Hvem har ansvaret hvis din bagage er forsinket?
Mange passagerer oplever hvert år, at de må kigge langt efter deres bagage på bagagebåndet. Hvad du skal gøre, hvis din bagage er forsinket, gået i stykker eller slet ikke dukker op i lufthavnen? Og hvad er dine rettigheder?
Hvor anmelder du mistet eller forsinket bagage?
En ny undersøgelse viser, at hele 6 ud af 10 danskere ikke ved, hvem de skal kontakte, hvis deres bagage er forsinket, når de ankommer til deres destination. 20% tror fejlagtigt, at det er rejseforsikringens ansvar, mens hele 25% svarer, at de slet ikke ved, hvad de skal gøre.
Hvis din bagage ikke er kommet frem til din destination, skal du henvende dig til flyselskabet, og sørge for at få en skriftlig bekræftelse i form af en PIR (Property Irregularity Report). De er forpligtet til at give dig erstatning. Du skal være opmærksom på, at flyselskabet har en kort tidsfrist, hvor du kan søge erstatning for mistet bagage. Hvis din bagage ikke dukker op, skal du senest 21 dage efter, at den skulle være kommet frem, kræve erstatning af flyselskabet.
"I tilfælde af at din bagage er forsinket, skal du straks henvende dig til dit flyselskab på destinationen. Deres handlingsselskab er ansvarlige for at transportere din bagage fra start til slut på din rejse, og igangsætter så en eftersøgning af bagagen."
- Louise Hertzum Andersen, chef for forretningsudvikling i Gouda Rejseforsikring.
Mangler du en rejseforsikring?
Hvornår kan du søge om erstatning?
Senest 21 dage efter, at din bagage skulle være kommet frem, det vil sige senest 21 dage efter du ankom til din destination, skal du gøre krav på erstatning. Først der vil man anse bagagen som mistet. Står du i en situation, hvor 2 personer har delt en kuffert, vil I begge to være berettiget til at søge fuld erstatning.
Hvor meget kan du forvente at få udbetalt i erstatning?
Skulle du være så uheldig, at din bagage ikke er fulgt med på rejsen, står du som forbruger faktisk med muligheden for at søge erstatning hos sit flyselskab. Også selvom bagagen ikke ender med at blive erklæret forsvundet.
Sker flyvningen med et EU registeret flyselskab inden for EU eller til et land, der har underskrevet Montreal-konventionen, vil du kunne få op til 10.000 kr. til at dække dine udgifter til erstatningskøb. Det vil sige, at du kan få dækket omkostninger for ting, du har været nødt til at købe, fordi de befinder sig i den forsinkede, eller i værste tilfælde forsvundne bagage. Der er dog andre regler hvis du rejser til og fra lande, der ikke har underskrevet Montreal-konventionen. Her vil erstatningen lyde på 2.000-3.000 kr.
Dog kan det samlede beløb for erstatning ikke overstige de 2.000 - 10.000 kroner. Har du mistet genstande af højere værdi, kan en rejseforsikring typisk dække det, som ikke kan erstattes af flyselskabets kompensation. Husk altid at gemme PIR samt alle kvitteringer fra dine erstatningsindkøb.
Et godt råd er derfor også altid at pakke de mest nødvendige ting i din håndbagage, så du ikke står uden fx vigtig medicin eller betydningsfulde værdigenstande, hvis du skulle være så uheldig, at din bagage bliver forsinket eller forsvinder.
Sådan dækker vores rejseforsikring
Vores rejseforsikring dækker nødvendige erstatningskøb og udgifter til lejeudstyr op til 5.000 kr. Det vil sige, at du har mulighed for at købe erstatning for de ting, du mangler her og nu, fordi de ligger i den forsinkede bagage. Det kan fx være tøj, toiletsager eller en klapstol.
Hvis bagagen er væk for altid
Hvornår kan du regne bagagen for bortkommen? Hvis der går flere uger, uden at den er kommet frem, og flyselskabet endnu ikke ved, hvor den befinder sig, kan du søge om erstatning fra flyselskabet eller fra os. Rejselivsekspert Lene Hasler anbefaler, at du venter i mindst fem uger med at anmelde din bagage for bortkommen.
– At bagage, der er tjekket ind, ikke kommer frem til bestemmelsesstedet, sker heldigvis meget sjældent, fortæller Lene.
Relaterede artikler
Skal du rejse ud på en længere rejse?
Heldige asen! Få vores rejselivseksperters råd til din lange rejse, så du kan få en endnu bedre tur ud i verden.
Sådan får du en sikker rejse
Det er fantastisk at rejse og opleve, men man kan ikke forudse alt, der kan ske på ferien. Sygdom, naturkatastrofer, optøjer mv. kan pludselig vende ferien på hovedet. Få 10 gode råd, så du kan føle dig tryg på ferien.
8 gode råd inden du rejser på ferie
Det er spændende at rejse og opleve, men det er også rart at vide, hvordan man bedst gør sig klar til ferien, og hvad man skal gøre, hvis ikke alt går som planlagt. Få vores bedste råd til ferien her.