Hop til indhold

Stop med at slukke for varmen

Boligens ideelle temperatur ligger mellem 20 og 22 grader, og man skal ikke gå under 18 grader.

- Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige

Det kan få alvorlige konsekvenser for helbredet og boligens tilstand, hvis du slukker helt for varmen i dit hjem under de kolde vintermåneder. Vi har samlet 5 fornuftige råd til at spare på varmen.

Med udsigt til markant højere energipriser forsøger danskerne at begrænse eller skære ned på varmeforbruget. Men det er ikke uden risiko, for hvis du køler din bolig for meget ned, så kan det give skimmelsvamp gunstige levevilkår. 

"Det er en tommelfingerregel, at man kan spare 5% af varmeregningen, for hver grad, man sænker temperaturen. Men man skal passe på, så det ikke bliver for koldt og fugtigt. Boligens ideelle temperatur ligger mellem 20 og 22 grader, og man skal ikke gå under 18 grader."

- Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige

Skimmelsvamp kan hurtigt opstå, hvis der ikke luftes ud og hjemmet ikke bliver varmet ordentligt op. Og det kan både påvirke boligens tilstand og i værste fald være meget sundhedsskadeligt for dig og din familie.

”Det er fuldt forståeligt, at mange danskere gerne vil spare på varmen i vinterhalvåret, men det må ikke blive på bekostning af boligens tilstand og beboernes helbred. Skimmelsvampen ødelægger ikke din bolig,, men meget værre, kan  det være farligt for helbredet. Det kan give problemer med luftvejene, forårsage hovedpine samt fremprovokere allergier. Derfor skal man virkelig være forsigtig med, hvordan man holder varmeregningen nede,” siger Henrik Sagild. 

Sådan gør du varmeregningen mindre og holder skimmel ude 

Luft ud, hold alle værelser i boligen ved samme temperatur, lad ikke termometeret vise under 18 grader. Der findes mange gode råd til, hvordan du skal forholde dig denne vinter, hvis du gerne vil bevare et godt indeklima og samtidig undgå at bruge mange store summer på varme. 

Mange danskere er desværre ikke opmærksomme på, at forsikringen sjældent dækker angreb af skimmelsvamp, hvis det er opstået på grund af manglende udluftning eller mangelfuld opvarmning. For at skimmel skal være dækket af en almindelig bygningsforsikring, kræver det, at det er en del af en dækningsberettiget skade, som fx en større vandskade.

”Angreb af skimmelsvamp, der opstår på grund af manglende udluftning og opvarmning, er ikke dækket af forsikringen, så det er vigtigt, at man selv sørger for at have et godt og sundt indeklima i hjemmet,” siger Henrik Sagild. 

5 råd til at spare på varmen

  • Sænk temperaturen med omtanke. Du kan spare op til 5 % på varmeregningen ved at skrue ned for temperaturen med bare 1°C. Husk dog at holde temperaturen på mindst 18°C for at undgå skimmelsvamp og sikre et godt indeklima.
  • Hold samme temperatur i hele boligen. Undgå store forskelle i temperatur mellem rummene. Det gør opvarmningen mere effektiv og holder energiforbruget i skak.
  • Tjek isoleringen i vinduer og døre. Se efter utætheder ved vinduer og døre, og brug tætningslister for at lukke træk ude. Det kan reducere varmetabet og spare på varmeregningen.
  • Luft effektivt ud. Lav korte, men effektive udluftninger – åbn vinduerne helt i 4-5 minutter, og luk dem derefter igen. Det frisker luften op og sænker luftfugtigheden, så opvarmningen bliver lettere.
  • Giv varmen plads til at fordele sig. Undgå at placere møbler tæt op ad radiatorerne. Sørg for, at der er mindst 20 cm luft omkring dem, så varmen kan cirkulere frit i rummet.

Relaterede artikler

Undgå brand- og elektronikskade i dit hjem

Pas godt på både dig selv og dine ting. Få vores bedste råd til at undgå brand i dit hjem.

Sådan undgår du vand- og vejrskader i og udenfor hjemmet

Når naturen raser, kan det give skader på dit hjem og dine ting. Her får du vores bedste råd til, hvordan du kan undgå typiske vand- og vejrskader.