Hop til indhold

Har du tjek på blodtrykket?

Mange danskere lider af forhøjet blodtryk uden at vide det og det kan føre til alvorlige lidelser som fx hjertekarsygdomme. Derfor kan det være en god ide at holde øje med dit blodtryk og være bevidst om de livstilsfaktorer, der kan give forhøjet blodtryk.

På Gjensidiges stand på den seneste Agromek havde sygeplejerske Sheila Mortensen travlt. Mange landmænd kiggede forbi til et sundhedstjek og en snak omkring bl.a. motion, kost, rygning og stress. Og selvom det efterhånden er et par år siden, husker Sheila det tydeligt: 
”Det var ikke overraskende at jeg målte forhøjet blodtryk hos en del af de landmænd som var forbi til et sundhedstjek” fortæller Sheila og fortsætter: 

"Landbruget kan være et stressende erhverv med lange og travle arbejdsdage, og samtidig oplever mange landmænd i disse tider bekymringer omkring økonomien."
Stress er en hyppig årsag til forhøjet blodtryk, men også faktorer som overvægt, mangel på motion, rygning og for meget alkohol kan føre til forhøjet blodtryk og øge risikoen for bl.a. hjertekarsygdomme.

Få tjek på dit blodtryk

Tegn på forhøjet blodtryk kan fx være svimmelhed, stakåndethed, træthed eller hovedpine, men der er også mange, som ikke oplever nogen symptomer overhovedet og derfor ikke ved, at der kan være noget galt. En god ide er derfor at måle dit blodtryk jævnligt. Du kan naturligvis få målt dit blodtryk hos lægen eller på apoteket, men det er også muligt at måle dit blodtryk hjemme med en hjemmeblodtryksmåler. Det kan være en fordel, da blodtrykket ofte er lavere hjemme i vante omgivelser.

Sådan måler du dit blodtryk hjemme

Ved en hjemmeblodtryksmåling skal du måle dit blodtryk to gange dagligt over tre dage. 
Blodtrykket måles lige inden morgenmaden og lige inden aftensmaden. Ved hver måling skal du måle trykket tre gange.
Resultaterne skriver du ind i et skema, som du kan huske dine resultater og evt. tage med til lægen, hvis det viser sig, at dit blodtryk er for højt.
For at målingen skal blive så korrekt som muligt er det vigtigt at du:

  • Ikke ryger i 30 minutter inden målingen
  • Sidder afslappet og bekvemt uden korslagte ben i 5 minutter inden målingen
  • Sørger for at sidde uforstyrret under målingen
  • Hviler den arm du skal måle blodtrykket på, på et bord
  • Ruller ærmet op, men sørg for at det ikke strammer om armen

Download skema til hjemme-blodtryksmåling

Selve målingen foretager du ved:

  • Sætter manchetten på overarmen et par cm fra albuebøjningen med luftslangen i midten og nedad
  • Sørger for at manchetten ikke strammer. Du skal kunne få en finger ind mellem manchet og arm
  • Trykker på apparatets startknap når du er klar. Du må ikke tale eller bevæge dig under målingen

Efter endt måling kommer der tre tal på skærmen. Det høje systoliske tryk, det lave diastoliske tryk og din puls. Skriv de 3 tal ned i et skema, hold en lille pause på 1-2 minutter og gentag målingen i alt 3 gange. Ligger dine målinger generelt over 135/85 bør du kontakte din læge for en nærmere undersøgelse. 

Landbrugslivet kræver en god fysik

Mange landmænd oplever skavanker pga. hårdt fysisk arbejde eller uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, men i en travl hverdag kan det være svært at få plads til forebyggende træning. Få vores bedste tips til at få gang i de gode vaner.

Produktansvar som fødevareproducent - få tjek på reglerne her!

Når du sælger dine landbrugsprodukter, følger der altid et produktansvar med. Bliv klogere på reglerne og på hvordan du sikrer dig mod et økonomisk erstatningsansvar, hvis en forbruger bliver syg efter at have spist dit produkt.

Bliv godt klædt på til dit landbrugsliv med gode råd fra vores eksperter

Få flere tips til, hvordan du sikrer dit landbrug og de udfordringer du møder i din hverdag på landet.