Hop til indhold

Sådan undgår du indbrud i julen

Uventede gæster er én ting, indbrud er en helt anden. Et indbrud er nemlig ikke let at ryste af sig, når man først har prøvet det. Heldigvis kan du ofte undgå indbrud og tyveri ved at gøre det besværligt for tyvene og ved at signalere liv og godt naboskab. Her får du vores bedste råd til, hvordan du undgår indbrud og tyveri.

"Det går da ikke at tage på ferie med en have, der ser sådan der ud"

Se hvordan skadesforebyggeren Preben sørger for, at det ser ud til, der er nogen hjemme, mens familien er på Mallorca.

Gode råd for at undgå indbrud i dit hjem

Lær tyvens tricks at kende

Dagfinn Thorkildsen, sikkerhedsekspert i alarmselskabet Verisure, anbefaler at være opmærksomme på de mest almindelige tricks, som tyvene bruger for at afgøre, om du er hjemme: 

  • Et stykke tape omkring håndtaget.
  • En mønt eller sten på trappen.
  • Et stykke papir eller en tændstik i dørsprækken.
  • Klistermærker på postkassen eller bilens fælge. Sidstnævnte kan fortælle, om bilen har vært i brug.
  • En buket blomster eller en falsk pakke ved døren.
  • Streger med kuglepen/tusch på hoveddøren.
  • Om du har skovlet sne.

1. Lokal alarm. Installer en lokal-alarm eller en tilkalde-alarm – især hvis du bor i hus. En alarm er ikke en garanti imod indbrud, men i valget mellem to boliger vil tyven næsten altid vælge den uden alarm.

2. Brug dørtelefonen fornuftigt. Tænk over, hvem du lukker ind i opgangen, hvis du bor i lejlighed, og luk ikke op for nogen, der siger at de skal til andre lejligheder.

3. Tyverimærkning. Mærkningen sikrer at tyvene har langt sværere ved at sælge tyvekosterne. Tag altid billeder af dine værdigenstande.

4. Døre i god stand. En god yderdør er solid og slutter tæt til karmen. Du kan med fordel få installeret et sikringsbeslag.

5. Tjek din lås. Få indbrudssikret dine nøgler, låse og slutblik, og skift dem ud, hvis der er tegn på slid. 

6. Indvendige låse. På hoved- og terrassedør, så tyven har svært ved at komme væk.

7. Tænd lys udenfor. Sørg for, at der er lys udenfor dit hjem og overvej evt. lys-sensorer, der tænder lyset udenfor automatisk ved bevægelse. 

8. Sikre redskabsskuret. Sæt en lås på redskabsskuret, så en tyv ikke kan få adgang til stiger og værktøj.

9. Ryd ikke helt op. En smule rod får det til at virke som om, at du er hjemme.

10. Gem værdigenstande væk. Undlad at have værdigenstande liggende synligt i vinduet. Opbevar dem et sted, hvor det er usandsynligt, at tyven vil lede, og helst bag lås og slå.

Gå sammen med naboerne når du er på ferie

1. Hold øje med hjemmet. Arranger en nabohjælpsordning, så kan du aftale med dine naboer at holde ekstra godt øje med dit hjem, når du er væk, og omvendt.

2. Vasketøj. Lav en aftale med naboen om, at de bruger din tørresnor, når du er på ferie.

3. Parkering og skrald. Få din nabo til at parkere sin bil i din indkørsel, og fylde noget skrald i din skraldespand, så tyven tror, at der er nogen hjemme.

4. Lys i hjemmet. Lån din nabo en nøgle, så de kan tænde lys i din bolig ind i mellem. Så ligner det, at du er hjemme.

5. Planter. Fjern ikke planter og blomster fra vindueskarmen, men få naboen til at vande dem ofte i stedet.

Undgå tyveri og røveri på farten

1. Usynliggør ejendele. Put dine værdigenstande i inderlommer i stedet for baglommen. Vær især varsom, hvis du har særligt værdifulde smykker og ure på.

2. Elastikker på ejendele. Sæt gummielastikker rundt om tegnebogen eller telefonen, hvis du har dem i lommen, det øger friktionen, hvis nogen prøver at liste den op.

3. Skjul pinkode. Dæk altid for din pinkode med hånden, når du skal skrive den.

4. Tasker og jakker med lynlås. Brug gerne tasker og jakker med lynlås, knapper og inderlommer, når du skal udenfor hjemmet.

5. Bind hanke fast. Bind hanken på din taske fast til stolen eller bordet, hvis du fx er på cafe eller restaurant, så nogen ikke let kan løbe med den.

6. Vær ekstra opmærksom. Hav ekstra øje for din taske og lommer, når du går rundt steder, hvor der er mange mennesker samlet. Husk også at være ekstra opmærksom på dine værdigenstande, når du er i situationer, hvor du koncentrerer dig om noget andet. Fx når du stiger af og på tog, på stationer eller ved et optrin.

Undgå cykeltyveri

1. Forsikringsgodkendt lås. Sørg for at du bruger en forsikringsgodkendt lås. Er du i tvivl om, din lås er godkendt, så tag en snak med din cykelmekaniker.

2. Gem beviser. Gem låsebeviset sammen med en kopi af cyklens stelnummer.

3. Lås cyklen. Hver gang, du går fra den – også selvom du kun er væk i 5 minutter. Lås evt. din cykel fast til noget, fx til selve cykelstativet.

4. Lås også forhjul. Husk at købe en ekstra lås til dit forhjul, hvis det er let at tage af.

5. Stationscykel. Brug en ældre cykel, som ikke er så interessant at stjæle, når du cykler til bus- eller togstationer i hverdagen. Har du en dyr specialcykel, så efterlad den ikke udendørs.

Gode råd for at undgå identitetstyveri

Hvis uheldet er ude

Du skal anmelde tyveri og indbrud på telefon 114.

Har du haft besøg af en indbrudstyv, er det vigtigt, at du kan dokumentere dit indbo. Vi anbefaler derfor, at du: 

  • Tager fotos af dit indbo, så vi kan erstatte dine ting til deres egentlige værdi.
  • Gemmer kvitteringer på de ting, du køber til dit hjem. Du kan med fordel gemme dem i en mappe eller scanne dem ind på din computer. Så har du dem altid ved hånden, hvis du får brug for dem.
  • Løbende revurderer din indbosum på indboforsikringen, så vi ved, hvor meget værdi, du egentlig ligger inde med. 

1. Personlige kort. Undgå at opbevare alle personlige kort i samme pung, men spred dem i stedet lidt ud. 

2. Bemærkelsesværdige mails. Lyt til din mavefornemmelse når du modtager underlige mails, eller hvis der bliver stillet underlige krav til oplysninger om dig, når du indgår en aftale på nettet.

3. Tøm postkassen. Tøm din postkasse hver dag, så andre ikke gør det for dig, og får adgang til personlige oplysninger om dig.

4. Personfølsomt data. Del aldrig personfølsomme data på sociale medier. Det gælder både telefonnummer, CPR-nr., bankoplysninger og andet.

5. Lav et stærk kodeord. Brug stærke og lange kodeord. Et stærkt kodeord eller password består af 12 eller flere tegn, bruges kun ét sted og deles ikke med andre.

6. Opdater enheder. Brug og opdater jævnligt antivirusprogrammer og firewall.

Du kan se flere gode råd til, hvordan du begår dig sikkert på internettet her.

Har du den rette indboforsikring?

Udfyld vores formular og bliv ringet op af en rådgiver.