Hop til indhold

På landet er det gode naboskab vigtigt

Naboen ringer altid dagen før høsten. "Så kan vi holde vores gårdkatte inde imens. Og vi giver gerne en hånd med, hvis plastikken blæser af naboens halmstak,” siger Mona Nørgaard fra Toftlund.

”Hvis vores nabo skal til at høste eller køre gylle ud, så får vi et praj om det dagen før. Vi har nogle gårdkatte, som vi så kan holde inde, når mejetærskeren kører”.

Det fortæller Mona Nørgaard, der ejer en fritidsejendom med heste mellem Hurup og Toftlund i Sønderjylland.

”Omvendt holder vi øje med vores hollandske nabos kvægejendom, hvis de fx er i Holland. Kører der en ukendt bil op i indkørslen til dem, så kører vi over og finder ud af, hvad de vil,” siger Mona.

Det handler jo om at tage hensyn til hinanden

- Mona Nørgaard, ejer af fritidsejendom

På samme måde giver Mona og hendes mand gerne en hånd med, hvis eleven på naboejendommen lige har brug for en ekstra hånd, når han fx passer gården alene.

”Vi har et virkeligt godt naboskab. Det handler jo om at tage hensyn til hinanden og lige hjælpe hinanden, hvis der er brug for det. Blæser overdækningen af ensilagestakken eller af halmstakken, så hjælper vi da med at få den på plads og lægge dæk på igen,” siger Mona Nørgaard.

Tidligere har hun ejet både en kvæg- og en svineejendom, så hun har nemt ved at omgås dyr. Ud over et par heste hygger hun sig i dag med lidt hobby hønseavl sammen med nabokonen.

”Vi holder ikke nogen stor fælles høstfest på egnen, men efter høst mødes vi med naboer, griller lidt mad og hygger os,” siger Mona Nørgaard.

Jeg kørte rundt med små sedler

”Der er rigtig mange gode oplevelser mellem naboer på landet. Jeg er selv vokset op på et landbrug. Min far er stadig landmand. Tidligere havde han malkekøer, nu har han et kviehotel,” fortæller 25-årige Rasmus Vesterbo Larsen.

Rasmus bor nu i Odense, men han husker tilbage som 12-13 årig, hvor han cyklede rundt med små sedler til naboerne, når der skulle køres gylle ud.

Når der skal høstes kommer der gerne en nabo og giver en hånd med. Sådan er den gode nabo på landet.

Rasmus nævner, at man tit fortæller om de gode gamle dage, som om alt er forandret i dag. Men efter hans mening er de gamle normer og værdier stadig bevaret på landet.

Og man er overbærende. Fx kører mejetærskeren i rigtig mange af døgnets timer. Det larmer, men naboer på landet er normalt tålmodige og ved, at det i en kort periode ikke kan være anderledes.

”Der er også et vigtigt socialt element i naboskab på landet. Fx høstfesten, hvor naboerne samles, og hvor man hygger sig. Jo et godt naboskab er guld værd og gør det dejligt at leve på landet,” siger Rasmus Vesterbo Larsen, der i dag bor i Odense, hvor han er ved at uddanne sig til cand. mag. i international virksomhedskommunikation.

På landet er man gode til at tage hensyn til hinanden og give en hånd med, hvis der er brug for det. Fx er min mor dagplejemor, men i høsten kommer der ofte en nabo og laver og bringer kaffe ud til høstmandskabet.

- Rasmus Vesterbo Larsen, opvokset på et landbrug

Kom sikkert gennem høsten

Få vores bedste tips til hvordan høsten bliver mere sikker end tidligere, og I kan undgå skader på personer og materialer

Undgå at høsten går op i røg med punktslukning

Knastørre marker og glohede maskiner resulterer hvert år i adskillige høstbrande, som forårsager store skader. Med lidt omtanke og det rigtige sikkerhedsudstyr, kan mange brande forebygges

Bliv godt klædt på til dit landbrugsliv med gode råd fra vores eksperter

Få flere tips til, hvordan du sikrer dit landbrug og de udfordringer du møder i din hverdag på landet.