Mand der kører bil

En ud af fem mænd tror de kan have kørt promillekørsel

Offentliggjort: 2.12.2019  |  Sidst opdateret: 12.12.2019

Mange tager chancer og kører bil med alkohol i blodet – især mænd, viser undersøgelse.

En ud af fem mænd tror de kan have kørt promillekørsel_paal
Kommunikationschef Pål Rune Eklo. Foto: Gjensidige

21 % af de danske mænd og 10 % af kvinderne har taget bilen, selvom de ikke var sikre på, om deres promille var under de tilladte 0,5. Det viser en undersøgelse, Gallup har foretaget for Gjensidige. En tilsvarende norsk undersøgelse foretaget af Ipsos for Gjensidige viser, at hver tiende bilist «af og til» drikker alkohol nogle timer før bilkørsel og beregner, hvornår de er under promillegrænsen.

Kommunikationschef i Gjensidige Pål Rune Eklo advarer folk mod at stole for meget på deres regnefærdigheder.

– Drikker du alkohol, lader du bilen stå. Skal du køre hjem, så nøjes du med at drikke alkoholfrie drikkevarer. Så simpelt er det, siger Eklo.

Han advarer også imod «dagen derpå»-fælden.

– Sørg for at have en god margin, før du skal ud at køre, når du har været til fest, anbefaler han.

LÆS OGSÅ: Undgå parkeringsskader i juletiden

Selv lav promille øger risikoen for ulykker

Både den danske og norske undersøgelse viser, at mænd er mere tilbøjelige til at kombinere bilkørsel med alkohol. Langt flere mænd end kvinder tror, de kan have kørt i påvirket tilstand.

– Det er ikke meget alkohol, der skal til. Selv med en lav promille svækkes sanserne og reaktionsevnen. Det øger faren for en ulykke kraftigt, siger Eklo.

(artiklen fortsætter under videoen)

Ingen erstatning ved spritkørsel

Kolliderer du efter at have kørt i alkoholpåvirket tilstand, kan de økonomiske og menneskelige konsekvenser blive meget alvorlige. Ikke bare for dem, du eventuelt måtte skade, men også for dig selv.

– Kolliderer du på grund af spritkørsel, vil du normalt ikke få nogen som helst erstatning fra forsikringsselskabet. Desuden får du et erstatningskrav for alle de skader, du har påført andre – både personskader og materielle skader. Det kan hurtigt løbe op i et millionbeløb, og i værste fald ender du op som gældsslave for resten af livet, siger Eklo.

Alvorlige trafikulykker

Kørsel i ruspåvirket tilstand har forårsaget mange alvorlige trafikulykker. En undersøgelse udført af Havarikommissionen for Vejtrafikulykker viser, at rus var en medvirkende faktor i mere end hver femte ulykke.

– Det reelle omfang af ruspåvirket kørsel er formentlig højere, fordi der ikke tages udvidede blodprøver på alle indblandede bilførere. Det er heller ikke alle omkomne chauffører, der obduceres, afslutter Eklo.

Læs mere om vores bilforsikring

Bilforsikring med onlinerabat