Hop til indhold

Farlig tendens: Hver 5. vil udskyde vinterdæk

Selvom danskerne generelt er gode til at bruge vinterdæk, vil hver 5. alligevel udskyde monteringen i år, viser en ny undersøgelse.

Så snart temperaturen i Danmark falder til under 7 grader, bør man skifte til vinterdæk.

- Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige

De danske vintertemperaturer har ifølge DMI været stødt stigende de seneste år, og selvom rigtig mange danskere hvert år vælger at bruge vinterdæk på bilen, så er det stadig langt fra alle, der ser værdien i et dækskifte.  

En ny undersøgelse, viser nemlig, at hver femte dansker har ændret adfærd, når det kommer til brugen af vinterdæk. Det skyldes det milde danske vintervejr de seneste år.

Det er for sent at vente til der kommer nattefrost

8% af de adspurgte siger, at de venter med at skifte dæk, til der har været en længere periode med nattefrost. 5% giver udtryk for, at de helt er stoppet med at bruge vinterdæk. De resterende venter på den første sne, eller har en anden forklaring end vejret. 

Men selvom det kan virke lunt i vejret selv i vintermånederne, er det ikke det samme, som at man ikke har brug for vinterdæk. Vælger man ikke at skifte dæk på sin bil, kan det få fatale konsekvenser for en selv og ens medtrafikanter. Til dette uddyber Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige følgende:

"Så snart temperaturen i Danmark falder til under 7 grader, bør man skifte til vinterdæk. Vejene vil ofte være koldere end luften om vinteren, og man kan derfor nemt blive snydt af en øget bremselængde, hvis ikke man skifter til vinterdæk i god tid."

Flertal ønsker lovpligtige vinterdæk

Til trods for at rigtig mange danskere er begyndt selv at vurdere, hvornår det er nødvendigt at skifte til vinterdæk, så er der faktisk stor opbakning til at gøre brugen af vinterdæk lovpligtige. 

Undersøgelsen viser nemlig, at mere end 6 ud af 10 danskere synes, at det er en god ide at gøre det lovpligtigt at køre med vinterdæk om vinteren, ligesom det fx er det i vores nabolande Tyskland og Sverige. Den holdning bakkes op af Henrik Sagild.
"Der kan ikke være tvivl om, at der ville være færre ulykker i vinterhalvåret, hvis alle var pålagt at køre med vinterdæk. Så når flere end 6 ud af 10 danskere siger, at de synes det er en god ide, skal man også se det i den kontekst, at det ville sænke risikoen for ulykker for alle, der færdes i trafikken om vinteren."

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.032 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af Kantar Gallup for Gjensidige i august og september 2022.

Planlægger du at montere vinterdæk i år?
Har de seneste års milde vintre fået dig til at ændre adfærd, i forhold til montering af vinterdæk på din bil?
Mener du, at det bør være lovpligtigt at køre med vinterdæk i Danmark i vinterperioden, som det eksempelvis er i Tyskland og Sverige?

Relaterede artikler

Cyklister er udsatte i aftenmørket

Aftenmørket fører til farlige situationer i trafikken. Se vores gode råd til sikker færden i mørket her.

Forebyg hærværk på dit køretøj

Få tre gode råd til at undgå hærværk på din bil og se, hvordan vores bilforsikring dækker dig, hvis det alligevel sker.

Få vores råd til mere sikker kørsel

Pas på dig selv og andre i trafikken. Se vores gode råd og bliv klogere på hvordan du færdes sikkert på de danske veje.