Hop til indhold

Sådan klimasikrer du din bolig

Vi står alle over for et klima som ændrer sig, det betyder at vi i den seneste tid har oplevet vejrforhold, som har haft store konsekvenser for mange hjem. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan du kan beskytte dit hjem når naturen raser. Her får du 5 gode råd.  

Vildere og vådere vejr er nemlig blevet en realitet for os alle. I 2023 blev alle nedbørsrekorder slået, og mange har taget budskabet til sig.

Hver 3. husejer er i gang med klimasikring

Det kan blive både dyrt og ærgerligt, hvis man som husejer ikke får lagt en plan for klimasikring af boligen, og det gælder både i forhold til storme og større mængder vand i fremtiden, lyder advarslen fra Lene Rasmussen, der er skadedirektør i Gjensidige.   

“Vi kan se, at sæsonen for skybrud er blevet længere og nu også omfatter sensommeren og efteråret, hvor det tidligere især var en sommerbegivenhed. Det betyder, at boligerne oftere bliver ramt af vejrligsskader,” siger Lene Rasmussen.   

I en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Gjensidige, svarer hver tredje husejer, at de inden for de seneste to år er gået i gang med at klimasikre boligen. 

Og når det gælder om at klimasikre mod vind og vand, så er der mange ting i spil. 10 procent svarer, at de har valgt at fælde træer, som stod for tæt huset, mens andre fx har etableret fald væk fra huset eller separeret tagvand fra afløbsvand. Men selv om en del husejere har investereret i klimasikring, er det stadig ikke nok, mener Lene Rasmussen. 

“Mange flere husejere kommer fremover til at investere i klimasikring og overveje, om deres hus har en beliggenhed, som kræver noget ekstra sikring i form af fx omfangsdræn eller højvandslukke på gulvafløb. Samtidig kommer flere også til at se på, hvordan haver kan anlægges anderledes, så større mængder regnvand kan ledes væk fra huset og bruges andre steder i haven,” siger Lene Rasmussen.   

5 Gode råd til klimasikring af dit hjem

  • Vælg belægninger i haven, som kan opsuge regnvand (fx græs og grus). 
  • Tjek om din kloak er i god stand og ikke har brud. 
  • Skab naturligt fald på grunden væk fra huset. 
  • Overvej et regnvandsbassin et lavt sted på grunden, hvor regnvand kan opsamles under skybrud. 
  • Fastgør tunge genstande, fx trampoliner, og gør det til en vane at sætte havemøblerne ind. 

 

Gode råd til dig, der skal købe hus

Det er mange ting at overveje, når man skal købe hus. Hvilket hus skal du vælge? Hvad har du råd til? Hvad skal du være obs på? Vi giver dig overblikket og vores bedste råd her.

Se tjeklisten: Sådan sikrer du dit hjem mod storm

Er dit hjem sikret mod stormskader? Se vores bedste råd til, hvordan du nemt selv kan forebygge skader, før stormen rammer.