Publiceret: 23 Mar 2022

5 gode råd til at undgå nabokonflikter

Naboerne er ikke til at slippe udenom, og derfor er vi også nødt til at acceptere, at vi ofte kan både se og høre dem, der bor omkring os. Derfor har vi samlet 5 gode råd til, hvordan du undgår at mindre uenigheder med naboerne udvikler sig til en regulær krig.

1. Lær din nabo at kende

Tendensen gennem de seneste årtier er desværre, at vi kender mindre og mindre til vores naboer. Det er en ærgerlig udvikling, for kender man ikke sin nabo, er sandsynligheden for konflikt nemlig langt større. Derfor kan første trin mod at undgå nabokonflikter og sikre godt naboskab være, at udvise almindelig venlig interesse, for dem der bor omkring dig. Det skaber grundlaget for en god kommunikation og øger sandsynligheden for, at både du og dine naboer vil tage lidt ekstra hensyn eller være lidt mere overbærende, fx når det gælder lidt høj musik til den årlige sommerfest.

2. Sig noget - men gør det på en pæn måde

De færreste af os handler med vilje på en måde bare for at irritere vores naboer. Så måske er din nabo slet ikke klar over, at noget, han gør, generer dig? 

Henvend dig derfor til din nabo inden din irritation bliver for stor. Venter du for længe, vil din irritation bare vokse - og det kan påvirke din kommunikation negativt. De fleste af os er heldigvis villige til at tage hensyn, så længe det bliver serveret i en god og ordentlig tone. Langt de fleste gange er der en simpel årsag til galskaben - så find den, frem for vejen mod en potentiel konflikt.

3. Overvej, om det er kampen værd

Der er forskel på at have ret og få ret. Mange holder desværre på at få ret, koste hvad det vil. Også selvom det sjældent gør det nemmere at finde løsninger. Overvej i stedet om hækkens højde eller de 10 cm, skellet er for langt inde på din grund, virkelig er vigtigere end et fredeligt forhold til naboen, og om den potentielle kamp virkelig er værd at kæmpe?

4. Se indad

Det kan være svært at erkende, at man til tider også selv bærer en del af skylden for, at en konflikt har udviklet sig. Men er du villig til at tage det første skridt mod en fælles løsning, kan du vinde i det lange løb. Også selvom det muligvis betyder, at du må sluge en lille smule af din stolthed. Med andre ord: Vær ærlig over for dig selv og overvej, hvad du kunne og burde have gjort anderledes - og overvej om du stadig kan nå at rette op på noget? På den måde, kan du undgå at fremtidige uenigheder udvikler sig på samme måde.

5. Få hjælp

Hvis situationen først er eskaleret og du ikke længere føler, at du og din nabo kan kommunikere med hinanden eller nå til en fælles løsning, kan det være en god idé at opsøge en professionel konfliktmægler. Center for Konfliktløsning tilbyder fx gratis konfliktrådgivning, hvor du kan få vendt din situation og få råd til at komme videre, hvis du har en naboskabskonflikt.

Det gode naboskab

Hver anden dansker ønsker sig mere og bedre naboskab på vejen eller i opgangen. Gør du også?