Bilmekaniker

Snart tid til bilsyn? Se vores tjekliste for klargøring til syn

Offentliggjort: 24.6.2019  |  Sidst opdateret: 25.6.2019

Vidste du, at alle biler skal til første bilsyn, når de er 4 år gamle, og til periodisk bilsyn hvert andet år efter det første bilsyn? Hvis du køber eller sælger en brugt bil, der er ældre end 4 år, er det i øvrigt en god idé at få synet bilen inden. Med en synsrapport ved både køber og sælger, at bilen er nysynet og køreklar.

Hvad er et bilsyn?

Bilsyn sikrer, at biler på danske veje lever op til lovens minimumskrav ift. sikkerhed og miljø. Under synet kigges der fx på lygter, blinklys, dæk, styretøj, udledning af røg og kulilte, hjulophæng og meget mere.

Biler skal til syn første gang, når de er 4 år gamle (første bilsyn). Derefter skal de synes hvert andet år efter første bilsyn (periodisk bilsyn).

Indkaldelsen til syn foregår ved at ejeren af bilen bliver indkaldt til syn via e-Boks (eller via brev hvis man er fritaget for e-Boks) af Færdselsstyrelsen ca. 2 mdr. før synsfristen. Derefter skal man selv kontakte en synsvirksomhed, der kan foretage synet inden synsfristen (der står mere om godkendte synsvirksomheder i selve indkaldelsen).

Et syn koster omkring 500 kr., varer ca. 20 minutter og munder ud i en synsrapport med ét af fire udfald: 'Godkendt', 'Betinget godkendt', 'Kan godkendes efter omsyn' og 'Ikke godkendt':

 • Godkendt: Der er ikke fundet fejl eller mangler ved bilen, og du kan køre videre uden at foretage dig yderligere.
 • Betinget godkendt: Der er fundet en eller flere fejl, der skal udbedres, inden bilen kan godkendes. Fejlene er dog ofte ikke grovere end at de kan udbedres uden krav om opfølgende kontrol. Det betyder, at du kan køre fra synsvirksomheden og til reparation, men det er ikke lovligt at benytte bilen derudover, inden fejlene er repareret.
 • Kan godkendes efter omsyn: Der er fundet en eller flere alvorlige fejl, og du kan ofte ikke få lov at køre videre, inden fejlene er udbedret og bilen derefter er kontrolleret ved et omsyn.
 • Ikke godkendt: Der er fundet en eller flere alvorlige fejl, og bilen er ikke i lovlig eller forsvarlig stand. Fejlene skal rettes, og der skal ske et omsyn eller et helt nyt syn på bilen, hvor man starter forfra, for at du kan få lov at køre videre.

Sådan bliver din bil klar til synet

Under et syn bliver din bil testet for fejl på en lang række af bilens funktioner og sikkerhedsmæssige egenskaber. Nogle af disse fejl kan du selv kontrollere for. Vi giver dig 6 lette trin som klargøring til syn, og kom et skridt nærmere en godkendt og sikker bil.

 • Tjek lygter. Alle lygter skal virke fint (nummerpladelys, tågelys, parkeringslys, stoplys, nær-/langlys, blinklys, bremselys osv.)
 • Tjek dæk. Spordybden skal min. være 1,6 mm og gerne dybere. Dæktryk er også vigtigt, så tjek bilens instruktionsbog for korrekt dæktryk og undersøg dit dæktryk på fx den lokale tankstation.
 • Tjek nummerplader. Nummerpladerne skal være fastgjort med skruer eller bolte både foran og bagved.
 • Tjek advarselslamper. Advarselslamperne er ofte en direkte vej til et omsyn, så der bør ikke være tændte advarselslamper. Tjek evt. bilens instruktionsbog, hvis du er i tvivl om alt er i orden.
 • Tjek visker/vasker. Sprinklere og viskere skal virke fint og der skal være rigelig sprinklervæske på bilen.
 • Tjek forruden. Stenslag og revner i forruden må ikke være i vinduesviskernes viskefelt. Nye synsregler betyder, at alle skader på ruden, skal være repareret inden synet. Husk i øvrigt at der er gratis stenslagsreparation via Gjensidiges kaskoforsikring.

Gratis reparation af stenslag med kaskoforsikring

Som kunde hos Gjensidige får du glæde af vores samarbejde med Dansk Bilglas* hvis du har en kaskoforsikring. De har mange års erfaring med reparation af stenslag og revner i forruder. Vi tilbyder:

 • Lav selvrisiko ved udskiftning af forruden – kun 1.000 kr., hvis du har glasdækning.
 • Dansk Bilglas har værksteder over hele landet.
 • Skadeanmeldelse og bookning kan både foretages online og telefonisk. Book tid hos Dansk Bilglas her.
 • Da du har booket på forhånd, oplever du ingen ventetid på værkstedet ved reparation.Hverken reparation eller udskiftning medfører bonustab. Du kan læse mere om vores kaskoforsikring her. 

* Bemærk at samarbejdet med Dansk Bilglas ikke gælder kunder, der har købt bilforsikring hos deres SKODA-, KIA-, Hyundai-, Fiat-, Alfa Romeo-, Jeep-forhandlere. Herunder er der dog også gratis stenslagsreparation via kaskoforsikringen, men det gælder ved udbedring hos forhandleren.

Bilforsikring med onlinerabat