Må man vække et barn fra sin middagslur?

Anne Romanelli  |  Offentliggjort: 16.5.2018  |  Sidst opdateret: 18.5.2018

Mange forældre vækker børnene fra deres middagslur af frygt for, at barnet bliver alt for udhvilet og derfor ikke kan sove om natten. Men er det nu en god idé? Se her, hvad søvnekspert Vibeke Manniche mener.

Middagslur

Om Mama.dk

Livet som mor er fyldt med gyldne stunder - og en masse søvnløse nætter. Følg med på mama.dk og få nyttig viden, tankevækkende artikler og gode råd til dig, der er gravid eller har børn.

Dit barn sover nu middagslur på tredje time, og du begynder efterhånden at forudse en aften og nat, hvor junior er frisk som en havørn og nægter at falde i søvn. 
Men er det en god idé at vække barnet fra sin middagslur, så hans – og hele familiens – dagsrytme ikke vendes helt på hovedet?

Middagslur en forudsætning for god nattesøvn

Nej, mener læge og søvnekspert Vibeke Manniche, som står bag bogen ’Børns søvn – din lille sovetryne’:

- Flere undersøgelse viser, at op mod halvdelen af forældre enten helt forsøger at undgå, at barnet får en middagslur eller forkorter den, da de er bange for, den ødelægger nattesøvnen. Men det forholder sig i virkeligheden omvendt - middagssøvnen er nemlig ofte en forudsætning for, at barnet sover godt om natten, siger hun tv2.dk og uddyber:

- Får barnet ikke sin middagslur, bliver det i løbet af eftermiddagen tiltagende træt, og når det skal lægges om aftenen, er det overtræt og utidigt. Og det betyder, at barnet har endnu sværere ved at falde i søvn. Når barnet bliver vækket efter en time, vil det typisk være midt i den dybe søvn, hvorfor det vil være pjevset og pirreligt resten af dagen

Barnets behov for middagslur

Ifølge Vibeke Manniche har barnet har brug for sin middagslur i dagpasningen, i hvert fald indtil det er tre år – og for nogle børn længere. Faktisk kan børn helt op til fem år kan have gavn af en middagslur. 

Det handler om at se på det enkelte barns søvnbehov, som ofte er meget større end man tror, understreger hun og inddeler barnets typiske behov for middagslur i følgende aldersgrupperinger:

1-6 måneder
Hos det nyfødte barn kan man dårligt tale om middagslure, idet barnet sover spredt ud over dagen. Gradvist tager søvnrytmen form, og barnets søvn begynder at følge lysets døgnrytme.

6-12 måneder
I denne alder aftager behovet for flere lure på en dag. Når barnet er 9 måneder, begynder det gradvist at kunne droppe den sene eftermiddagslur, men helt op til 1 år vil barnet dog typisk have brug for to lure på en dag. Først omkring 1 år kan mange småbørn nøjes med en middagslur, mens andre fortsat har brug for to lure et stykke tid. Kan de efter den alder fortsat ikke nøjes med en middagslur, vil det typisk skyldes, at nattesøvnen ikke er ordentligt afstemt, og at barnet sover får lidt og får det dårligt om natten. Typisk kommer det da alt for sent i seng.

1-3 år
Fra 1 år begynder de fleste børn at kunne nøjes med en enkelt lur i løbet af dagen. Kommer barnet meget tidligt op om morgenen, fordi familiens program kræver det, kan det i sjældne tilfælde være nødvendigt med en lille, hurtig lur, når barnet kommer i daginstitutionen eller dagplejen. Denne lur må dog kun vare cirka 30 minutter og max en time for ikke at slå hele dagen i stykker.

3-6 år
Mange børn på både 3 og 4 år kan have glæde af en middagslur. Det er dog langt fra altid muligt. Men helt frem til barnet er 5 år gammelt, vil mange børn have brug for en middagslur. Uanset om de så i praksis får den eller ej.

Middagslur også et kærkomment ’break’

Ikke alene er middagsluren nødvendig for, at barnet kan få tilfredsstillet sit samlede søvnbehov. Den kan også være en kærkommen pause i den travle, krævende og støjende hverdag i dagpasningen:

- Mange dagpasninger har heldigvis en meget klar søvnpolitik, hvor det også fremgår, at de ikke vækker børnene. At bede dagpasningen om at vække børnene midt i en nødvendig middagslur kan på mange måder sammenlignes med, at forældrene bad personalet om at give barnet halvt så meget mad, som det har brug for. Eller slet ingen, siger Vibeke Manniche.

7 søde sengerutiner - der virker!

Et felt frem!
På mine sønners dør hænger et kort med felter og en lille actionfigur, der er fastgjort med ‘elefantsnot’. Hver morgen får mine sønner så lov til at rykke figuren et felt frem, hvis de er blevet i deres seng – og når de når frem til det sidste felt, får de en lille belønning. Vi startede med 5 felter til vores 3-årige og 10 felter til vores 5-årige, og hver gang de når til enden af kortet og skal starte forfra, kommer der et ekstra felt på. Tricket kan også bruges til andre ting som f.eks. at rydde op eller spise deres grøntsager!

Hold dig bare vågen – i din seng…
Min 5-årige datter fik besked på, at hun da godt måtte være vågen, så længe hun blev i sin seng! På den måde lod jeg også hende få en ‘sejr’, nemlig at jeg jo på sin vis ikke bestemte, om hun skulle sove eller ej. Det virkede helt perfekt. Hun faldt selvfølgelig i søvn næsten med det samme af at ligge dér i sengen – uden at vi skulle igennem en konflikt.

En magisk sengetid
Jeg har hængt en mase selvlysende stjerner op på loftet i min søns værelse. Når det er sengetid, opfordrer jeg ham bare til at ligge og tælle stjernerne. Det virker hver gang!

En kort, en lang
Min datter og jeg har haft en del konflikter omkring sengetid, da hun altid gerne vil have læst en historie, som hun selv vælger. Men nogle gange bliver det senere end andre, før hun er klar til at blive puttet, så der ikke er så lang tid til at læse i. Jeg har derfor organiseret bøgerne på hendes bogreol efter længde. Så kan jeg fortælle hende, hvilken hylde hun må vælge en bog fra, og alle er glade og tilfredse. Det kan også få hende til at blive hurtigere færdig med aftenrutinen, hvis jeg lokker med, at der måske kan blive tid til en bog fra hylden med de lange historier.

Monstre, gå væk!
Hvis vores børn er bange for at gå i seng, fordi de har uhyggelige tanker om monstre eller andet, så lader vi som om, at vi laver afspærringer for alt det uhyggelige, så det ikke kan komme ind på værelset. Det gør vi f.eks. ved at lege, at vi stabler en masse fantasibjerge i alle hjørnerne, som er lavet af lego, bamser eller andre gode ting. Det får vores børns tanker over på de gode ting i rummet, så de kan sove trygt.
Forældretip på Parents.com

Kapløb med tiden
Jeg sætter æggeuret til et vist antal minutter inden sengetid, hvor min datter og jeg så har det sjovt med at se, om hun kan nå at få børstet tænder, tisset, få nattøj på og ligge sig under dynen i tide. Jeg sørger selvfølgelig for, at der altid er nok tid, så det ikke kører op i en spids, og hun elsker konkurrenceelementet ’kan jeg nå ind i min seng, inden uret ringer?’.
Forældretip på Parents.com

Fribillet
Jeg har haft held med at lave en fribillet til min søn, som han får lov til at bruge 1 gang (og kun 1), når han først er lagt i seng. Det giver ham lov til at stå ud af sengen én gang for f.eks. at få et glas vand eller et kram. Men efter dét skal han blive i sengen.
Forældretip på Parents.com

Find flere artikler om livet med barn her.