10 gode råd til dit hussalg

Når du vil sælge dit hus, kan det virke som en stor opgave. Derfor har vi samlet de 10 bedste råd til dit hussalg her. Så bliver du hurtigt klar til dit næste hjem.

Når du vil sælge dit hus, kan det virke som en stor opgave: Hvordan foregår et hussalg? Hvordan gør jeg min bolig salgsklar? Skal jeg reparere på huset inden salg? osv. Men som med alle store opgaver, er det godt at tænke på det gamle ordsprog ’hvordan spiser man en elefant?’. Det gør man nemlig én bid ad gangen. Derfor har vi samlet nogle af de vigtigste bidder her.

 • Find den rigtige ejendomsmægler. De fleste vælger i dag at sælge huset via en ejendomsmægler. Det er dyrere end selv at sælge, men en ejendomsmægler klarer det meste papirarbejde, markedsføring osv. Så hvis ikke du selv ønsker at sælge dit hus, bør du finde en ejendomsmægler du finder dig tryg ved, der kender lokalområdet, og som er indstillet på at markedsføre din bolig. Det er også en god idé at indhente flere tilbud, inden du vælger ejendomsmægler. Hvad de gør for dig, hvordan de markedsfører din bolig mv. kan nemlig være ret forskellig.
 • Sådan gør du dit hus klar til salg
  • Ret fejl og mangler. Når du sælger dit hus, skal du have lavet en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport, ellers kan du ikke tegne en ejerskifteforsikring. Og hvis dit hus har mange anmærkninger i rapporterne, kan det skræmme mulige købere væk. Derfor bør du rette op fejl og mangler, der ikke er alt for dyre, og som samtidig fjerner anmærkninger fra de to rapporter. Bruger du en ejendomsmægler, kan de formentlig hjælpe dig med at få lavet de to rapporter. Det er også en god idé at fikse alle mindre fejl i huset; dryppende vandhaner, brædder der knirker, skru løse håndtag fast, sørg for at træværk står pænt osv.
  • Energi/varme er blevet et vigtigt parameter. Når du vil sælge hus, skal du også få lavet et energimærke. Energimærket synliggør energiforbruget og de muligheder, der er for at spare energi i huset. Et godt energimærke indikerer, at huset er billigt at opvarme, og at det holder på varmen. Med stigende energipriser er der kommet stort fokus på både energimærkerne men også på energikilderne; varmepumpe, naturgas, fjernvarme, jordvarme osv. Hvis dit hus har et mindre godt energimærke, kan det være en god idé at snakke med ejendomsmægler om evt. udskiftning af energikilde, efterisolering eller lign., så huset bliver lettere at sælge.
  • Større renovering inden salg er usikkert. Det giver sjældent mening at renovere fx badeværelse eller køkken inden et salg, men hør evt. ejendomsmægleren ad, hvis dele af dit hus kræver større renovation.
  • Rent, pænt og ’less is more’. Boligkøbere kan meget lettere se dem selv i et rent, pænt og nydeligt hus. Derfor er det vigtigt, at du gør hovedrent i hele huset, og at vasketøj, snavsede sko, karklude, 100 opslag på køleskabet osv. alt sammen fjernes. Tænk minimalismen fra ’Bo Bedre’-billeder. Har du mange møbler og nips er det også en god idé at pakke dem væk – møbler og ting fylder meget, og dit hus kan nemt se mindre ud end det egentlig er.
  • Let there be light! Lys giver varme og øget ’rum’ til rum. Derfor drages boligkøbere af pæne, lyse omgivelser, når de ser på bolig. Sørg for at der er godt med lys i huset: hiv gardiner til side eller fjern dem helt, læg evt. en lys dug på et mørkt spisebord osv. Kun fantasien sætter grænser for, hvor lyst det kan blive.
  • Skab hygge (med et snydetrick). Boligkøbere søger ikke et hus, de søger et hjem. Den fornemmelse kan man frembringe ved at skabe hygge. Sørg for friske blomster i huset og har du brændeovn, så tænd den (dog ikke en varm sommerdag). Stil stearinlys frem og få ejendomsmægleren til at tænde lysene, og skru op for radiatorerne, hvis det er koldt. Et snydetrick er desuden at lave friskbagt brød inden fremvisning. Alle genkender duften af nybagt brød, og det skaber hurtigt en hjemlig følelse.
  • Der bør også være pænt udenfor. Boligkøbere møder faktisk allerførst omgivelserne til dit hus; hovedindgang, garage, have osv. Derfor er det vigtigt, at alt også er pænt udenfor. Sørg fx for at græsset er slået, hækken er klippet, blomsterbede er præsentable, at cykler, biler, børnelegetøj, haveredskaber osv. er pænt stillet i garage eller gemt væk. Er solen fremme, så læg nogle hynder i havemøblerne.
  • Når du synes huset er klar til salg: Få tips fra familie eller venner. Man kan let stirre sig blind på eget hjem, så når du synes at boligen er klar til salg, så få en eller flere familiemedlemmer eller venner forbi og få deres tips. De fanger ofte ting, man ikke selv har tænkt over.
  • Pas på indbrudstyve. Det kan ske, at indbrudstyve ser med på billeder af din salgsannonce, eller at de ligefrem kommer forbi og ser huset. En sund skepsis er ikke tosset, og det er en god idé at pakke værdigenstande godt væk som fx smykker, ure og lign., både når der tages billeder til salgsannoncen, men også til når potentielle købere kommer forbi. Tjek også vinduerne efter fx åbent hus. Det er oplagt for en ’potentiel køber’ at åbne et vindue på klem, så vedkommende kan komme ind senere.

Gode råd til dit hjem

Få vores bedste råd til, hvordan du undgår skader på dit hjem, dine ting og dit sommerhus.