Hop til indhold

Det gode naboskab

Godt naboskab handler om at have god kommunikation og skabe en høflig dialog med sine naboer. Vi har samlet en række gode råd til, hvordan du bliver en endnu bedre nabo.

5 råd til bedre naboskab

Forholdet til naboen er vigtigt for os danskere. Hver anden af os håber på, at få et bedre forhold til de omkringboende. For der er nemlig mange fordele ved at have et godt forhold til naboen, hvis der fx opstår uventede situationer såsom indbrud, brand eller skybrud.
Her kan du læse mere om hvad du kan gøre for det gode naboskab.

1. Husk det lille ”hej”
En undersøgelse fra Gallup viser, at 9 ud af 10 danskerne mener, at en god nabo hilser, når I mødes. Så bare det, at du hilser på din nabo er helt fundamentalt, hvis du vil opbygge et godt naboskab.

2. Hold øje med din nabos hjem, når de ikke er hjemme
Undersøgelser fra politiet viser med tydelighed, at naboværn har en stærk præventiv virkning, når det kommer til at forhindre indbrud. Og næsten 80 % af os er helt enige i den observation. En rigtig god nabo hjælper os med at holde et vågent øje med hjemmet, når der ikke er nogen hjemme.

3. Sæt tid af til en lille snak
Et ’hej’ i hverdagens travlhed er ofte nok til, at vores nærmeste naboer synes om os, men skulle du støde ind i naboen, så brug 5-10 min. på at få en hyggelig lille snak. Selvom du måske ikke har overskuddet, så er nogle minutters snak en fin investering i det gode naboskab. 

4. Glem ikke at aflevere det du har lånt tilbage
Vi låner gerne ud til vores naboer og låner gerne af dem, men vil du bevare det gode naboskab, er det vigtigt, at du husker at aflevere det lånte tilbage efter brug.

5. Fortæl din nabo, hvis der sker noget uventet
Oversvømmede kældre og uønskede gæster er noget, de fleste boligejere frygter. Derfor er tanken om, at vores naboer hurtigt giver os besked, hvis uheldet er ude, betryggende for mange. Hvis du vil være en god nabo, så sørg for at I har naboens mobilnumre, så I hurtigt kan kontakte dem, hvis en uventet situation opstår.

Hver anden af os håber på, at få et bedre forhold til sine naboer.

Hjælp hinanden i sommerferien

Særligt i sommerferien, hvor mange hjem står tomme, er det være rart at have en god nabo, der holder lidt ekstra øje med ens hjem. Når du skal på sommerferie, kan du fx aftale med din nabo, at I:

  • Låner en nøgle til hinanden og sørg for, at der er lys i boligen om aftenen
  • Har I to biler, så hjælp din nabo og parkér den ene af bilerne i den tomme indkørsel
  • Sørger for at der ikke stikker post eller aviser ud af din nabos brevsprække
  • Fylder lidt i naboens skraldespanden på vejen, så huset ser beboet ud
  • Går en tur rundt om naboens hus og tjek at alt er, som det bør være

Undgå konflikter med naboen

Gratis konfliktrådgivning

Center for Konfliktløsning tilbyder fx gratis konfliktrådgivning, hvor du kan få vendt din situation og få råd til at komme videre, hvis du har en naboskabskonflikt.

Få hjælp her.

Vi kan ikke slippe udenom vores naboer, og derfor er det en god idé at sørge for, at der er god stemning mellem jer. Vi har samlet 5 gode råd til, hvordan du undgår at mindre uenigheder med naboerne udvikler sig til en regulær krig.

1. Lær din nabo at kende
Første trin mod at undgå nabokonflikter og sikre godt naboskab kan være at udvise almindelig venlig interesse for dem, der bor omkring dig. Det skaber grundlaget for en god kommunikation og øger sandsynligheden for, at både du og dine naboer vil tage lidt ekstra hensyn eller være lidt mere overbærende

2. Sig noget - men gør det på en pæn måde
De færreste af os handler med vilje på en måde bare for at irritere vores naboer. Så måske er din nabo slet ikke klar over, at noget, han gør, generer dig? Derfor kan du med fordel henvende dig til din nabo, inden irritationen bliver for stor. De fleste af os er villige til at tage hensyn, så længe det bliver sagt med en ordentlig tone

3. Overvej, om det er kampen værd
Overvej om hækkens højde eller de 10 cm, skellet er for langt inde på din grund, er vigtigere end et fredeligt forhold til naboen, inden du tager konflikten op med dem.

4. Se indad
Det kan være svært at erkende, at man til tider også selv bærer en del af skylden for, at en konflikt har udviklet sig. Overvej derfor, hvad du kunne have gjort anderledes og overvej, om du stadig kan nå at rette op på der. På den måde, kan du undgå at fremtidige uenigheder udvikler sig på samme måde.