Opdateret: 8 Mar 2022
Tjeklisten til kør-selv-ferien
Der er meget praktisk at huske på, inden du og familien skal afsted på kør-selv-ferie. Med vores tjekliste bliver det forhåbentligt lidt enklere. I forvirringen og al praktikken er det nemt at glemme, at der også skal være styr på forsikringerne. Udover en rejseforsikring til alle der skal med på ferien, skal du også have styr på bilforsikringen. En ødelagt bil eller glemte forsikringspapirer kan koste dig både besvær og penge på ferien.
Tjek bilens tilstand inden turen
Inden du skal ud og køre en lang tur, er det vigtigt at du lige tjekker bilen igennem, så du undgår at stå midt på den tyske motorvej med en bilmotor, der er brændt sammen.
- Sørg for at tjekke olie, køler- og sprinklervæske. Fyld gerne alt op inden turen.
- Få tjekket alle bilens lygter. Husk også blinklysene.
- Tjek dine dæk grundigt for slidtage og dæktrykket. Dækmønstrene må ikke være nedslidte.
Nogle ting er smarte altid at have liggende i bilen, og som minimum bør du du have
- En advarselstrekant
- Sikkerhedsveste til alle i bilen
Sikkerhedsvesten skal have EU godkendelsesnummer EN471 og kan være gul, orange eller rød.
Rødt, gult, blåt og grønt kort...
Det er vigtigt, at du har styr på og tillid til din rejseforsikring, inden du skal afsted. På kør-selv-ferie er det desuden vigtigt, at huske alle relevante papirer og især det røde og grønne kort bør være med på turen.
- Det gule kort skal altid medbringes på rejsen.
- Det blå EU-sygesikringskort er det kort, der viser, at du har ret til behandling på samme vilkår som borgerne i det land, du rejser i.
- Det røde SOS-kort er beviset på, at jeres bil er dækket af kaskoforsikring og giver adgang til bilassistance i udlandet,
- Det grønne kort er beviset på at din bil er ansvarsforsikret, mens det røde viser at du har en kaskoforsikret bil.
Planlæg turen inden afgang
- Er i flere, der skal køre bilen? Så læg en plan for hvem, der kører på hvilket tidspunkt, og hvor lang tid i hver især kører. Måske føler nogen sig mere trygge ved at køre om natten, mens andre helst vil undgå bykørsel? Prøv at planlæg efter rutens forhold, så det også bliver tilgodeset.
- Få styr på ruten inden turen starter. Skriv dine destinationer ind i GPS'en og tjek om der måske er alternative ruter i tilfælde af fx vejarbejde eller kø.
- Er turen så lang, at I skal overnatte et sted undervejs? Så er det en god ide at bestille overnatningerne inden afrejse, så i slipper for at køre rundt sent om aftenen for at finde et sted at sove.
- Sørg også for at booke færgebilletter hjemmefra. Så I ikke skal undgå ærgrelsen over, at der er udsolgt på den overfart, som du ønsker.
Praktiske ting til køreturen
- Forsikringspapirer, registreringsattest og pas skal alt sammen være let tilgængeligt under hele køreturen.
- Skal du en tur til et land som har indført miljøzoner, fx Tyskland, skal du være opmærksom på, at mere end 70 tyske storbyer har indført miljøzoner. I disse byer er det påkrævet, at du har et gyldigt miljømærke i bilens forrude, hvis du vil undgå en bøde på 80 euro. Miljømærket kan købes for ca. 150 kr. hos bl.a. FDM.
- Det er en god idé at have en førstehjælpstaske, ekstra tæpper og en brandslukker klar i bilen.
- Mange lande i Europa kræver, at man betaler motorvejsafgifter for at køre på vejene. Det betyder, at man nogle steder skal have en såkaldt vignet. En 10-dags vignet koster ca. 100 kr. Du kan få et overblik over, hvor du skal betale afgifter eller have vignetter.
- Det er vigtigt at kende trafikregler og kultur i de forskellige lande. Fx er det kun lovligt at parkere i højre side af vejen i Italien. Hent en app om Europas trafikregler.