Hop til indhold

Typiske boligskader, som du kan forebygge

Selvom dit nyerhvervede hus ser skadesfrit ud på overfladen, og tilstandsrapporten ikke byder på nævneværdige anmærkninger, kan der alligevel være en række skjulte skader, du skal være opmærksom på. Her får du et overblik over, hvilke boligskader, danskerne får flest af, og hvordan du kan forebygge de værste af dem.

Sådan undgår du de typiske boligskader

Top fem over boligskader

  1. Skade på VVS-installationer 24 %
  2. Skade med fugt eller råd 15 %
  3. Skade på tag-konstruktion 14 %
  4. Skade på vinduer eller døre 12 %
  5. Skade med skadedyr 8 %

Kilde: Kantar Gallup 2022

Få vores bedste råd til, hvordan du undgår de tre hyppigste boligskader.

1. VVS

Det er ofte en god idé at tænkte VVS-installationer ind, hvis man skal renovere, da de ofte er nedslidte og kan forårsage store og dyre følgeskader. Utætte rør, der har dryppet over en lang periode, pludselig sprængte rør eller pakninger, der sender vand rundt i hjemmet. Vandskader kan starte på mange måder, men de starter ofte ét sted.

2. Fugt/råd

Det er især gamle rør og installationer med forskellige typer metal, der tærer og laver utætheder, eller ganske enkelt mange års slitage samt manglende vedligeholdelse, der er skyld i de fleste rør- og vandskader. Det er den type skade, vi ser suverænt flest af, og derfor matcher undersøgelsens resul-tater ganske fint det skadebillede, vi ser.

- Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige.

Små revner i fugerne på badeværelset kan se harmløse ud, men hvis de er der over en længere periode, kan der komme fugt ind i selve konstruktionen. Den daglige varme- og fugtpåvirkning i vådrummet nærer svampene, der kan sprede sig langt i et hus, selvom det ikke er synligt på overfladen.

Ligeså har der i mange år vores en tendens hos boligejer til at indrette kælderrummet til beboelse. Renovering af kælderrummet indebærer ofte, at man fx sætter en gipsvæg op og isolerer mellem denne og ydermuren. Problemet er bare, at der altid vil komme fugt fra ydermuren i en kælder, og den får ikke lov at fordampe på grund af isoleringen og den nye indervæg, hvilket kan føre til råd og skimmelsvamp.

3. Taget

Tagkonstruktionen er noget af det dyreste at få renoveret, hvis først skaden er sket, så derfor er det ekstra vigtigt at være opmærksom på dette sted i huset. For taget er det helt store problem mangelfuld ventilation, som forhindrer fugt i at fordampe og komme væk fra træet. Hvis din bolig har en mangelfuld tagventilation kan det i værste fald føre til råd og skimmelsvamp, som er dyrt og kan være uoverskueligt at få udbedret.

Hvad kan du gøre som fremtidig huskøber?

Hvis du har forelsket dig i et hus, og du er usikker på, om nogle af de ovennævnte problemer er til stede, er det vigtigt at få en uafhængig ekspert med ud for at ”oversætte” tilstandsrapporten, så du ved, hvad du går ind til som køber.

Derudover er det en rigtig god idé at tegne en ejerskifteforsikring, der dækker skader på huset i op til 10 år efter købet.