Strand_løbere_ferie

Undgå at ferien kommer i vejen for dit store mål

Offentliggjort: 11.6.2018  |  Sidst opdateret: 27.1.2021

Du er godt i gang med træningen frem mod efterårets store mål. Alt går efter planen, men pludselig truer sommerferien forude. For hvordan skal det ikke gå med træningen, når lange grillaftener på terrassen eller strandstolen under sydlige himmelstrøg lokker og familien kræver din fulde tilstedeværelse.

Denne artikel er skrevet af Søren Binderup, professionel løbe- og triatlontræner. 

Ofte får jeg spørgsmål fra mine atleter om hvordan ferie og træning kan gå op i en højere enhed. Bekymringen går som regel på om de nu virkelig kan tillade sig at prioritere feriens glæder. For hvad med formen nu hvor der er udsigt til mindre træning og større indtag af mad og alkohol de næste uger?

Lad mig starte med en god nyhed!

Du kan slippe afsted med væsentlig mindre træning for at vedligeholde din form end du omvendt skal præstere, for at øge eller genopbygge form.  Som tommelfingerregel kan du fjerne op til 1/3 af din træning i en ferieperiode. Hvis blot du husker at bibeholde de intensive elementer.

Samtidig sker der ikke meget med formen i løbet af blot en uge. Så holder du kun en enkelt uges ferie, vil det ikke have afgørende betydning hvis træningen glipper.

Skal du derimod væk fra de vante omgivelser og rutiner i længere tid, kan det være en rigtig god ide at planlægge hvordan du bedst kan holde formen ved lige, og samtidig kompenserer for det øgede indtag af mad og alkohol.

Her følger nogle simple råd som forhåbentlig vil gøre det nemmere at fortsætte træningen når du kommer retur fra ferie.

Start forberedelserne hjemmefra

Allerede når du planlægger din ferie, kan du med fordel tænke mulighederne for træning ind. Måske kan familien som noget nyt lokkes med på en aktiv ferie?

Mange resorts og hoteller rundt om tilbyder forskellige træningsaktiviteter eller har træningsfaciliteter, som gæsterne kan benytte sig af. Du kan også tjekke ud om det fx er muligt at leje en cykel eller du med fordel kan medbringe din egen hvis destinationen indbyder til cykelture.

Ellers er det nok simpleste råd at huske at pakke løbetøj og -sko ned i kufferten. For uanset om turen går til storby eller sol og strand, så vil der næsten altid være mulighed for en løbetur.

Involver familien

Hvis du rejser med din familie, så involver dem. De kender sikkert allerede til dit store mål og betydningen af din træning, og vil gerne støtte dig i det.

Lav aftaler om hvornår det passer bedst at du træner, eller find ud af at I evt. kan træne sammen eller lave andre sjove aktiviteter, der giver sved på panden og får pulsen op. 

Tag ud på eventyr

Brug dit løb til at tage på opdagelse der hvor du er. Tit er løb en af de bedste måder at opleve naturen eller storby-stemningen på en tidlig morgenstund eller sen aftentime.

Er du ikke den store stifinder, så løb samme vej ud og hjem til du bliver mere bekendt med omgivelserne. I mange GPS ure findes der også mulighed for at lægge ruter ind.

En morgenløbetur i strandkanten ved solopgang – måske i bare tæer – kan være en utrolig dejlig oplevelse for både krop og sjæl og giver god energi til dagen.

Find alternative træningsformer

Skulle det mod forventning ikke være muligt at løbe på ferien, eller har du lyst til at supplere din løbetræning med nye og sjove træningsformer, så er her nogle forslag: 

  • Tag en svømmetur langs kysten
  • Gå en lang tur - hvis muligt i et lidt udfordrende terræn
  • Lej en MTB, havkajak eller en vandcykel
  • Tag på skattejagt – fx geocaching eller pokemonjagt – sammen med familien

Sydpå er der tit mange trapper – brug dem effektivt :)

LÆS OGSÅ: Få de bedste tips til at få motion ind i familielivet

Pas på dig selv og husk, at nyde livet

Uanset hvad du begiver dig ud i, så husk at passe på dig selv. Følg lokale trafikråd og advarselsskilte. Det er ikke alle steder i verden at bilister tager lige meget hensyn til løbere eller motionscyklister, der har vovet sig ud på vejene.

Vær også opmærksom på varmen og solen, som under sydlige himmelstrøg kan være stærkere og mere udmattende end det vi er vant til – især i forbindelse med fysisk aktivitet. Husk, at drikke rigeligt og pas på saltbalancen. Sørg for altid at have væske med, som du er sikker på kan drikkes uden at det går ud over maven.

Og husk at nyde livet. Ferie handler i sidste ende om kvalitetstid med dem du holder af, om at slappe af fra hverdagens stress og jag og få ladet batterierne op.