Hop til indhold

gjensidige-dk.apps-int.gjensidige.io

Snart tid til bilsyn? Se vores tjekliste for klargøring til syn

Vidste du, at alle biler skal til første bilsyn, når de er 4 år gamle, og til periodisk bilsyn hvert andet år efter det første bilsyn? Hvis du køber eller sælger en brugt bil, der er ældre end 4 år, er det i øvrigt en god idé at få synet bilen inden. Med en synsrapport ved både køber og sælger, at bilen er nysynet og køreklar.

Hvad er et bilsyn?

Bilsyn sikrer, at biler på danske veje lever op til lovens minimumskrav ift. sikkerhed og miljø. Under synet kigges der fx på lygter, blinklys, dæk, styretøj, udledning af røg og kulilte, hjulophæng og meget mere.

Biler skal til syn første gang, når de er 4 år gamle (første bilsyn). Derefter skal de synes hvert andet år efter første bilsyn (periodisk bilsyn).

Indkaldelsen til syn foregår ved at ejeren af bilen bliver indkaldt til syn via e-Boks (eller via brev hvis man er fritaget for e-Boks) af Færdselsstyrelsen ca. 2 mdr. før synsfristen. Derefter skal man selv kontakte en synsvirksomhed, der kan foretage synet inden synsfristen (der står mere om godkendte synsvirksomheder i selve indkaldelsen).

Et syn koster omkring 500 kr., varer ca. 20 minutter og munder ud i en synsrapport med ét af fire udfald: 'Godkendt', 'Betinget godkendt', 'Kan godkendes efter omsyn' og 'Ikke godkendt':

  • Godkendt: Der er ikke fundet fejl eller mangler ved bilen, og du kan køre videre uden at foretage dig yderligere.
  • Betinget godkendt: Der er fundet en eller flere fejl, der skal udbedres, inden bilen kan godkendes. Fejlene er dog ofte ikke grovere end at de kan udbedres uden krav om opfølgende kontrol. Det betyder, at du kan køre fra synsvirksomheden og til reparation, men det er ikke lovligt at benytte bilen derudover, inden fejlene er repareret.
  • Kan godkendes efter omsyn: Der er fundet en eller flere alvorlige fejl, og du kan ofte ikke få lov at køre videre, inden fejlene er udbedret og bilen derefter er kontrolleret ved et omsyn.
  • Ikke godkendt: Der er fundet en eller flere alvorlige fejl, og bilen er ikke i lovlig eller forsvarlig stand. Fejlene skal rettes, og der skal ske et omsyn eller et helt nyt syn på bilen, hvor man starter forfra, for at du kan få lov at køre videre.

Sådan bliver din bil klar til synet

Under et syn bliver din bil testet for fejl på en lang række af bilens funktioner og sikkerhedsmæssige egenskaber. Nogle af disse fejl kan du selv kontrollere for. Vi giver dig 6 gode råd til klargøring af din bil til næste syn, så du kan komme et skridt nærmere en godkendt og sikker bil.

Gratis reparation af stenslag med kaskoforsikring

Som kunde hos Gjensidige får du glæde af vores samarbejde med Dansk Bilglas*, hvis du har en kaskoforsikring. De har mange års erfaring med reparation af stenslag og revner i forruder. Vi tilbyder:

  • Lav selvrisiko ved udskiftning af forruden – kun 1.000 kr., hvis du har Glas Plus dækning. 
  • Dansk Bilglas har værksteder over hele landet.
  • Skadeanmeldelse og bookning kan både foretages online og telefonisk. Book tid hos Dansk Bilglas.
  • Da du har booket på forhånd, oplever du ingen ventetid på værkstedet ved reparation. Hverken reparation eller udskiftning medfører bonustab. Du kan se mere om vores kaskoforsikring her. 

* Bemærk at samarbejdet med Dansk Bilglas ikke gælder kunder, der har købt bilforsikring hos deres SKODA-, KIA-, Hyundai-, Fiat-, Alfa Romeo-, Jeep-forhandlere. Herunder er der dog også gratis reparation af stenslag via kaskoforsikringen, men det gælder ved udbedring hos forhandleren.

Har du den rette bilforsikring?

Udfyld vores formular og bliv ringet op af en rådgiver. Sådan undgår du lang ventetid på telefonen.