mommybloggere hjemmegående mødre baby

Mommy-bloggernes opgør med samfundets normer

Barbara Hilton  |  Offentliggjort: 7.3.2018  |  Sidst opdateret: 26.4.2021

Det er svært at gå imod strømmen og sige: ”Jeg vil gå hjemme med mit barn”. For betyder det, at man så ingen ambitioner har for sig selv? Og hvad med penge og socialliv? Men faktisk er flere mødre begyndt at gå imod normerne, i hvert fald hvis man kigger på de populære mommy-bloggers.

Det var da Nynne skulle aflevere sin ældste datter i vuggestue, at hun for alvor blev opmærksom på adskillelseskulturen. Mange mødre oplever en stor sorg, når de afleverer deres børn i vuggestue første dag. Men hvor andre måske bare tager en tudekiks, undersøgte Nynne den følelse, hun fik. Det resulterede i, at hun dengang ikke kom tilbage til institutionen med sin datter.

- At få sit første barn er en rejse. Og hen ad vejen mærkede jeg, at jeg ikke var helt enig i de traditionelle og samfundsmæssige rammer, der blev sat op for mig og mit barn, siger Nynne.

LÆS OGSÅ: Man skal have is i maven for at være mor på sin egen måde

Speciale i adskillelseskultur

mor til to hjemmegående
De første år er fundamentale for barnets udvikling, derfor vælger flere mødre nu at blive hjemme med børnene.

Nynne blogger på verdenvedsidenaf.dk, er mor til to og i færd med at skrive speciale i psykologi om blandt andet adskillelseskultur og tilknytningsteori.

- Jeg ser en generel tendens, der går ud på, at vi som forældre skal bestemme en hel masse over vores børn og at deres følelser ikke har den samme værdi som vores. Jeg tror, at børn har et godt kendskab til deres egne behov; hvornår de er trætte, sultne osv. Og jeg mener, at det er vigtigt at være nysgerrig overfor de ting, børnene udtrykker, siger hun.

- Det er ikke en nyhed, at barnets første år er fundamentale for, hvordan barnet udvikler sig og hvordan de knytter sig til andre mennesker. Det er afgørende, at de er omgivet af tryghed og tillidsfulde mennesker. Sker det ikke, er der risiko for, at børnene bliver forstyrrede i deres tilknytning, hvilket kan få store personlige og samfundsøkonomiske konsekvenser i form af psykiske lidelser, stofmisbrug og en lavere stresstolerance i det hele taget. Man ved, at den tilknytningsstil, man udvikler som barn, giver man videre til sine egne børn og den påvirker de forhold, man har som voksen, siger Nynne.

LÆS OGSÅ: Din stress påvirker også dit barn

Sætter spørgsmålstegn ved traditionelt familieliv

Jeg er ikke institutionsmodstander. Institutionerne kan bidrage positivt til børnenes liv, hvis kvaliteten er i orden og være med til at rette op på manglende tryghed i hjemmet. Problemet er bare, at der i dag er blevet skåret så meget på institutionsområdet, at jeg tvivler på at institutionerne kan favne det barn, der ikke bliver favnet derhjemme. Og det er en katastrofe,” siger hun.

Nynne er én af flere bloggere og Instagrammere, der er begyndt at sætte spørgsmålstegn ved det traditionelle familieliv. Bloggeren NeoHippie argumenterer for hjemmeskoling, nul shopping og affald. Det samme gælder Sera Cecilia med bloggen Små grønne fodaftryk, der går hjemme med sine børn. Og FamilieFilosofi taler om vigtigheden af at lytte til børns følelse.  

- Vi skal forholde os til de rammer, vi får børn indenfor og ikke bare godtage nye teknologier og produkter, der understøtter usunde samfundsnormer,” siger Nynne og fortsætter:
- Vi skal være bedre til at skabe et samfund, hvor der er plads til nærvær og kontakt. Der hersker en idé om, at børnene primært hører til i institutionerne fra mandag til fredag og på legepladsen eller i Lalandia i weekenden. De voksne hører til på arbejdet, på cafeen eller i træningscenteret. Det ideelle samfund er, i min optik, et samfund, hvor vi ikke adskiller børnene fra de voksne størstedelen af tiden, og hvor vi kan leve sammen, uden at det virker forstyrrende for hverken børnene eller de voksne.

Pas godt på din familie

Vi kan hjælpe dig med at passe bedst muligt på din familie og de ting, der danner rammerne om jeres liv.