Sund mad

Kæmper du med ekstra kilo, overtræning og en udbrændt krop?

Offentliggjort: 17.4.2018  |  Sidst opdateret: 7.8.2019

Så er du langt fra alene. Læs med her og se hvordan andre atleter har nåd sit mål om at blive hurtigere, stærkere og mere udholdende ved at optimere sin kost. 

Denne artikel er skrevet af Cecilia Hjort Bruun. Cecilia er klinisk diætist og ejer af Diaetistkompagniet.

Som diætist møder jeg i min praksis dagligt løbere, triatleter og andre motionister, der kæmper bravt for at nå drømmevægten og samtidigt har et ønske om at bliver hurtigere, stærkere eller mere udholdende i deres sport.

Fælles for disse er at det er ambitiøse sportsfolk, der flere timer om ugen okser og maser derud af uden at se resultater på vægten eller på tiderne.

Disse mænd og kvinders helt store problem er, at de ikke bliver stærkere, hurtigere eller mere udholdende. De stresser i stedet kroppen i en sådan grad, at fedtmasse og vægt øges, inflammationstallene stiger og kroppens evne til at restituere sig selv halter. Til stor frustration – for i stedet for at de sidste kilo trimmes, holder vægtnålen sig ofte stabilt eller i den tunge ende.

Frustrationerne vokser – resultaterne udebliver

Camilla er et godt eksempel. Hun dyrker triatlon og løb 6 – 8 timer om ugen men har stadig 5 kilo for meget på kroppen.

”Træning, overtræning, svingende appetit og yo-yo vægt gjorde mig tosset over min vægt og glubende appetit. Hvorfor tog jeg 3-5 kg på, når jeg trænede 5-10 timer om ugen?

Det gav ingen mening. Jeg kunne simpelthen ikke forstå det! Til sidst spiste jeg som en pipfugl – og trænede som en pro', bare for at se resultater!

Lige meget hjalp det og min krop var træt og plaget af tilbagevendende skader. Min dårlige samvittighed slog hårdt hver gang jeg syndede. Jeg hader det ord, ”Syndede”. Men jeg følte virkelig at jeg blev kulhydratforskrækket og at mad blev noget forbudt.”

Camilla føler som mange andre motionister – især kvinder - at de er løber panden imod en mur. Medierne svømmer over med et hav af kreative og restriktive forskrifter og råd, der anbefaler dit og dut og dat.

De bliver prædiket ørerne fulde af 1000 forskellige løsninger og alle tilsammen gør dem bare endnu mere restriktive, kontrollerende og afholdende omkring deres kost. Stadig uden at kunne se mærkbare resultater, hverken på vægt eller præstation.

Det er sikkert mig, der er noget galt med

Vidste du, at du kan skære 10 minutter af din tid på et halvmaraton ved at tabe 10 kilo overvægt?

Jeg lavede for nylig en spørgeundersøgelse målrettet sportsfolk, der kæmper hårdt for at se resultater med deres sport og ønsker at nå drømmevægten. Her gik temaer som selvbebrejdelse og resignation igen.

”Det er også bare mig der har rygrad som en regnorm”, ”Jeg føler mig som en fiasko” eller

”Jeg må indse at jeg altid vil have 6 kg for meget”

For når nu jeg gør alt det som ”eksperterne” derude siger jeg skal gøre uden resultat, så må det være mig, der er noget galt med. I værste fald kan denne form for selvbebrejdelse føre til deciderede spiseforstyrrelser og/eller sygelig overtræning.

Væk med selvbebrejdelse – sæt fokus på en individuelt tilpasset kost

Vidste du, at for meget kulhydrat stresser kroppen, fremmer inflammation og forstyrrer blodsukkeret?

Når jeg hører denne form for selvbebrejdelse bliver jeg oprigtigt frustreret og ked af det og derfor har jeg gjort det til min hjertesag at hjælpe præcis denne gruppe af motionister.

Det allervigtigste er, at have energi til at dyrke den sport man elsker, og samtidig undgå at ens sport bliver en stressfaktor til at komme ned i vægt. Alle atleter er forskellige og har forskelligt udgangspunkt og derfor findes der ikke universelle kostplaner eller -regler.

Kosten er den fundamentale byggesten forud for al fysisk udfoldelse. Derfor er det vigtigt at den kost du indtager matcher dit individuelle præstationsmønster og din krops behov.

Samtidig er det vigtigt at der skabes en god balance mellem kost, træning og restitution. Det er når vi restituerer at kroppen bliver stærkere. Overtræning derimod stresser vores hormonsystem og det resulterer igen i nedsat forbrænding og udbrændthed.

Flere og flere motionister bruger penge på at få udarbejdet et individuelt træningsprogram frem mod deres store mål, men det kan være en god ide at samtidig få udarbejdet et individuelt kostprogram, der kan hjælpe dig det sidste stykke i mål.

Nærmer det næste store løb sig eller er du løbet panden mod en mur med din træning?

Jeg vil gerne hjælpe dig godt i gang mod dit mål. Måske et kombineret online og 1:1 "Spis dig i topform" forløb er noget for dig? Onlineforløbet strækker sig over 5 uger og herefter er du klædt på til at kunne:

  • Spise på en måde der præstationsfremmer
  • Spise dig til bedre restitution
  • Vide alt, hvad du skal vide om protein og muskelopbygning
  • Afmystificere energi og kulhydratindtag, så du ved hvor meget du skal spise
  • Vide, hvad du skal spise inden, under og efter endt træning.
  • Bliv klog på begrebet "Super-kompensation"
  • Prioritere en antiinflammatoriske fødevarer