Nybagte forældres største bekymringer

Offentliggjort: 17.4.2018  |  Sidst opdateret: 17.4.2018

Græder babyen for meget? Får den mad nok? Har afføringen den rigtige farve? Som nybagte forældre har vi mange bekymringer. Jordemoder Siri Holter har fået spørgsmål om det meste.

Siri Holter - IMG - privat
Jordemoder Siri Holter

Holter fortæller, at de fleste forældre har mange og forskelligartede spørgsmål, men at der er ni temaer, der går igen.

1. Amning

Hvordan kan jeg vide, om babyen har fået nok mad, og hvor ofte skal jeg amme? Jordemoderen fortæller, at rigtig mange stiller spørgsmål omkring amning, og at hun giver råd og vejledning ud fra, hvad forældrene fortæller om deres konkrete situation.

– Mange vil gerne have amningen til at fungere, men bliver usikre omkring det. De hyppigste spørgsmål er, om babyen følger vægtkurven, om hyppige amninger, om babyen får godt nok fat, og hvor ofte man bør amme. Når vi taler med forældrene, handler det ofte om at berolige dem ved, at vi vejleder og giver gode råd, siger Holter.

2. Urolige børn, gråd og mavesmerter

Hvorfor græder barnet, hvorfor falder det ikke til ro, og har barnet mavesmerter? Hvordan kender vi forskel på normal og unormal gråd? Og har barnet luftsmerter, eller er det sultent? Eller har barnet måske bare brug for kys og nærhed?

– Som forælder er det let at blive fortvivlet, når barnet er uroligt, uden du kender årsagen. Gråd er jo barnets måde at kommunikere på, og der kan være mange forskellige årsager til, at barnet græder. Vi prøver at få forskellige informationer fra forældrene, at kortlægge problemstillingen og hjælpe dem med at tolke og forstå gråden, fortæller jordemoderen.

Læs også: Disse børnesygdomme bør du holde øje med

3. Afføring

Spædbørns tarmsystem er endnu ikke modent, og det kan tage tid, før den lille har vænnet sig til at fordøje maden.

– Vi får mange spørgsmål omkring hyppighed, konsistens og farve. Nybagte forældre er ofte vældig optagede af barnets afføring, måske fordi de ser det som en slags barometer for, hvordan barnet har det, hvor godt amningen fungerer, om det spiser nok, og så videre, siger Holter.

Hun fortæller, at farven på lorten kan ændre sig fra grøn til gul, og at konsistensen og mængden kan ændre sig fra den ene dag til den anden.

4. Søvn

Holter fortæller, at de fleste forældre er optagede af at finde ud af, hvor meget babyer almindeligvis sover, og – ikke mindst – hvor meget søvn der anbefales i forhold til babyens alder. Nogen gange vil babyen ikke sove, eller også synes forældrene, at barnet sover for meget.

– Nogle forældre kæmper med at få babyen til at sove, mens andre er bange for, at den sover for meget. Det, der er vigtigt at huske på, er, at babyen har haft sit eget mønster i livmoderen, så spædbørn bliver ikke født med et færdigudviklet søvnmønster. Det tager tid at indarbejde, og babyer sover derfor meget i den første tid, siger Holter og fortsætter:

– Det er også vigtigt at vide, at søvnmønstret og søvnbehovet er forskelligt fra baby til baby, og at der ikke findes et facit.

Læs også: Sådan får du dit barn til at sove om natten

5. Udslæt

Rød numse, børneeksem, arp og trøske i munden – det er ikke ualmindeligt, at din baby kan få udslæt. Jordemoderen fortæller, at de som regel får henvendelser om såkaldt almindelige og uskadelige udslæt, og at de giver råd til, hvordan man kan håndtere det.

– Men nogle udslæt hos spædbørn er det vigtigt at være opmærksomme på, så det hænder også, at vi anbefaler, at man opsøger sin læge.

6. Vacciner og bivirkninger

Mange har spørgsmål til vaccinationsprogrammet, og hvilke bivirkninger det kan medføre i form af for eksempel feber, uro og udslæt.

– Ellers tænker forældre på vaccinationer, hvis de skal ud at rejse. Hvilke vaccinationer er nødvendige, og hvordan skal de forholde sig til sygdomme som for eksempel mæslinger, som der kan være udbrud af i det land, de skal rejse til, siger Holter.

Læs også: Sådan giver du førstehjælp til små børn

7. Feber og sygt barn

– Vi får ofte spørgsmål om syge børn og feber. Hvornår bør vi opsøge en læge? Hvilke febernedsættende midler kan vi give? Vi kortlægger almentilstanden og giver råd om, hvornår de bør opsøge en læge, fortæller Holter.

Hun fortæller endvidere, at spædbørn i vid udstrækning er beskyttet igennem modermælken, men at de kan blive syge, og at forældrene har brug for råd til, hvordan de for eksempel skal håndtere feber hos de mindste.

8. Gylp og opkast

Hvorfor gylper babyen, og gylper den for meget eller for lidt? Det kan være svært at se forskel på opkast og gylp, og om det er gylp på grund af for stort mælkeindtag eller decideret opkast.

– I den forbindelse spørger vi til vægtøgning. Næsten alle børn gylper, så det er helt normalt, men forældrene fortæller os, hvordan deres konkrete situation er, og så giver vi vejledning derudfra, siger Holter.

Læs også: Sundt med skærmtid?

9. Amning og reaktioner på madvarer som mor har spist

Mange, der ringer ind til børne- og ungdomstelefonen, er bekymrede for, at barnets ubehag i maven kan hænge sammen med noget, mor har spist. Er der nogen madvarer, mor bør undgå? Kan det være mælkeallergi?

– Hvis babyen græder efter, at mor har spist, kan det være fordi, barnet reagerer på bestemte madvarer, siger Holter.