Opdateret: 12.5.2023

Undgå brand- og elektronikskader

Levende ild er én ting, brand er en helt anden. Heldigvis kan du ofte undgå brand ved at tage dig nogle simple forholdsregler. Med et par snuptag kan du blive hurtigt forberedt, hvis nogle flammer pludselig skulle opstå. Her får du vores bedste råd til, hvordan du undgår brand – så kan du i stedet fokusere på det, det virkelig handler om. At nyde dit hjem og dine værdier.

Undgå brandskader

1. Komfur. Går du fra det under madlavning, så er det meget vigtigt at slukke for det.

2. Ild i en gryde. Husk at dække den til med et grydelåg og IKKE hælde vand på, da det kan gøre ildebranden værre.

3. Skorstensfejer. Lav en årlig aftale med en skorstensfejer, som kan tjekke din skorsten. Så mindsker du risikoen for at der pludselig sker en skorstensbrand.

4. Rygning. Undgå at ryge indendørs når du er træt, og ryg aldrig i sengen.

5. Brandslukker. Det kan være en god ide at have en brandslukker eller et brandtæppe i huset.

6. Stearinlys. Sluk altid stearinlysene når du går fra et rum i dit hjem, og vær ekstra opmærksom, hvis du sætter stearinlys sammen i klynger.

7. LED-lys. Det er en god ide at bruge led-stearinlys i stedet for de almindelige stearinlys, så er du også sikker på et bedre indeklima i dit hjem.

Undgå brand med elektronik

1. Mobiltelefoner, tablets og computere. Opbevar ikke devices på brandfarligt underlag som fx sengen, og undgå at lægge opladeren under dyner og tæpper. De kan blive meget varme og er specielt farlige, når de oplades. Oplad kun, når du kan holde øje med opladeren – undgå fx at oplade over natten.

2. El-tjek. Få lavet et el-tjek, så du er sikker på at din el er installeret korrekt.

3. Test din HFI-/HPFI-afbryder. Det gør du ved at trykke på afbryderens testknap (ofte markeret med et T). Vi anbefaler at gøre det en gang om året.

4. Stikkontakter og ledninger. Tjek dine stikkontakter og ledninger. De må ikke være i stykker eller møre.

5. Undgå flere apparater til samme stikkontakt. Det øger risikoen for at der sker en kortslutning, og dermed brand. 

6. Forlængerledninger. Tænk også over, hvordan du bruger forlængerledninger. Brug ikke flere forlængerledninger efter hinanden, og belast dem ikke med mere end 1.000W.

7. Tørretumbler, vaskemaskine og opvaskemaskine. Tænd ikke din tørretumbler, vaskemaskine eller opvaskemaskine, mens du sover eller ikke er hjemme. Maskinerne kan blive meget varme, føre til kortslutning og der kan opstå brand. 

    Relaterede artikler

    Få vores råd til at blive en bedre nabo

    Der kan være mange fordele ved et godt naboskab - både socialt og hvis du har brug for hjælp. Få vores bedste råd til, hvordan du bliver den bedst mulige nabo.