Hop til indhold

Har du styr på reglerne for gult lys?

Næsten 50% ved ikke, hvornår det er lovligt at køre over for gult lys. Det kan være fristende at drøne over for gult, og spare lidt tid, men du risikerer både dig selv og dine medtrafikanters sikkerhed.

Hver dag kører alt for mange danske bilister over for gult, selvom de kan nå at bremse. Kun hver anden ved, hvornår det rent faktisk er lovligt at køre over for gult. Det viser en undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

Men færdselsloven er helt klar

Gult lys betyder stop - præcis som rødt lys. Kører du over for gult, koster det potentielt set en bøde på 1.500 kr. Men hvad værre er, fører det også alt for ofte til farlige situationer, der kan ende i alvorlige ulykker.

Danskerne har svært ved reglerne. Tilsyneladende er rigtig mange bilister slet ikke klar over, hvornår man må køre videre, og hvornår man skal stoppe, når lyssignalet skifter fra grønt til gult.

Reglerne på området er ellers helt klare. Du må kun køre over for et gult lys, hvis det skaber en farlig situation at bremse op, men det er næsten halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen ikke klar over.

Her svarer hele 42 procent forkert eller erkender, at de ikke kender reglerne for, hvornår det er lovligt at køre over for et gult lys. Samtidig svarer næsten halvdelen, at de har oplevet farlige situationer, fordi bilister har kørt over for gult lys.

Vi oplever desværre, at der sker mange ulykker i forbindelse med kørsel i lyskryds, og de her tal tyder på, at rigtig mange bilister simpelthen er i tvivl om, hvordan reglerne egentlig er, når de møder et gult lys.

- Henrik Sagild, Skadedirektør i Gjensidige

Et problem for alle i trafikken - men særligt én gruppe

Har du den rette bilforsikring?

Undersøgelsen viser også, at det især er de ældre bilister, der er usikre på reglerne. Derfor opfordrer skadedirektør i Gjensidige, Henrik Sagild, til at du som bilist hele tiden sørger for at holde dig opdateret om reglerne i trafikken, så antallet af uheld kan blive nedbragt.

Næste gang lyset skifter til gult, inden du er nået over, så husk at træde på bremsen, i stedet for at drøne over for gult. Med mindre det selvfølgelig skaber en farlig situation, hvis du bremser op. Så hjælper du med at gøre trafikken mere sikker.