Hop til indhold

Sådan håndterer og forebygger du ensomhed

Mange danskere er ensomme, og især blandt landets unge er følelsen af ensomhed udbredt. Er du selv ensom eller er du forælder til en teenager, som føler sig ensom, får du her vores bedste råd til, hvordan du kan håndtere ensomheden.

Lær din ensomhed at kende

Det er vigtigt at lære din ensomhed at kende, og det kan du gøre ved at være mere opmærksom på at registrere følelsen. Ofte viser den sig på bestemte tidspunkter eller i bestemte situationer, så du kan prøve at registrere og få et overblik over, hvornår på dagen følelsen melder sig? Er det om eftermiddagen eller om aftenen på et bestemt tidspunkt?

Hvis du ved, hvornår følelsen rammer dig, kan du nå at forebygge og sætte ind med nogle gode strategier, der mindsker følelsen af ensomhed. Fx ved at planlægge sociale aktiviteter ind på de tidspunkter, hvor du har tendens til at blive ensom. Hvis du fx føler dig ensom, når du går i seng om aftenen, kan du prøve at forebygge det ved at indtænke en social aktivitet inden sengetid. En telefonsamtale, en kop te med din ægtefælle eller at følge med i populære TV programmer, så man føler at man gør det samme som mange andre, fortæller psykolog og leder af psykologhuset Encounter Neela Maria Sris.

Planlægge sociale aktiviteter ind på de tidspunkter, hvor du har tendens til at blive ensom.

- Psykolog og leder af Encounter, Neela Maria Sris

Fang dine tanker, inden de løber løbsk

Hvis dine tanker begynder at køre ud af et ensomhedsspor, er det rigtig vigtigt at prøve at fange dem. Så hvis du begynder at tænke, at der ikke er nogen, der vil være sammen med dig, og du dvæler for meget ved, at der ikke er nogen, der har kontaktet dig, og det er nok fordi, de ikke kan lide dig, eller du tænker at alle andre har det meget sjovere, så er det vigtigt at stoppe op.

Prøv at lytte efter hvad det er for nogle tanker, der går igennem hovedet på dig. Og prøv så at finde den konstruktive, neutrale selvomsorgsfulde side af dig selv og tal til dig selv herfra i stedet. Fx kan du fortælle dig selv, at grunden til, at folk ikke har kontaktet dig, lige så vel kan være, at de ikke ønsker at forstyrre eller belemre dig. Når du tænker over det, har du faktisk tonsvis af beviser for, at dine venner godt kan lide dig.

Du kan også være den, der tager kontakt. Prøv at ringe til andre – måske vil de faktisk blive rigtig glade for det.

Skab struktur i din hverdag

Det kan lyde meget banalt, at du skal skabe struktur i din hverdag, men det er faktisk meget vigtigt. Det kan være afgørende for at føle, at du har en meningsfuld dag, at du sørger for at holde dig i gang og lave noget, der giver mening og fylde.

En helt central del af denne struktur er god søvnhygiejne, at du står op og går i seng nogenlunde samme tid hver dag. God og sund mad er også helt afgørende, og det er også en god ide at tænke motion ind – i det omfang dit overskud tillader.

Kom dit behov for selskab i møde

Sørg for at få noget socialt eller kreativt ind i din hverdag – noget der gør dig glad. Kom ud og gå en tur og snak med folk i dit netværk. Du kan også bare gå en tur selv og smile til de mennesker, du møder. Det varmer at få et smil tilbage.

Er din teenager ensom?

Som forælder er der ikke noget, man hellere vil, end at se sine børn trives og have det godt. Derfor er det også helt naturligt at ville hjælpe, når man har på fornemmelsen, at éns halvvoksne barn føler sig ensom og alene. Men det kan også være svært. For hvordan tager man bedst snakken? Og hvad er egentlig det rigtige at sige? Vi har spurgt Grethe Lindbjerg til råds. Hun er teenagecoach samt forfatter til flere bøger, som hjælper forældre til en bedre dialog og kommunikation med deres børn. Hun har desuden erfaring med at hjælpe ensomme unge og deres forældre.

Hun har et par bud på, hvad du kan gøre som forælder for at skabe et rum til en god dialog – og hvad du måske skal prøve at undgå. Her er det passende at lægge ud med en god åbningsreplik: ”Jeg har lagt mærke til, at du virker mere stille, end du plejer.” Herefter kan man forsætte med: ”Jeg kunne virkelig godt tænke mig at vide, hvad du går og tænker på. Har du lyst til, at vi snakker om det?” Det er en invitation, der tager udgangspunkt i noget, man selv har observeret. I stedet for at sige ”Du er så trist for tiden”, så vend den om, og sig, hvad du har lagt mærke til. Træk den ind til dig selv, og bliv på din egen banehalvdel, så virker det ikke så bastant for dit barn, siger Grethe Lindbjerg.

Det kan være tegn på ensomhed, hvis fx din teenager:

  • Har dårlig selvtillid og lavt selvværd
  • Sjældent deltager i sociale arrangementer
  • Sjældent er sammen med venner efter skole
  • Virker nedtrykt, indelukket, afvisende eller ligeglad

Har du den rette sundhedsforsikring?

Udfyld vores formular og bliv ringet op af en rådgiver. Sådan undgår du lang ventetid på telefonen.