Hop til indhold

Venter du barn? Bliv klædt godt på til din nye tilværelse

Når du nærmer dig termin, er der en række ting, du som kommende forælder bør have på plads. Her er jordemoderens råd og vores råd til, hvilke forsikringer, du bør tænke på.

Bliv klar til fødslen

Synes du, det er svært at få overblik over alt det, du skal have styr på, inden vandet går? Du er ikke den eneste! Lene Skou Jensen, der er jordemoder i Region Hovedstaden, fortæller om regionernes forskellige tilbud til de gravide.

– Det er forskelligt fra region til region, hvordan man prioriterer henholdsvis besøg hos jordemoder og forældre- og fødselsforberedelse. Gravide tilbydes mellem fire og syv jordemoderbesøg, afhængig af deres behov. En del steder prioriteres forældre- og fødselsforberedelse til førstegangsfødende, hvor man andre steder vælger at tilbyde fødselsforberedelse til gravide med særlige behov, fx kvinder der venter tvillinger, har sukkersyge, eller kvinder der er psykisk sårbare.

Disse ting bør du have klar derhjemme

Førstegangsfødende kan blive tilbudt ophold på et barselsafsnit 1-2 døgn efter fødslen, mens de andre steder føder ambulant. Ukomplicerede flergangsfødende føder typisk ambulant og kan være op til 24 timer på hospitalet – dog typisk kortere tid. Dagen efter kan de blive ringet op eller modtage et hjemmebesøg af en jordemoder for at sikre, at alt er, som det skal være.

Når du forlader sygehuset starter hverdagen med et nyt familiemedlem, og for mange kan den overgang føles meget brat. Derfor kan det være godt at have forberedt sig, så du kan have mere fokus på den nyfødte og mindre på praktiske gøremål.

– Det er en god ide at have tænkt praktikken igennem. At gøre nogle indkøb – uden at gå amok. Se nogle lister igennem med anbefalinger til, hvad du skal bruge af tøj og ting til den lille. Og køb eventuelt noget af det brugt – de fleste spædbørn vokser hurtigt ud af de små tøjstørrelser, så du når slet ikke at slide på tøjet. I dag bugner det med hjemmesider og facebook-sider, hvor du kan købe brugte ting til babyen, så det kan være en god ide at kigge her, siger Lene Skou Jensen.

Selv om fokus ofte er på den nyfødte, er det vigtigt ikke at glemme dig selv, understreger jordemoderen.

– Det kan være en god ide at gøre nogle personlige indkøb inden fødslen. Fyld køleskab og gerne også fryseren op med mad. Køb bleer til babyen og bind og ammeindlæg til dig selv. Ammebh’en bør du dog vente med at købe, til du har født, da det er umuligt at vide på forhånd, hvor meget mælk du producerer, og hvor store brysterne bliver, siger Skou Jensen.

Hvordan forsikrer du din lille ny?

Når du venter barn, og du er nået i mål med alle baby-indkøbene og dine personlige indkøb, kan du begynde at tænke på forsikringer. Vi giver dig overblikket over, hvilke forsikringer, du bør tænke på.

Indboforsikring

  • Din nyfødte baby er dækket af din indboforsikring. Indboforsikring dækker alle, der er registreret på samme adresse, uanset alder.

Se mere om vores indboforsikring og se, om du har den rigtige dækning her.

Ulykkesforsikring

  • Hvis du har en ulykkesforsikring, er dit barn gratis dækket af din forsikring indtil de fylder 2 år. Du skal selv huske at fortælle os, når dit barn er kommet til verden, så vi kan tilføje dit barn til din ulykkesforsikring.
  • Når dit barn er fyldt 2 år bliver de automatisk overført til en børneulykkesforsikring og dermed vil din forsikringspris stige. Dit barn er fortsat registreret på din police.

Se mere om vores ulykkesforsikring og se, om du har den rigtige dækning her.

Sundhedsforsikring

  • Dit barn er dækket af din sundhedsforsikring, hvis både du og din partner har en sundhedsforsikring hos os, og I bor sammen. Er disse forudsætninger opfyldt, er dit barn dækket fra fødslen og frem til de fylder 21 år, uanset barnets bopæl i Danmark.
  • Hvis du eller din partner i stedet har kollektiv børnedækning hos os, er dit barn dækket fra fødslen og frem til de fylder 24 år, uanset barnets bopæl I Danmark. Den kollektive børnedækning kan kun opnås, hvis enten du eller din partners har dækningen via arbejdsgiver eller har tilkøbt den via egen virksomhed.

Se mere om vores sundhedsforsikring og se, om du har den rigtige dækning her.

Når du skal på barsel

Det er ikke nødvendigt, at du giver os besked, medmindre din barsel strækker sig over et år.Alligevel kan det være en god idé at være opmærksom på din ulykkesforsikring, når du går på barsel. Din barsel kan medføre en ændring i fareklasse. Der er forskel på, om du normalt arbejder på byggeplads og under din barsel skal være hjemmegående. Her bliver risikoen, du er udsat for, mindre. Derfor opfordrer vi dig til, at du oplyser os om, at du er på barsel og i hvilken periode, du er det.

Få et forsikringstjek

Sådan er du sikret, at du ikke er en af de 3 ud af 4 danskere, der enten er over- eller underforsikrede. Lad os hjælpe dig med at gennemgå dine forsikringer. 

Relaterede artikler

Derfor bør du forsikre dit barn tidligt

Se hvilke 5 børneskader, der er mest almindelige, og hvordan du børneulykkesforsikringen dækker, hvis uheldet er ude.

Når børnene flytter hjemmefra

Når dine børn skal flytte hjemmefra, kan det give anledning til spørgsmål. Læs her, hvordan du bliver klar til, at dit barn flytter.

Gode råd til at spare penge på forsikringer

Få vores bedste råd til, hvordan du kan spare penge på dine forsikringer i en tid, hvor pengene ikke rækker så langt, som de plejer.