Publiceret: 8 Okt 2021

Hybrid- og elbiler – Bliv klogere her

Hvad er en hybridbil? Og hvad koster det at lade en elbil? Her på siden har vi samlet en masse information, så du kan blive klogere på hybridbil og elbil.

Værd at vide om hybrid- og elbil

Gennem de seneste par år har der været stigende interesse for både el- og hybridbiler i Danmark. Flere og flere danskere overvejer at skifte til el-kørsel.

Her på siden har vi samlet en masse information, så du kan blive klogere på el- og hybridbiler. Du kan finne information om:

•Forsikring af el- og hybridbil

•Hvad er en hybridbil?

•Hvad er en plugin hybridbil?

•Hvor langt kører en hybridbil på literen?

•Elbiler

•Klima og elbiler

Forsikring af hybrid- og elbil

Uanset hvilken type bil du har, så er det en god ide at være forsikret udover den lovpligtige ansvarsforsikring.

Du kan læse mere om den lovpligtige ansvarsforsikring her.

Hos Gjensidige kan vi tilbyde kasko, der dækker skader på din bil, som er forvoldt af andre: tyveri, hærværk og skader, som du ikke selv laver på din bil.

En kaskoforsikring dækker f.eks. tyveri af dit ladekabel og skader på bilens batteri.

Læs mere om hvordan din forsikring dækker, hvis du har kasko til din hybrid- eller elbil.

Du kan også beregne prisen på din bilforsikring her.

Hvad er en hybridbil?

En hybridbil er kort sagt en bil, der både kører på benzin og el. En hybridbil kombinerer en elmotor med en benzinmotor – resultatet er mindre benzinforbrænding og bedre brændstoføkonomi til gavn for dig og klimaet.

HEV – Hybridbiler

HEV står for Hybrid Electric Vehicle og er den ”klassiske”/almindelige hybridbil. Disse typer har typisk et mindre eldrevet batteri, som oplades via bilens egen bevægelsesenergi. Batteriet kan ikke oplades med et kabel og kan derfor ikke oplades fra en ladestation. Denne type hybridbil kan ikke køre længere distancer kun på ren el – typisk højst to kilometer.

PHEV – Plugin hybridbiler

PHEV står for Plug-in Hybrid Electric Vehicle og er den nye generation af hybridbiler. Batteriet er større og skal derfor oplades fra en ladestander. Batteriet oplades også ved kørsel og når bilen bremser – og det er muligt at køre over længere distancer på ren el.

Hvordan virker en hybridbil?

Helt enkelt er en ”hybrid” en krydsning mellem to elementer – man kan også, lidt lavpraktisk, kalde det for en blanding mellem to bestanddele. 

Grundlæggende oplades batteriet via bilens egen bevægelsesenergi.

Der findes flere forskellige typer af hybridbiler og det kan være svært at blive klog på hvad der er op og ned, når det drejer sig om hybridbiler.

Har du allerede en elbil eller hybrid kan du beregne prisen på din forsikring.

Hvad er en plugin hybridbil?

En plugin hybridbil er en hybrid mellem el og brændstof. En plugin hybrid skal lades op med et kabel fra en ladestation og til nøds via en stikkontakt. Batteriet i en plugin hybrid er større end de klassiske hybrid biler (HEV), men har et mindre batteri end biler der kører på ren el. Bilen oplader sig selv, når bilen bremser og når benzinmotoren er i gang. Du kan køre på el over længere distancer med en plugin hybrid – op til 60- 70 kilometer.

Hvor langt kører en hybridbil på literen?

Det er forskelligt hvor langt de forskellige plugin- og hybridbiler kører på literen. Ligesom med rene benzinbiler afhænger det af forskellige faktorer, så som vægt, motortype mm.  

I plugin hybridbiler, kan man køre op til 60-70 km på et fuldt opladet batteri på 1 liter benzin. Dette er med til at holde brændstofforbruget nede – og du får generelt en bedre brændstoføkonomi med en plugin hybridbil.

I de almindelige hybridbiler (HEV) kan man ikke køre på ren el over lange distancer, da batteriet kun assisterer brændstofmotoren, derfor kører denne type hybridbil ikke lige så langt på literen som plugin hybrider.

Elbiler

Elbiler kører udelukkende på el – og har ingen brændstofmotor – men ét stort elbatteri.

Elbiler kan køre længere distancer – helt op til 600 km på et fuldt opladet batteri. Rækkevidden kan variere fra bilmærke til bilmærke, og kan mindskes afhængig af vind og vejr. Elbiler skal lades op fra en ladestation – og skal du på længere ture, skal du nok indregne en lade-pause.  

Hvad koster det at lade en elbil?

Prisen det koster at lade sin elbil op kommer an på hvor stort batteriet er. Dog er er der stadig penge at spare i det samlede regnskab, når det kommer til opladeøkonomien.

Et skøn fra FDM, viser at udgifterne til opladning til sin elbil ligger mellem 600 - 1200 kr. pr. måned.

Hvor langt kan en elbil køre?

Rækkevidden på en fuld opladning afhænger af en række faktorer, så som vejr, model, type, hastighed og hvor stort batteriet er.

Nogle elbiler kan køre op til 600 km på en opladning, men generelt kan en ny mellemklasse elbil køre omkring 300-400 km ved landevejskørsel, mens en ældre model kan køre distancer mellem 150-200.

I følge FDM, formindskes rækkevidden med 20-50 procent i vintermånederne grundet brugen af varmeblæser, rudevarmer og elektronik.

Klima og elbiler

Der har været tvivl om hvorvidt en elbil er det bedste valg, hvis du ønsker en klimavenlig bil - dette skyldes den relativt høje høje CO2 udledning ved produktion af batterierne, som bruges i elbiler.

vindmoeller.svg

Men en elbil er faktiske det mest, klimavenlige valg du kan tage, når du er på biljagt. Den høje CO2 udledning ved produktionen bliver nemlig kompenseret for ved en markant lavere udledning i løbet af bilens levetid, i modsætning til en benzin- eller dieselbil.