Skal din teenager på festival eller ud at rejse for første gang? Sådan forbereder du dig

I samarbejde med mama.dk - af redaktionen  |  Offentliggjort: 18.6.2018  |  Sidst opdateret: 17.11.2018

For mange af os er det med en knude i maven, vi sender vores halvstore børn alene ud i verden for første gang. Her får du en række gode råd til, hvordan du bedst forbereder dig på at give slip på din teenager.

De fleste af os husker tydeligt den første gang, vi tog på festival, drak lunkne øl og dansede hele natten. Eller da vi rejste verden rundt med rygsæk og mødte en hed sommerflirt, vi brugte det meste af turen sammen med. Det var den første berusende følelse af frihed, og noget, mange af os i dag tænker tilbage på med et smil på læben.

Men nu er det måske dit barn, der på egen hånd begiver sig ud på eventyr for allerførste gang - og det er straks en helt anden og langt mere nervepirrende oplevelse. For hvad nu, hvis dit barn bliver for fuld eller mister sin telefon – eller sin mødom?!

Psykolog Erla Højsted har stor erfaring med bekymringshåndtering og forklarer, at det er en helt naturlig ting at være bekymret, når dit barn begiver sig ud i verden for første gang.

- Vi bliver hele tiden konfronteret med det, der kan gå galt. I medierne støder vi konstant på alt for fulde unge mennesker, seksuelle overgreb, tyveri og ulykker. Vi er vant til at have fuld kontrol over vores børn, og lige pludselig flyver de fra reden. Det leder nemt til katastrofetanker – hvad hvis de bliver for fulde, overfaldet eller har ubeskyttet sex? Hvis du har et udadreagerende barn, kan du blive nervøs for, hvordan han eller hun opfører sig over for andre. Kan hun finde ud af at sige nej, hvis der er noget, hun ikke har lyst til – eller omvendt forstå et nej, hvis hun selv overskrider andres grænser?

Du skal ifølge Erla Højsted ikke øse bekymringerne over på din teenager. Hun kan nemlig tolke det, som om du ikke stoler på hende, og det kan skade relationen mellem jer.

- Det værste, du kan gøre, er at tro på bekymringen. Du kan komme til at virke formanende over for dit barn, og det kan gøre hende bange eller irriteret. Hvis hun bliver irriteret, tager hun måske ikke de gode råd til sig. Husk på, at bare fordi du har fået tanken, er det ikke sikkert, den bliver til virkelighed, siger Erla Højsted.

Før dit barn tager af sted på ferie eller festival

Erla Højsted anbefaler, at du laver nogle få, konkrete aftaler med dit barn i stedet for at overøse hende med alle bekymringerne. Gør du det, fortæller du hende nemlig indirekte, at du ikke tror, hun kan klare sig selv. Vælg i stedet tre eller fire relevante ting ud i forhold til netop dit barn, som I laver en fast aftale om. På den måde viser du, at du stoler på hende, og samtidig sætter du en ramme og en forventning.

- Lav en aftale om, hvor meget hun må drikke. Hvis hun ikke har drukket før, er det svært at mærke alkoholen, før det er for sent. Derfor kan det være rart at vide, hvad hun kan forvente, og det er nemt at tælle genstande. Start med at fortælle hende, at du håber, hun vil passe på sig selv, men uden at angribe hende. Hun bliver sikkert irriteret, men i virkeligheden er hun glad for at få nogle retningslinjer at forholde sig til. Hvis du helt forbyder hende at drikke, er det meget usandsynligt, at hun overholder det. Men det kan være fint at aftale et antal genstande, som passer til, hvad dit barn formentlig kan tåle. Børn, der har fået en tydelig ramme, før de skulle drikke første gang, viser sig som regel også at være dem, der kan styre det. Måske drikker de fem genstande i stedet for de aftalte tre, men der er større sandsynlighed for, at de holder sig i den lave ende.

På samme måde kan du vejlede dit barn til at tage sine forholdsregler – for eksempel til ikke at stille sit glas fra sig og komme tilbage til det senere, siger Erla Højsted.

For at undgå at sidde derhjemme og blive paranoid, mens dit barn er afsted, kan I på forhånd lave nogle aftaler om, hvordan og hvornår, I taler sammen, foreslår Erla Højsted.

- Det er fint at lave en aftale om, at den unge selv ringer, hvis hun har brug for det. Hav ikke for store forventninger til aftalerne. Ellers kan du fortælle hende, at du selv ringer på et tidspunkt, og hvis hun ikke svarer med det samme, så skal hun give lyd så snart, hun kan. Det er godt at lave en helt konkret aftale. Det er også godt at undersøge på forhånd, hvem hun kan gå til, hvis der er problemer, siger Erla Højsted.  

Du kan ifølge Erla Højsted sagtens hjælpe dit barn med at planlægge, hvad hun skal have med på festivalen eller på ferien. Tag gerne ud at handle med hende.

- Du behøver ikke købe hende alkohol, men du kan vise forskellen på vodka og øl og forklare hende lidt om, hvad konsekvenserne er ved det ene og det andet. Det kan også være en god idé at købe kondomer med hende, selvom det måske er grænseoverskridende, eller hun egentlig ikke er parat til at være seksuelt aktiv. På den måde slipper du i det mindste for at bekymre dig om en uønsket graviditet. Solcreme er også en god ting at snakke med hende om.

Når teenageren er taget af sted på ferie eller festival

Hvis du sidder derhjemme og tænker ”hvad nu hvis”, når de unge er taget afsted, så lær dig selv at skelne mellem forestilling og virkelighed. Kører katastrofetankerne rundt i hovedet, udvikler det sig måske til en reel angst, og den angst er det naturligt at prøve at fjerne ved at ringe til dit barn.

- Giv slip på ideen om, at du kan sidde og fjernstyre dit barn hjemmefra. Hun har det med, du har givet hende op gennem livet, og i langt de fleste tilfælde går det jo godt. Se tilbage på din egen opvækst. Alle, som har været teenagere, skal ud og blive voksne på et tidspunkt, og om du bekymrer dig eller ej ændrer ikke på noget. Du skal nok høre det, hvis der sker noget, og du har selv givet tilladelse til, at hun tog afsted.

Mange forældre har måske sporing på deres børn på telefonen. Det er en rigtig dårlig idé, mener Erla Højsted.

- Lad være med at spore dit barn via internettet. Det giver en falsk sikkerhed for både dig og for dit barn, for hun kan have glemt telefonen et eller andet sted, og så tror du, hun er der. Hun lærer heller ikke at tage ansvar for sig selv, hvis hun ved, at du altid er der og overvåger hende.

Læs også: Er din teenager ensom? Sådan hjælper du bedst

Hvis skaden er sket

Hvis dit barn er på festival i nærheden af hjemmet og kommer til at drikke for meget eller der sker noget ubehageligt med hende, kan du sagtens tage ud og hjælpe. Du har stadig ansvaret, mener Erla Højsted.

- Alt muligt kan gå galt på en rejse, og det er vigtigt ikke at tage sorgerne på forskud. Hvis den unge er ude at rejse, må du hjælpe, så godt du kan hjemmefra, men ikke bebrejde dig selv som forælder, hvis noget går galt. Der er ikke nogen mulighed for at forhindre et røveri, overfald eller pludselig opstået sygdom i udlandet, så da må I tage den sammen derfra.

Erla Højsted siger, at mange forældre tænker, de burde have vidst bedre, men man skal tage det som en læring for sig selv og sit barn.

- Lad også være med at bebrejde dig selv – og heller ikke dit barn bagefter og sige ”hvad sagde jeg, du kunne ikke finde ud af det”. Det er heller ikke en farbar løsning at begynde at snævre ind i aftalerne og forbyde hende at tage tilbage til den samme festival eller den samme feriedestination, fordi der er sket noget ubehageligt netop det sted. Det kan ske alle steder, og du har sikkert selv prøvet noget på en rejse engang, som ikke var så rart, men som du kom over. Det, du kan gøre, er at tage en snak om, hvad hun har lært af det, men hun må selv prøve igen næste gang.

Erla Højsted er autoriseret psykolog hos MIND CPH, som er en moderne privat psykologpraksis. Hun har desuden specialistuddannet sig i metakognitiv terapi med speciale i bekymringshåndtering, stressproblemer og angst.

7 Gode råd til dig, hvis din teenager skal på festival eller ud at rejse

  1. Hæld ikke alle dine bekymringer ud over dit barn, men vælg 3-4 ting ud, som er relevante for jer, og som I kan have en fast aftale om, fx alkoholindtag.
  2. Lav konkrete aftaler om, hvornår I taler sammen, og hvem der skal ringe til hvem.
  3. Undersøg på forhånd, hvad dit barn gør, hvis der opstår problemer.
  4. Hjælp dit barn med at planlægge, hvad han eller hun skal have med, og tag evt. med ud at købe ind.
  5. Giv slip på dit barn og stol på, at du har opdraget ham eller hende til at klare sig selv.
  6. Hvis der sker noget, og dit barn er i nærheden, kan du tage af sted for at hjælpe. Hvis ikke, så hjælp dem gennem telefonen.
  7. Bebrejd hverken dig selv eller dit barn, hvis der ER sket noget, men snak om, hvad I har lært af det.