Sundt med skærmtid?

Offentliggjort: 17.4.2018  |  Sidst opdateret: 1.5.2018

Vi omgiver os med stadig flere digitale skærme, hvilket giver hele familien mulighed for kreativ udfoldelse og læring. Men hvordan påvirker skærmen de allermindste?

Ifølge en undersøgelse foretaget af DR Medieforskning har 95 procent af de tre til seksårige adgang til en tablet i hjemmet. Digitale skærme er blevet en naturlig del af de allerfleste børns liv allerede fra de er ganske små, og derfor er det vigtigt, at du som forælder sørger for en god start på de digitale medier.

Involver dig i barnets mediehverdag

Rita Astridsdottir IMG - privat
Rita Astridsdotter Brudalen fra Medietilsynet. Foto: Medietilsynet.

Mange lande har indført retningslinjer for, hvornår børnene bør introduceres til digitale skærme, og i en amerikansk forskningsrapport advares der mod alle former for skærmbrug til børn under to år. Rita Astridsdotter Brudalen, der er pædagog i Medietilsynet, er optaget af at give råd og vejledning, men hun tror ikke på generelle regler for, hvornår børn skal introduceres til digitale værktøjer.

− Børne- og medieundersøgelsen, som vi gennemfører hvert andet år, viser, at det vigtigste for børnene er, at voksne er til stede og interesserer sig for det, der sker på skærmen. Indhold og opfølgning er derfor vigtigere end aldersgrænser og reguleret tidsforbrug, siger Brudalen.

Mor og far bruger skærme til arbejde, underholdning og kommunikation med familie og venner. Derfor er det naturligt, at børn helt ned til spædbarnsalderen er interesseret i digitale værktøjer. Brudalen mener, at du som forælder bør inkludere barnet i dit medieforbrug.

− For de allermindste kan det være så simpelt, som at du lader dem sidde på skødet og bare «være med», når du chatter, svarer på mails eller læser avisen. Når barnet bliver større og gerne vil deltage og trykke, kan du finde nogle spil og apps, som du føler er ok at lade barnet sidde med.

Den fysiske verden er vigtigst

Spil og aktiviteter på digitale skærme kan både være lærerige og udfordre børnene, men ifølge Brudalen har de allermindste først og fremmest behov for at være sammen med dig og blive set.

− Små børn har et stort behov for at snakke og interagere med andre mennesker i «den virkelige verden». De har brug for at høre fortællinger og historier, og de har behov for at bevæge sig. Løbe, hoppe og træne koncentration. Derfor er det vigtigt, at mediebrug ikke sker på bekostning af andre og meget vigtigere aktiviteter, lyder Brudalens råd.

Læs også:Disse børnesygdomme bør du holde øje med

Pædagogens fem skærmråd til småbørnsforældre:

1. Spil og udforsk sammen med barnet. Når du synes, det er på tide, at barnet får lov at sidde med det selv, bør du fortsat snakke med barnet og lade hende eller ham vise dig ting på skærmen. Ved at deltage i aktiviteterne bliver det naturligt for barnet at dele nye oplevelser og opdagelser fra den digitale verden med dig.

2. Overvej hvilke regler I vil have hos jer. Må digitale skærme kun benyttes i visse rum eller steder? Skal barnet have lov at bruge tablet før sengetid? Det kan være svært for børn at forstå tid, og derfor bør du være så konkret som mulig, når du forklarer, hvornår og hvor længe dit barn må bruge enhederne.

3. Sæt dig ind i tjenester, indhold, teknologi og aldersgrænser. En tommelfingerregel er, at du aldrig bør give barnet spil og digitale værktøjer, før du selv har sat dig ind i dem.

4. Du kan benytte dig af børnesikringen til at spærre eller begrænse adgangen til bestemte apps og funktioner på smartphones eller tablets. På den måde forhindrer du, at de små pilfingre henter nye apps ned, bruger penge eller klikker sig ind på upassende internetsider. Her kan du læse mere om, hvordan du indstiller børnesikringen på din iPhone, iPad og iPod touch.

5. Tænk over, hvordan du selv bruger digitale værktøjer. Har I samme regler for børn og voksne derhjemme. Gode og klare forklaringer kan give mindre uenighed. Husk at du er den vigtigste rollemodet – barnet lærer af dig og dine vaner.

Læs også: Dette bekymrer nybagte forældre sig mest over

Hvilke apps passer til dit barn?

På hjemmesiden godeappstilboern.dk kan du finde inspiration til underholdende læringsapps til børn i alle aldre.

Vi har fundet et bundt apps frem, som passer godt til de mindste børn. Husk dog på, at børn er forskellige, og at du som forælder selv må vurdere, om dit barn er modent nok til de forskellige spil.

Fagtesangbogen-GodeAppstilBoern

– Børn bliver aldrig trætte af de kendte og gode børnesange. I appen Fagtesangbogen synges sangene, og der laves fagter til. Børnene lærer hurtigt at synge og fagte med.

Ramasjang IMG - privat

Ramasjang kender de fleste børn fra DR TV. I appen kan du møde de kendte figurer fra tv og spille med dem. Appen indeholder et lytteunivers, quizzer, «skæg med matematik» og meget mere. Anbefales fra tre til seks år.

Duplo-zoo - IMG - privat

Lego Duplo Zoo er en hyggelig app for de mindste fra cirka to til fem år. Her får barnet små opgaver, som det skal løse sammen med dyrene. For eksempel skal det få kaninen og giraffen om bord på et fly og bygge en bro, så alle dyrene kan komme sikkert over floden. Barnet kan også se små legofilm.