Hop til indhold

Bliv klar til bilferien

Der er mange ting at tænke på, inden du og familien skal på kør-selv-ferie – både med forsikringer og det praktiske. Med vores tjekliste bliver det forhåbentligt lidt nemmere at danne overblikket over, hvad du skal have styr på, inden I kører afsted.

Skal du på bilferie i Europa?

Bliv klogere på hvor og hvornår du skal bruge det grønne og røde kort. Her kan du også se, hvordan du bestiller og henter dem.

Tjek bilens tilstand inden turen

Inden du skal ud og køre en lang tur, er det vigtigt at du lige tjekker bilen igennem, så du undgår at stå midt på den tyske motorvej med en bilmotor, der er brændt sammen. Derfor er det en god ide, at:

  • Sørge for at tjekke olie, køler- og sprinklervæske. Fyld gerne alt op inden turen.
  • Få tjekket alle bilens lygter. Husk også blinklysene.
  • Tjekke dine dæk grundigt for slidtage og dæktryk. Dækmønstrene må ikke være nedslidte. 

Nogle ting er smarte altid at have liggende i bilen, og som minimum bør du have:

  • En advarselstrekant.
  • Sikkerhedsveste til alle i bilen. Sikkerhedsvesten skal have EU godkendelsesnummer EN471 og kan være gul, orange eller rød.

Planlæg turen inden afgang

1. Hvem kører hvornår? Hvis i er flere, der skal køre bilen, så læg en plan for hvem, der kører på hvilket tidspunkt, og hvor lang tid i hver især kører. Måske føler nogen sig mere trygge ved at køre om natten, mens andre helst vil undgå bykørsel? Planlæg efter rutens forhold, så det også bliver tilgodeset.

2. Planlæg ruten. Få styr på ruten inden turen starter. Skriv dine destinationer ind i GPS'en og tjek, om der måske er alternative ruter i tilfælde af fx vejarbejde eller kø.

3. Indlæg pauser. Det er vigtigt både at få tilstrækkeligt med mad og hvile – særligt for at modvirke chaufførtræthed.

4. Book billetter til videre rejse på forhånd. Sørg også for at booke færgebilletter hjemmefra. Så I ikke skal undgå ærgrelsen over, at der er udsolgt på den overfart, som du ønsker.

5. Forbered dig på vind og vejr. Når du skal på en lang køretur, er det en god ide at tjekke vejrmeldingen, så du kan forberede dig derefter.

6. Overnatning. Er turen så lang, at I skal overnatte et sted undervejs? Så er det en god ide at bestille overnatningerne inden afrejse, så i slipper for at køre rundt sent om aftenen for at finde et sted at sove. Skal I overnatte i bilen, er det en god idé at have nakkestøtter med.

Praktiske ting til køreturen

1. Husk de vigtige papirer. Forsikringspapirer, registreringsattest og pas skal alt sammen være let tilgængeligt under hele køreturen.

2.  Vær opmærksom på miljøzoner. Skal du en tur til et land som har indført miljøzoner, fx Tyskland, skal du være opmærksom på, at nogle byer har indført miljøzoner. I disse byer er det påkrævet, at du har et gyldigt miljømærke i bilens forrude, hvis du vil undgå en bøde på 80 euro. Miljømærket kan købes for ca. 150 kr. hos bl.a. FDM.

3. Førstehjælpstaske. Det er en god idé at have en førstehjælpstaske, ekstra tæpper og en brandslukker klar i bilen, hvis der skulle gå noget galt på turen.

4. Hav øje for motorvejsafgifter. Mange lande i Europa kræver, at man betaler motorvejsafgifter for at køre på vejene. Det betyder, at man nogle steder skal have en såkaldt vignet. En 10-dags vignet koster ca. 100 kr. Få overblik over, hvor du skal betale afgifter eller have vignetter her.

5. Få kendskab til trafikregler. Det er vigtigt at kende trafikregler og kultur i de forskellige lande. Fx er det kun lovligt at parkere i højre side af vejen i Italien. Du kan hente en app om Europas trafikregler her.

Rødt, gult, blåt og grønt kort

På kør-selv-ferie er det vigtigt, at huske alle relevante papirer og kort.

  • Det gule sygesikringskort skal altid medbringes på rejsen.
  • Det blå EU-sygesikringskort er det kort, der viser, at du har ret til behandling på samme vilkår som borgerne i det land, du rejser i. 
  • Det røde kort er beviset på, at din bil er dækket af kaskoforsikring og giver adgang til bilassistance i udlandet.
  • Det grønne kort er bevis på, at du har den lovpligtige ansvarsforsikring på din bil.

3 tips til bedre trafikafvikling og mindre bilkø

1. Undgå at skabe din egen bane. Når du kører i kø, er det vigtigt, at du følger trafikken og ikke skaber en separat bane for selv at komme hurtigst muligt af sted. Det vil bare resultere i, at andre kommer ind imellem og skaber mere bilkø.

2. Undgå baneskift. Undlad at skifte bane, hvis der ikke er ordentlig plads. Det kan ofte situationen værre, da det skaber en nødbremsning i banen, du skifter til. Som regel er det bedst at holde sig i den bane, du allerede er i.

3. Kør frem til banen slutter. Ved indsnævringer og sammenfletninger bør du køre helt frem til banens afslutning for at undgå trafikpropper. En naturlig sammenfletning, hvor hver anden bil kommer ind, giver det bedste flow.

Relaterede artikler

8 gode råd inden du rejser på ferie

Det er spændende at rejse og opleve, men det er også rart at vide, hvordan man bedst gør sig klar til ferien, og hvad man skal gøre, hvis ikke alt går som planlagt. Få vores bedste råd til ferien her.

Sådan dækker rejseforsikringen, når du lejer bil i udlandet

En lejebil kan give flere oplevelser og spare tid på ferien, men selve udlejningen er en jungle. De færreste danskere er klar over, hvordan de egentlig er dækket, når de lejer en bil i udlandet. Få et overblik her.

Sådan får du en sikker rejse

Det er fantastisk at rejse og opleve, men man kan ikke forudse alt, der kan ske på ferien. Sygdom, naturkatastrofer, optøjer mv. kan pludselig vende ferien på hovedet. Få 10 gode råd, så du kan føle dig tryg på ferien.