Opdateret: 22.11.2022

De bedste råd til ombygning og gør-det-selv

Det kan være fristende at kaste sig ud i selv at forbedre sin bolig. Man tænker måske, at det kan man da godt klare i en snæver vending, men det er ikke alle ombygninger, der er praktisk muligt – eller lovlige – at gennemføre. Husk at tage en professionel med på råd, inden du drømmer dig alt for langt ind i en verden af tagterrasser, hvælvede lofter og fuldt udnyttede kældre.

Det bør du overveje, før du går i gang

Ofte er det hverken økonomien eller fantasien, der sætter grænser for det helt store ombygningsprojekt. Det er derimod faktorer, man nemt kan glemme i sin begejstring som kommende eller nuværende boligejer, nemlig lovgivningen og det byggetekniske.

Lovgivningen

Hvad angår lovgivningen, så skal du være opmærksom på, at visse ombygningsprojekter skal godkendes hos kommunen – især hvis projektet kan tænkes at påvirke naboerne. Kommunen vurderer også, om dit projekt afviger fra områdets lokalplan, og hvis den gør, kan det blive svært at få en tilladelse.

Husk derfor altid at være på den rigtige side af loven, når du planlægger dit ombygningsprojekt. Ikke mindst fordi forsikringen heller ikke dækker, hvis du udfører ulovlige byggeprojekter i boligen.

Det byggetekniske

En anden meget vigtig ting, man skal være opmærksom på, når man drømmer om at lave forbedringer, er det byggetekniske. Nogle ombygninger er simpelthen ikke byggeteknisk sikre at udføre. Det kan fx være at rive en væg ned for at slå rum sammen, så man får en større stue. Her er det vigtigt at få en ekspert til at vurdere, om det vil være forsvarligt at fjerne væggen, eller om den er en vigtig del af husets bærende konstruktion. Hvis du kaster dig ud i den slags uden at have fået det tjekket efter af en ekspert, kan det ende med alt fra revner i murværket til decideret sammenstyrtning. Det er derfor en god idé at have en uvildig byggerådgiver med rundt i huset for at vurdere, hvilke ændringer der er realistiske at foretage.

Være godt sikret under din renovering

Få hjælp af vores rådgivere til at afdække dit behov, så du er godt forsikret under renoveringen af din bolig.

Når du går i gang

Hvis du har taget højde for både lovgivningen og de byggetekniske begrænsninger og er klar til at kaste dig ud i det store gør det selv-projekt, er det selvfølgelig altid vigtigt at gøre tingene med fornuft. Som hovedregel er der tre typer af gør-det-selv-projekter, som du bør holde dig fra:

1. El-installationer. Hvis du selv begiver dig ud af at pille ved el-installationerne er risikoen, at du får lavet noget, der giver kortslutning og starter en brand. Derfor opfordrer vi altid til, at man kontakter en, der er professionelt uddannet.

2. VVS-installationer. VVS-installationer kan medføre rigtig store og rigtig dyre skader. Forestil dig fx en fontæne, der springer fra et rør under køkkenvasken, som du ikke kan finde ud af at stoppe igen. VVS-skader kan ske ved noget så simpelt, som at man får skilt noget ad og ikke får samlet det rigtigt igen. Kontakt derfor altid en professionel til at udføre VVS-installationer i din bolig.

3. Nedrivning af vægge. Det er vigtigt at tjekke, om en væg er bærende, inden man fjerner den. Så hvis du fx overvejer at rive væggen mellem stue og køkken ned for at få et køkken-alrum, bør du først få lavet en ingeniørberegning for at se, om væggen er bærende for boligens konstruktion.

Hav øje for forsikringen

Hvis du alligevel kaster dig ud i det helt store gør det selv-projekt i hjemmet, fordi du bare har styr på det der med hammere og boremaskiner, så skal du huske, at det kan have forsikringsmæssige konsekvenser, hvis du selv udfører arbejde, der kræver håndværksmæssig autorisation. Så dækker forsikringen nemlig ikke. Derfor er det altid vigtigt at have styr på forsikringerne, inden du begynder dit gør det selv-projekt. 

Læs mere om vores ejerskifteforsikring eller beregn din pris på vores boligpakke – en samlet forsikringsløsning, der er skræddersyet til dig, der bor i hus.

Gratis rådgivningsliste

Få overblik over, hvor du kan få information og hjælp om fx ombygning med vores rådgivningsliste. 

Hent den gratis her

Relaterede artikler

Gode råd til dig, der skal købe hus

Det er mange ting at overveje, når man skal købe hus. Hvilket hus skal du vælge? Hvad har du råd til? Hvad skal du være obs på? Vi giver dig overblikket og vores bedste råd her.