En ung mand sidder koncentreret ved sin computer.

Opdateret: 15 Dec 2021

Har du styr på, hvordan det blå kort dækker?

Der er stadig er stor forvirring om, hvornår man skal bruge det blå sygesikringskort. Derudover udløber 337.000 kort i 2022. Har du styr på, hvordan kortet dækker, hvis uheldet er ude på ferien?

Når ferietiden nærmer sig, er det for mange lig med pakkede kufferter og billetter til solen i Sydeuropa. Med til det hører, at det er tid til den årlige tilbagevendende begivenhed, hvor det blå sygesikringskort skal graves frem i skuffen og støves af. For kortet dækker jo alle de ulykker, vi hører om, men krydser fingre for aldrig sker for os selv. Eller hvordan var det nu lige det var med det blå korts dækning?  

Selvom en stor del af os husker det blå sygesikringskort, så er mange stadig i tvivl om, hvad det egentlig dækker. Det viser en ny undersøgelse, som Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring. 

Har du styr på, hvordan du kommer hjem?

Undersøgelser fra 2019 viser, at hver fjerde dansker tror, at det blå kort dækker behandling på privathospitaler, mens 41 procent slet ikke ved det. Men er uheldet ude, kan du ikke være sikker på at få dækket omkostninger til privathospitaler og private klinikker.

Det blå EU-sygesikringskort dækker ikke dine udgifter til hjemtransport, og i nogle lande heller ikke alle udgifter til sygetransport. Hvis du ønsker at få dækket alle udgifter til transport hjem til Danmark i forbindelse med sygdom eller dødsfald, skal du købe en privat rejseforsikring.

Og hvordan var det nu lige det var med Tyrkiet. Landet ligger jo i Europa, så her dækker kortet vel også? Det svarer 15 procent i hvert fald, men det blå kort dækker ikke i Tyrkiet, da landet ikke er en del af EU.

Derfor er rejseforsikringen vigtig

Den store uvidenhed kan koste dyrt for den enkelte. For hvor man kan søge om refusion hos Styrelsen for Patientsikkerhed, til egne udlæg for behandling på privathospitaler, er reglen en anden, når det kommer hjemtransport. Her hænger man selv på regningen, hvis man ikke har en rejseforsikring. 

Om det siger direktør i Gouda, Dan Kjølhede Laursen:

"Derfor er det vigtigt at understrege, at det blå kort ikke skal ses som et alternativ til en rejseforsikring men som et supplement," og fortsætter:

"Hvis uheldet er ude og du kun rejser med det blå sygesikring, kan du ende med at skulle betale rigtig mange penge, hvis du skal lægge ud for behandling på privathospital og receptpligtig medicin samt, i værste tilfælde, hjemtransport," siger Dan Kjølhede Laursen, der opfordrer til, at man tager kontakt til sit forsikringsselskab, så man kan få fuld tillid til hvordan man er dækket inden rejsen. 

Helt siden 1. august 2014 har det det gule kort ikke længere sikret dig, når du er på ferie i udlandet. Du bør derfor huske både rejseforsikring, pas og det blå kort, når du rejser i EU/EØS-landene.

337.000 blå kort udløber i 2022

Når det blå kort er gravet frem i skuffen, kan det være en god idé at tjekke, hvornår det udløber. Det kan nemlig være svært at stille noget op, hvis det er udløbet. Ifølge Udbetaling Danmark står 337.000 blå kort til at udløbe i 2022. Det tager 2-3 uger at få et fornyet kort leveret, så det er en god idé at bestille det i god tid via borger.dk. Det er dog muligt at få et midlertidigt kort, hvis rejsen er nærtstående

Tre trin får dig sikkert ud og hjem igen

  1. Bestil det blå EU sygesikringskort
  2. Køb en rejseforsikring - den dækker de ting, det blå kort ikke gør
  3. Kontakt Gjensidiges døgnåbne alarm, hvis uheldet er ude, så guider de dig til den rigtige læge eller hospital