Fire almindelige børneulykker - toppbilde

Fire almindelige børneulykker – sådan håndterer du dem

Offentliggjort: 30.8.2018  |  Sidst opdateret: 22.8.2019

Aktivitet og leg udendørs er godt for både store og små børn, men hvad gør du som forælder, hvis dit barn kommer til skade?

Vi har spurgt børneulykkesansvarlig i Gjensidige, Camilla Korsvik, og sygeplejerske i SOS International, Lena Hansen, hvordan man som forælder bør forholde sig til de mest almindelige skader i barndommen.

Her er deres gode råd til, hvordan du tackler fire almindelige børneulykker:

1. Uheld på cykel

fire almindelige børneulyker - Camilla Korsvik
Camilla Korsvik i Gjensidige

Når barnet skal lære at cykle uden støttehjul, er det de færreste, der kan holde balancen i første forsøg. For at minimere skaderisikoen anbefaler Camilla derfor, at læringsprocessen sker trin for trin.

– Udstyr barnet med hjelm og brug en cykel, barnet kender fra tidligere. Find derefter en overskuelig plads uden trafik. I kan også starte med at skrue pedalerne af cyklen, så barnet først vænner sig til at holde balancen uden at skulle træde i pedalerne, siger Camilla.

Sygeplejerske i SOS International Lena Hansen har selv fem børn og lang erfaring med børn og skader.

Hvad er vigtigt at tænke på, når ulykken er sket?

– Først er det vigtigt at trøste, så barnet falder til ro. Derefter bør du tjekke, at barnet er vågent, reagerer som normalt og ikke er blegere end normalt. Undersøg derefter om barnet har skader som fx sår eller brækkede lemmer, siger Lena.

Hvad gør man, hvis man har mistanke om en hovedskade?

– Hvis barnet har slået hovedet, bør I holde en lille pause, men sådan noget som hjernerystelse opdages som regel først senere. Hold øje med tegn som kvalme, opkast og sløvhed, og vær på vagt hvis barnet klager over ondt i hovedet, når det skal sove. Har du mistanke om en hovedskade, bør du altid kontakte en læge, forklarer Lena.

2. Knald og fald på legepladsen

fire almindelige børneulykker - Lena Woll Hansen
Sygeplejerske Lena Woll Hansen. Foto: SOS International

Når børn leger, sker det, at de falder og slår sig.

Mange forældre har nok oplevet at blive skræmte i forbindelse med, at barnet falder – ikke mindst hvis barnet ser et sår, der bløder. Som regel er sådanne situationer mindre dramatiske, end såret umiddelbart giver indtryk af, men det kan alligevel være godt med nogle forholdsregler, forklarer Camilla.

Hvordan håndterer man et blødende sår på legepladsen?

– Er såret stort, bør du lægge pres på det for at stoppe blødningen. Alle sår bør renses, men faktisk er rent vand ofte det eneste, du har brug for. Hvis barnet eksempelvis er faldet i en sandkasse eller en mudderpøl, hvor der kan komme skidt og snavs ind i såret, bør du overveje en stivkrampevaccine. De fleste børn er vaccinerede igennem børnevaccinationsprogrammet, indtil de bliver 11-12 år, men hvis det er mere end fem år siden sidste vaccination, bør vaccinen genopfriskes. Uanset hvad anbefaler jeg at sætte et plaster på, eventuelt med en antibakteriel creme – både for at forhindre infektion, men også fordi det kan have en psykologisk beroligende effekt på barnet, siger Lena.

Hvad gør man, hvis man har mistanke om infektion i såret?

– Hold altid øje med, hvordan et sår udvikler sig. Hvis det bliver mere og mere rødt rundt om selv et lille sår, kan det være tegn på en infektion, som kræver antibiotika. I sådanne tilfælde bør såret tilses af en læge, hvis en lokal sårsalve eller creme ikke virker, siger Lena.

3. Forstuvninger i sportshallen

Hvis dit barn dyrker sport som fx fodbold eller håndbold, er der større risiko for brækkede lemmer og forstuvninger. Hvis barnet lander forkert, gør det ofte meget ondt lige i situationen, men smerten er som regel kortvarig, siger sygeplejersken og fortsætter:

– Der findes imidlertid flere grader af forstuvninger, og det behøver ikke være så alvorligt, selv om smerten umiddelbart er stor. Barnet bør ikke belaste foden, så det gør ondt. Læg en ispose eller et koldt omslag om foden, men ikke direkte på huden som ved førstehjælp. Lad foden ligge højt, anbefaler Lena.

Hvordan kan man vide, om foden er brækket?

– Hvis barnet synes, at det stikker i foden, at det ikke kan bevæge den som normalt, at funktionen er nedsat, eller at den får en blålig farve ved skadestedet, kan der være tale om et brud. I så fald bør I opsøge en læge, siger Lena.

4. Hedeslag

Skal du på stranden i løbet af eftersommeren, kan varmen være en udfordring, og hedeslag kan opstå.

Hvordan undgår man hedeslag?

– Hedeslag viser sig som regel ved slaphed, kvalme, hovedpine, irritabilitet, forvirring og varme i huden uden at man sveder noget særligt. Sørg derfor for, at barnet drikker vand regelmæssigt, og sørg for at tage pauser fra solen ved at gå ind i skyggen ind imellem. Det er en god ide at have parasol eller strandtelt med, siger Lena.

Hvad gør man så, hvis barnet alligevel bliver ramt af hedeslag?

– Hvis dit barn får hedeslag, er det vigtigt med en gradvis nedkøling. Læg først barnet i skyggen og brug kolde remedier som våde klude eller en våd t-shirt til at køle kroppen ned. Er I indenfor, kan det være godt at åbne en fryser eller et køleskab. Hovedpinepiller bør ikke bruges, da de kan have modsat virkning. Hvis barnets bevidsthed er sløret, skal det ikke have noget at drikke – i så fald skal du ringe 112. Det samme gør sig gældende, hvis barnet kaster op, afslutter Lena.

LÆS OGSÅ: Syv rejsetips til familien

Få den bedste behandling

Vi har et godt sundhedsvæsen i Danmark, og heldigvis vil det offentlige være til stor hjælp, når det er nødvendigt. Tøv derfor ikke med at ringe til din læge eller til lægevagten/akuttelefonen, hvis du har mistanke om, at dit barn eksempelvis har infektion i et sår eller har brækket foden.

Er det offentlige sundhedstilbud godt nok?

– I de fleste tilfælde dækker det offentlige det, man har brug for. Men det kan være en god ide at investere i en børneulykkesforsikring, som kan bidrage til at dække andre små eller store udgifter. Det kan være alt fra at få dækket mindre behandlingsudgifter hos en fysioterapeut til at få dækket tandskader, skader på briller og kontaktlinser, rengøringshjælp og meget mere, slutter Camilla.

Læs mere om børneulykkesforsikringen fra Gjensidige