Opdateret: 22.11.2022

Stop med at slukke for varmen

 

Det kan få alvorlige konsekvenser for helbredet og boligens tilstand, hvis du slukker helt for varmen i dit hjem under de kolde vintermåneder. Vi har samlet 7 fornuftige råd til at spare på varmen.

Med udsigt til markant højere energipriser forsøger danskerne at begrænse eller skære ned på varmeforbruget. Men det er ikke uden risiko, for hvis du køler din bolig for meget ned, så kan det give skimmelsvamp gunstige levevilkår. 

Skimmelsvamp kan hurtigt opstå, hvis der ikke luftes ud og hjemmet ikke bliver varmet ordentligt op. Og det kan både påvirke boligens tilstand og i værste fald være meget sundhedsskadeligt for dig og din familie.

”Det er en tommelfingerregel, at man kan spare 5% af varmeregningen, for hver grad, man sænker temperaturen. Men man skal passe på, så det ikke bliver for koldt og fugtigt. Boligens ideelle temperatur ligger mellem 20 og 22 grader, og man skal ikke gå under 18 grader,”

”Det er fuldt forståeligt, at mange danskere gerne vil spare på varmen i vinterhalvåret, men det må ikke blive på bekostning af boligens tilstand og beboernes helbred. Skimmelsvampen ødelægger ikke din bolig,, men meget værre, kan  det være farligt for helbredet. Det kan give problemer med luftvejene, forårsage hovedpine samt fremprovokere allergier. Derfor skal man virkelig være forsigtig med, hvordan man holder varmeregningen nede,” siger Henrik Sagild. 

Sådan gør du varmeregningen mindre og holder skimmel ude 

Luft ud, hold alle værelser i boligen ved samme temperatur, lad ikke termometeret vise under 18 grader. Der findes mange gode råd til, hvordan du skal forholde dig denne vinter, hvis du gerne vil bevare et godt indeklima og samtidig undgå at bruge mange store summer på varme. 

Mange danskere er desværre ikke opmærksomme på, at forsikringen sjældent dækker angreb af skimmelsvamp, hvis det er opstået på grund af manglende udluftning eller mangelfuld opvarmning. For at skimmel skal være dækket af en almindelig bygningsforsikring, kræver det, at det er en del af en dækningsberettiget skade, som fx en større vandskade.

”Angreb af skimmelsvamp, der opstår på grund af manglende udluftning og opvarmning, er ikke dækket af forsikringen, så det er vigtigt, at man selv sørger for at have et godt og sundt indeklima i hjemmet,” siger Henrik Sagild. 

7 råd til at spare på varmen

  • Hold en temperatur på mindst 18 grader i hjemmet.
  • Hold temperaturen ens i alle rum – undgå store temperaturforskelle fra fx stue til soveværelse.
  • Luft ud flere gange i løbet af dagen – luft ud i alle rum på én gang, få skabt gennemtræk.
  • Luk døren mellem de rum, hvor der er store temperaturforskelle.
  • Sluk lyset når du ikke bruger det.
  • Start kun vaske- og opvaskemaskinen når de er helt fyldt op.
  • Sluk helt for strømmen i stedet for at lade elektronik blive i standby-tilstand.

Har du den rette husforsikring?

Udfyld vores formular og bliv ringet op af en rådgiver. Sådan undgår du lang ventetid på telefonen.

Bliv ringet op

Relaterede artikler