Ødelægger alkohol din træning?
... Og skader det mest at drikke øl eller vin efter træning? Bliv klogere på hvornår og hvordan alkoholindtag påvirker dine træningsresultater.
Sundhedsstyrelsens anbefaling
- Højst 10 genstande om ugen
- Højs 4 genstande på samme dag
Drikker du ofte meget alkohol, får du ikke meget ud af din træning. Det fortæller professor Gøran Paulsen fra Institut for fysisk præstationsevne ved Norges idrætshøjskole.
Alkohol dæmper proteinsyntesen i musklerne, og træningseffekten forringes derfor væsentligt. Proteinsyntesen er den proces der gør, at der opbygges nye proteiner i cellerne. Det afhænger dog af, hvor ofte og hvor meget alkohol du indtager, præciserer Paulsen.
Øger produktion af stresshormon
Træningsudbyttet påvirkes ikke kun af den direkte effekt, alkohol har på musklerne. Et højt forbrug har også en negativ effekt på kroppens hormoner.
– Undersøgelser viser, at høje doser alkohol øger kroppens produktion af stresshormonet kortisol og reducerer testosteronproduktionen hos mænd – en udvikling, der ikke er særlig heldig, siger Paulsen og fortsætter:– Desuden påvirkes adfærd og appetit, for eksempel via forringet søvnkvalitet og uhensigtsmæssigt kostvalg. Samlet set øger det sandsynligheden for, at effekten af din træning udebliver.
Til trods for flere mindre heldige konsekvenser, er der én ting, alkohol ikke ser ud til at påvirke i større grad
I forbindelse med et studie, vi gennemførte på Norges idrætshøjskole, gav vi to forskellige alkoholdoser til deltagerne efter et træningspas. Resultaterne viste, at både moderat og højt alkoholindtag har overraskende få negative effekter på restitutionen, siger Paulsen.
Samlet set øger det sandsynligheden for, at effekten af din træning udebliver.
Øl eller vin efter træning?
Efter træning har du behov for at blive fyldt op af både kulhydrater og proteiner, ifølge klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius. Hun fremhæver, at sund og næringsrig mad er det, der giver den bedste effekt og restitution. Vil du alligevel have noget godt i glasset, er der stor forskel på øl og vin.
En halv liter øl giver flere kulhydrater. Det er også hurtige kulhydrater, som de, der træner meget, bliver anbefalet at fylde sig op med efter træning. På den måde kan man forestille sig, at øl er bedre for restitutionsprocessen, siger Borchsenius.
Vil du gerne tabe dig, er vin dog et bedre valg. – Vin indeholder færre kalorier og mindre hurtige kulhydrater, som man ofte forsøger at begrænse, når man ønsker at gå ned i vægt, siger hun, før hun afslutter:
Det er dog vigtigt at huske, at du ved at drikke alkohol før eller sammen med maden, risikerer at spise mere eller forsyne dig mere af snackskålen, end du ellers ville have gjort. Så det er under ingen omstændigheder noget, du bør drikke for at øge effekten af træningen.
Kalorier og kulhydrater i vin og øl
1 fadøl = 250 kalorier og 16 gram kulhydrater
1 glas rødvin = 89 kalorier og 0,8 gram kulhydrater
1 glas hvidvin = 86 kalorier og 0,7 gram kulhydrater
RELATEREDE ARTIKLER
Få 9 gode råd til din søvn
Søvn fylder en stor del af dit liv, og derfor er det vigtigt, at få det bedste ud af den. Se vores gode råd til bedre søvn.
Hvad er forskellen på sundheds-, syge- og ulykkesforsikringer egentligt?
Få svaret og find ud af, om du har brug for at sikre dig selv og din familie.
Sådan sikrer du din sundhed
Få vores 6 bedste råd til, hvordan du sikrer dig, at krop og sind forbliver sundt.