Lufthavnstoilet

Sådan undgår du at få ferien ødelagt af rejsemave

Offentliggjort: 9.7.2019  |  Sidst opdateret: 12.12.2019

Maveproblemer er en af de mest almindelige sygdomme på ferien, og mere end hver tredje har fået ødelagt ferien af dårlig mave. Vi giver her tre gode råd til at minimere risikoen for rejsemave på ferien. 

Sommerferien står for døren, og for de fleste af os betyder det sol, strand og længe ventet afslapning. Men hvert år får flere tusinde danskere brudt idyllen og ødelagt ferien på grund af maveonder i en sådan grad, at det ødelægger dele af ferien.

Det viser en ny undersøgelse, Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring.

Her svarer 35 procent af de adspurgte, at de har fået ødelagt en eller flere feriedage på grund af dårlig mave. Enten fordi de selv er blevet syge, eller fordi deres barn eller ledsager er blevet ramt af dårlig mave.

SE TEMABliv klar til turen uanset hvor og hvordan ferien skal tilbringes

Undgå at få ferien ødelagt

Men der er flere måder at undgå, at dele af ferien skal ødelægges af ’rejsemave’, lyder det fra Dan Kjølhede Laursen, direktør i Gouda Rejseforsikring:

"Først og fremmest gælder det om at få fat i en læge hurtigst muligt, hvis uheldet er ude. Vi har medarbejdere siddende klar vedtelefonerne i vores døgnåbnevagtcentral, der kan sørge for, man får den rette behandling så hurtigt som muligt, så det ikke udvikler sig og ender med at blive værre," siger Dan Kjølhede Laursen, der desuden peger på en række forholdsregler, man bør tage sig for at minimere risikoen.

"Håndhygiejne er et rigtigt godt sted at starte for at minimere spredningen af bakterier, og derfor kan det være en god idé at tage håndsprit med på ferien, og ellers sørge for at vaske hænder grundigt. Derudover skal man selvfølgelig bruge sin sunde fornuft ved måltider, så man eksemeplvis er opmærksom på, om maden ved en buffet er ordentligt opvarmet," siger Dan Kjølhede Laursen.

Tre gode råd til at minimere risikoen for dårlig mave på ferien

1. Håndhygiejne

Sørg for at vaske hænder ofte i løbet af dagen, og medbring gerne håndsprit, så du løbende kan desinficere dine hænder. 

2. Mad og drikke

Hvis du skal spise ved en buffet, så vær opmærksom på, om den er nylig tilberedt og er varm. Køb vand på flaske, hvis det i vandhanerne ikke er af samme kvalitet som i derhjemme. 

3. Medbring håndkøbsmedicin

Det er en god ide at medbringe mælkesyrebakterier, der kan være med til at forebygge og eventuelt tage toppen af ubehaget, hvis uheldet er ude. Men du bør ikke medbringe antibiotika eller lignende, da det er vigtigt at en læge først klarlægger, om der er tale om bakterier eller virus.