Hop til indhold

Sådan kører du sikkert på din hurtige elcykel

Hvis du ikke har en ansvarsforsikring, og du ender i en ulykke og påkører et andet menneske, så står du alene med hele regningen for erstatningen.

- Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige

Danskerne er blevet vilde med at køre på elcykler, derfor bliver elcyklen et mere og mere populært transportmiddel, for elcyklen fungerer nu som et mere bæredygtigt alternativ til at køre bil.

Det er specielt elcyklens hastighed, der spiller ind, en almindelig elcykel kan køre op til 25 kilometer i timen. Der findes dog også en elcykeltype kaldet, speed pedelec, den kan køre helt op til 45 kilometer i timen.

Begge cykler bliver set som elcykler, men på grund af de forskellige hastighedsevner, så er der forskellige krav til forsikringen. Speed pedelec-cykler kræver nemlig en lovpligtig ansvarsforsikring og en speciel kaskoforsikrings til dækning af tyveri og skader på cyklen. Uden forsikringerne, så kan du ende i alvorlige problemer, lyder advarslen fra Henrik Sagild, der er direktør for skade i Gjensidige.

“Vi ser lige nu en stigning i antallet af speed pedelec-tyverier, som anmeldes på indboforsikringen, selvom denne altså ikke dækker tyveri af speed pedelecs. Og selvom det åbenlyst er enormt ærgerligt, at tyveriet ikke bliver dækket, så tyder det desværre samtidig på, at mange heller ikke er klar over, man også skal have en ansvarsforsikring, og det er bekymrende”
- Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige

Se din pris på Indboforsikring

Ifølge lovgivningen så bliver en speed pedelec set som værende et motordrevet køretøj, og derfor er det et lovkrav om, at du skal have en ansvarsforsikring, når du kører på den. Det betyder også, at du risikerer en sigtelse fra politiet, hvis du kører uden forsikring, ligesom det kan føre til en millionregning, hvis du kører galt og forårsager en personskade på en anden trafikant.

“Hvis du ikke har en ansvarsforsikring, og du ender i en ulykke og påkører et andet menneske, så står du alene med hele regningen for erstatningen. Og her ved vi af erfaring med ulykker der involverer både cykler og motordrevne køretøjer af samme størrelse som en speed pedelec, at det kan ende i erstatninger på flere millioner" 
- Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige

Gode råd til sikker kørsel på din elcykel

På elcyklen er du hurtigere end hvad andre trafikanter regner med, og det kan være svært at høre at du kommer. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på følgende:

1. Lær din elcykel at kende, et roligt sted, inden du begynder at køre i trafikken

2. Husk cykelhjelm, og gerne en med MIPS-mærkning. MIPS kan være med til at beskytte dit hoved mod slag fra flere vinkler.

3. Tjek standen på din cykelhjelm, hvis den er af ældre dato, så kan den have mistet sin evne til at beskytte dig, mod slag og stød.

4. Hold begge hænder på styret, når du ikke giver tegn.

5. Tilpas din fart efter vejen, og de andre i trafikken

6. Husk på, at motoren på nogle elcykler kan trække nogle sekunder, efter du er stoppet med at træde i pedalerne.

7. Gør dig så synlig, som muligt i trafikken, brug reflekser, refleksvest eller pangfarver.

8. Brems ikke kun med forbremsen, for cyklen kan skride ud til siden, så du risikerer at vælte. 

9. Pas godt på din elcykel, for jo bedre stand din cykel er, jo mere sikker er den.

10. Tænd lygterne. Når du kører på en speed pedelec-cykel, så skal du have lygter tændt hele tiden, også i dagtimerne.

11. Kør cykel, når du cykler. Musik og mobiltelefonen stjæler din opmærksomhed, derfor så kør kun cykel, når du cykler.

Cyklister er udsatte i aftenmørket

Aftenmørket fører til farlige situationer i trafikken. Se vores gode råd til sikker færden i mørket her.

Få styr på reglerne for gult lys i trafikken

Du risikerer både din egen og andres sikkerhed, hvis du drøner over for gult i trafikken. Vi giver dig overblik over, hvornår det er lovligt at køre over for gult - og hvornår det ikke er.