familiekøkken

Børn skal lære, at livet også kan være svært

Barbara Hilton  |  Offentliggjort: 21.3.2018  |  Sidst opdateret: 22.8.2019

I takt med at vi som forældre arbejder mere og mere, opdrager vi mindre og mindre. Og i den ligning glemmer vi at ruste vores børn til at klare samfundets pres og respektere fællesskabets normer. Vi skal gøre vores børn mere robuste, så de lærer at håndtere nederlag, siger psykolog og professor Per Schultz Jørgensen, forfatter til bogen Robuste børn.

Mange forældre genkender scenariet: Man er på vej hjem fra Netto med barn og indkøbsposer. Barnet har fået en pose i hånden, som han eller hun skal bære. Barnet gider ikke bære mere. Forælderen overtager posen for at komme hurtigere hjem. Det er forståeligt men ærgerligt, for det er præcis en lille situation som denne, der kan være med til at gøre barnet mere robust. Noget som mange børn i dag ville have godt af, forklarer Per Schultz Jørgensen.

Børnene skal lære de fælles normer

Dreng hjælper med opvasken
Lad dit barn bidrage til fællesskabet og opleve glæden og stoltheden over at være med til at sikre at hverdagen fungerer.

- Mange har opgivet at stille krav. Det tager for lang tid, og vi orker ikke konflikten. Men dermed har vi også sluppet de fælles ydre normer, som barnet skal internalisere og gøre til sine egne, siger han. Normer som at bidrage; hænge sin egen cykelhjelm op, dække bord, være med til at lave mad og gøre rent. I dag fokuserer vi så meget på, at børnene skal elskes og blive dygtige at vi ikke får lært dem at tage medansvar for fællesskabet.

- Men at internalisere sådanne normer og blive et menneske, der kan tage ansvar, er centralt i vores karakterdannelse. I stedet for at overtage Nettoposen, skal vi hjælpe børnene med at overkomme udfordringer og holde ud. I den proces lærer de deres egne følelser at kende og opdager, at det er sjovt at færdiggøre noget, uddyber Per Schultz Jørgensen.

LÆS OGSÅ: Fremtidens børnefamilier ser anderledes ud

En fiasko at have det svært

Dertil har vi et samfund, der forventer, at vi kan vælge selv og stå distancen. Vi bombarderes med indtryk, som vi selv skal sortere i. Det stiller høje krav til vores dømmekraft og evne til at stå fast. Og børn og unge er de grupper, som er allermest påvirkelige i samfundet, forklarer Per Schultz Jørgensen.

LÆS OGSÅ: Bedsteforældrene er en unik støtte i den moderne familie

Men det handler ikke kun om at blive stærk og udholdende.

- For man kan også blive så robust, at man overser sine egne grænser. Vi ser mange børn og unge, der går ned med stress, fordi de ikke har lært at lytte til deres egne følelser og grænser, uddyber han.

- Vi kan alle sammen opleve at presset blive for stort. Vi snakker så meget om succes, men vi skal også lære vores børn at håndtere nederlag. Ellers bliver de alt for overraskede over de udfordringer, som livet uundgåeligt byder en. De tror, de er en fiasko, hvis de har det svært. Og det bryder dem for alvor ned, siger Per Schultz Jørgensen.

Robusthed er en balancegang tæt forbundet med at kunne og turde reflektere over ens følelser og behov.
- Robusthed er styrke, men det er også styrken til at erkende sine sårbarheder og kunne sige fra, tilføjer han

Fire trin til at gøre dit barn mere robust

Hvis man vil gøre sit barn mere robust, kan man følge Per Schultz Jørgensens 4-trins model:

 

  1. Der skal være nogle normer i familien. Som f.eks. at være med til at dække bord, røre i gryden eller lave mad.
  2. Børn skal være med til at bestemme normerne. De skal føle, at de har ejerskab over dem. 
  3. Børn skal hjælpes med at leve op til dem. Ikke ved at straffe dem eller være autoritær. Men ved at gå ind i deres følelser og anerkende dem. Forældrene skal krydse broen til dem, samtidig med at de holder fast i normen. 
  4. Vi skal selv være nærværende. Et robust barn får man ikke ved et snuptag. Forældre skal selv investere deres tid. 

Pas godt på din familie

Vi kan hjælpe dig med at passe bedst muligt på din familie og de ting, der danner rammerne om jeres liv.