt når du er sammen med dine børn. Det er vigtigt at du selv lever op til de skærmregler, som du sætter op for dit barn. For meget individuel brug af skærm, kan skade din relation til dit barn.
  5. Vis interesse for dit barns digitale liv.
    Spørg ind til hvad dit barn kigger på, og hvem dit barn taler med, på de forskellige sociale medier.
  6. Sæt grænser for skærmtid.
    Mange børn bruger de sociale medier som et rum for at udvikle deres identitet, og bruger rigtig meget tid på at være opdaterede. Vær derfor med til at sætte grænser og beskyt dit barn mod medie-stress og overforbrug. Gør det ved at indføre en ’offline-periode’, som gælder for hele familien.

Problem ved for meget skærmforbrug

Hvis dit barn ser for meget skærm, det vil sige mere end en time om dagen, så kan det påvirke dit barns sprog, motorik og følelsesmæssige udvikling.

Dit barn kan også få problemer med søvn, koncentration og opleve udfordringer med at tage læring ind, hvis barnet ser for meget på skærm.

Fokus på digital opdragelse

Som forælder er det vigtigt at opdrage sit barn, og lære barnet at børste tænder, binde snørebånd, spise sundt og meget mere. Men det er også vigtigt at lære barnet om, hvordan barnet skal opføre sig på sociale medier, og generelt i den digitale verden.

Digital dannelse og opdragelse handler om at den digitale verden bliver gjort til et værktøj, som dit barn styrer og bruger, i stedet for at barnet bliver afhængig, og styret af skærmens digitale verden.

Kontrol over tiden dit barn bruger på digitale kanaler er vigtig, men sund digital opdragelse handler også om at sørge for at indholdet, som dit barn ser på, er lærerigt, og berigende.

4 råd til at styrke dit barns digitale opførsel

  • Vis dit barn apps, platforme og videoer, som har fokus på kreativitet og læring.
  • Tal med dit barn, om hvad barnet ser på.
  • Lær dit barn at være kritisk for hvad der bliver vist på digitale kanaler
  • Spørg dit barn, hvordan dårlig tone lyder på sociale medier, og hvordan det tackles på en fornuftig måde.

Sådan styrker du din IT-sikkerhed

Se vores 9 bedste råd til, hvordan du sikrer dig mod identitetstyveri og hackerangreb.

Derfor bør du forsikre dit barn tidligt

Se hvilke 5 børneskader, der er mest almindelige, og hvordan du børneulykkesforsikringen dækker, hvis uheldet er ude.

Digital mobning på sociale medier

Børn har ikke længere et helle fra mobningen, når de kommer hjem. Få vores råd til at tage de vigtige snakke med dine børn.