Hænder på rat

Danskerne har ikke styr på medicin i trafikken

Offentliggjort: 21.10.2019  |  Sidst opdateret: 31.10.2019

Stærk medicin kan være lige så risikabelt at køre rundt med i blodet, som en alkoholpromille. Alligevel kender kun to ud af fem reglerne. Det viser en undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

De fleste ved, at alkohol og bilkørsel ikke må blandes. Men langt færre har styr på de trafikfarlige lægemidler, selvom de, i kombination med kørsel, kan have lige så fatale konsekvenser som at køre med for høj alkoholpromille. Hver 12. dansker tjekker nemlig aldrig deres medicin, før de sætter sig bag rattet, og blot to ud af fem kender reglerne for de trafikfarlige lægemidler. Det viser en undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

Ifølge Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige Forsikring, er det foruroligende, at så mange danskere ikke har styr på, hvor farlig en cocktail det kan være at blande stærk medicin og bilkørsel:

”Vi ved, at alkohol påvirker vores evner bag rattet. Men vi skal blive bedre til at tænke alle former for påvirkning med. Det er helt centralt for trafiksikkerheden, at vi kan reagere hurtigt og korrekt. Derfor er det meget foruroligende, at så mange ikke har styr på, hvilken medicin de må tage som bilist,”

Kig efter den røde advarselstrekant

Hvis du er en af dem, der har svært ved at holde styr på, hvilken medicin du må have indtaget, mens du kører bil, er der heldigvis råd at hente. Medicin markeret med en rød advarselstrekant indikerer, at centralnervesystemet bliver sløvere. Du kan dermed opleve at blive søvnig eller få nedsat reaktionsevne, ligesom det er tilfældet med alkohol. Medicinen kan eksempelvis være smertestillende, slankeprodukter og allergi- og høfebermedicin.

”Indtager man stærkt smertestillende medicin eller nerve- og sovemedicin kan det svare til at have promille på mellem 0,6 og 1,2 – altså meget højere end det tilladte, hvis man skal køre bil. Og den røde advarselstrekant kan sagtens være på medicin, vi ikke forventer, er farlig. Derfor er det strengt nødvendigt at kigge ordentligt efter og følge anvisningerne,” siger Henrik Sagild.

Uopmærksomhed er en stor risiko

I 2018 var der knap 3000 trafikuheld med personskader på de danske veje ifølge tal fra Vejdirektoratet. Det svarer til lige knap otte om dagen. Og risikofaktorerne i trafikuheld relaterer sig særligt til hastighed, manglende orientering, uopmærksomhed, fejlvurdering af situation, reaktionsevne og ikke mindst alkohol, narkotika eller medicin. Ifølge Henrik Sagild, kan du udsætte både sig selv og andre for stor risiko, hvis du ikke har styr på medicinens påvirkning:

”For at få nedbragt risikofaktorerne og minimere antallet af trafikuheld skal vi tage medicinens påvirkning meget alvorligt, ellers sætter man både sig selv og andre trafikanter i stor risiko,” siger Henrik Sagild og understreger, at al godkendt medicin i Danmark vil være mærket med den røde trekant, hvis det er trafikfarligt.

Tjek derfor altid din medicin en ekstra gang, før du sætter dig bag rattet. Så risikerer du ikke at udsætte dig selv eller andre for fare.

Se prisen på bilforsikring med vejhjælp

Find nemt ud af, hvad din bilforsikring koster med vejhjælp - det tager kun 2 minutter.