Du er ikke en dårlig mor, hvis du ikke straks er overvældet af kærlighed til din baby

Redaktionen på Mama.dk  |  Offentliggjort: 24.4.2018  |  Sidst opdateret: 9.5.2018

Det er nemlig helt normalt, forklarer børnepsykolog Litte Frehr, som her giver sine bedste råd til bekymrede mødre.

Om Mama.dk

Livet som mor er fyldt med gyldne stunder - og en masse søvnløse nætter. Følg med på mama.dk og få nyttig viden, tankevækkende artikler og gode råd til dig, der er gravid eller har børn.

Det er ligesom skrevet ind i manuskriptet, ikke? Vi føder barnet og knuselsker det med det samme. Men sådan er det altså ikke for alle mødre. Og det er et stort tabu. Så stort et tabu, at nybagte mødre kan have svært ved at tale med en psykolog om det. For hvis en kvinde ikke føler kærlighed, i det øjeblik hun får sit barn i armene efter fødslen, må der da være noget galt med hende - eller hvad?

Moderfølelse tager tid


Nej, mener børnepsykolog Litte Frehr.
Hun opfordrer nybagte mødre til at tage det med ro og give sig god tid til at lære deres baby at kende, før de slår sig selv oven i hovedet med skyldfølelse. Det er nemlig ganske normalt, at tilknytningen til en lille ny - og dermed moderfølelser og kærlighed - tager tid. Efter en fødsel udsættes den nybagte mor for rigtig mange belastningsfaktorer, der alle kan stå i vejen for følelsen af kærlighed.

Den hormonelle forandring, der sker efter en fødsel, er den største hormonelle forandring, der sker i en menneskekrop. Og forandringen sker på få timer, og det har selvfølgelig betydning, fordi hormoner har stor betydning for vores humør. Derudover er det en kæmpe omvæltning på så mange andre planer at blive mor, og så kan det altså være svært at føle den helt vilde og voldsomme morkærlighed, forklarer Litte Frehr.

Gælder især førstegangsfødende

Førstegangsfødende er ifølge Litte Frehr særligt påvirkelige overfor de mange faktorer, fordi de ofte er usikre på barnets behov og deres egen tilstrækkelighed.

I løbet af 24 timer går man fra at være den vigtigste person i sit eget liv til, at et andet individ - en fremmed - bliver vigtigere. Man kender jo endnu ikke sit barn og dets behov. Der kan gå flere måneder, før der opstår en rytme i dagligdagen med et spædbarn, og man formår at forstå og forudsige sit barns behov og følelser. Det betyder, at man føler sig magtesløs, når det græder. Magtesløsheden kan gøre det svært at knytte sig til et barn, siger Litte Frehr og uddyber:

For rigtig mange kvinder tager det derfor længere tid at blive overvældet af kærlighed til deres baby. Som menneske er vi nødt til at have fornemmelsen af et andet menneske som en unik person, før vi kan mærke kærlighed, og det kan være svært, når børn ikke giver ret meget tilbage i starten. De spiser, sover og laver i bleen, og det er det. Det er en voldsom oplevelse at føde og blive mor, og hvis en nybagt mor så også er uheldig at have et meget krævende barn, er der ikke noget at sige til, at hun ikke er ovenud lykkelig og forelsket.

Tal med andre om dine følelser!

Børnepsykologen anbefaler nybagte mødre at bryde tabuet og tale med deres partner om de svære følelser. Han kan meget vel have det på samme måde, og det er nemmere at tackle, når man ikke skal føle skyld. Du kan også vælge at dele dine følelser med sundhedsplejersken, foreslår Litte Frehr.

Tilknytning er ikke noget, der sker automatisk, og det gør dig ikke til en dårlig mor, at du har svært ved at mærke kærlighed. Din sundhedsplejerske har hørt ting, der var ti gange værre, så du kan roligt tale med hende om det, og hun kan også hjælpe dig med at vurdere, om det er noget, som du bør få hjælp til, siger hun.

Babys første 7 dage

Dag 1 - Alle er mærkede af fødslen

Under din graviditet har barnet været indhyllet i fostervand, men efter fødslen skal det for første gang bruge sine lunger. De fleste babyer tager deres første mundfuld luft i forbindelse med et skrig. Og netop gråd er barnets første form for sprog. Med tiden vil du lære at tolke, hvad gråden betyder.

Det nyfødte barn er smurt ind i blod og hvidt fosterfedt. Det lille hoved er måske klemt, fordi det har været igennem en smal fødselsvej. Øjnene kan også være hævede, og derfor holder nogle babyer øjnene lukkede en stor del af tiden efter fødslen.

Straks efter ankomsten undersøger lægerne babyen for livstegn, hvorefter du får barnet op på maven. Herefter bliver barnet vasket eller tørret lidt og får sin første ble på. I begyndelsen har dit barn sort og tjæreagtig afføring, der hedder mekonium. De fleste nyfødtes øjne er blå eller grå, men det kan ligesom med hårfarven ændre sig med tiden.

Når navlestrengen er holdt op med at pulsere, skal den klippes af. Det gør hverken ondt på dig eller din baby. Når barnet ligger hos dig, vil det automatisk søge efter mad, og de fleste børn kan sutte af sig selv.

I løbet af det første kvarter efter barnets fødsel trækker din livmoder sig sammen, hvilket frigør og til sidst skubber moderkagen ud. Så snart barnet er ude, stopper også den hormonproduktion, der har holdt den såkaldte råmælk tilbage. Dit barn kan derfor sutte lidt mælk ud med det samme, og det kan være med til at frigøre moderkagen hurtigere.

Når alt det praktiske er overstået, plejer personalet at lade jer være lidt alene på stuen. Slap af og glæd jer sammen som familie. Vær ikke bekymret, hvis moderfølelsen ikke vælder ind over dig med det samme. Du har været meget igennem.

Dag 2 & 3 - Sanserne kommer i spil

Dit barn har lyttet til din (forvrængede) stemme fra maven og kan derfor genkende din stemme efter et par dage. Lugtesansen fungerer også godt lige efter fødslen. Efter cirka to dage kan barnet genkende din ansigtsform og hårgrænse. Resten af ansigtet med øjne, næse og mund kan det genkende, når det er omkring otte uger.

Dit nyfødte barn sover i gennemsnit 16 timer i døgnet de første par uger. Du kan opleve dit barn smile i løbet af den første uge, men spørgsmålet er, om det er bevidst eller en refleks. Under alle omstændigheder nyder baby al den opmærksomhed og kontakt, du giver den.

På andendagen har barnet fortsat mekonium, men afføringen er nu lidt mere brunlig. På tredjedagen bliver den mere gul. 

Nogle førstegangsfødende synes, at det er trygt at blive på hospitalet de første en-to dage efter fødslen, hvis det kan lade sig gøre. Tag imod al den støtte, du har brug for mht. amning og pleje af barnet, men sortér i de sikkert velmenende råd, du får fra omgangskredsen.

Du vil opleve menstruationslignende blødninger efter fødslen, og er du blevet syet, skal du holde øje med evt. betændelse. Maven er stadig fuld af ophobet væske, men det forsvinder af sig selv, når du tisser og sveder.

Dag 4 - Mælken (og tårerne) flyder

I løbet af den første uge kan dit barn genkende lugten af din brystmælk. Din mælk løber for alvor til i løbet af tre-fire dage - og ofte sker det på én dag, hvor brystet bliver meget spændt og gør amningen besværlig. Men jo oftere du ammer, desto mere flyder mælken.

Selv under kyndig vejledning og med et velvilligt barn kan det være svært at få amningen til at fungere. Modermælkserstatning er et godt alternativ, hvis du må give op - og det er helt OK. Flasken skaber ikke afstand mellem dig og dit barn, og dit barn får den næring, det har brug for.

Dit humør går op og ned i den første uge, og på fjerdedagen oplever mange nybagte mødre, at alt bare er for meget, og tårerne flyder. Det er helt normalt.

Baby sover fortsat det meste af tiden, men har i sine vågne timer brug for kontakt, mad og en ren ble. På fjerdedagen vil afføringen normalt være helt solgul. Et barn, der har mekonium som i begyndelsen eller fortsat skiftende afføring, når det er fire-fem dage gammelt, får sandsynligvis for lidt mælk og vil tabe sig. 

Dag 5 - Navlen løsner sig

Navlestumpen falder af mellem den femte og tiende dag. Det er normalt, at det bløder lidt, eller at der kommer noget grønligt snask, når navlen efterhånden løsner sig fra huden. Barnet må gerne komme i bad, inden navlen falder af. Ellers skal navlen holdes tør og ren.

Når mælken er faldet til, og senest seks-syv dage efter fødslen, skal barnet have mindst seks våde bleer i døgnet. Ellers kan det være tegn på, at det ikke får mælk nok.

Det nyfødte barn, der er født til tiden, må gerne komme udenfor at sove, medmindre det er meget koldt og fugtigt. Sørg for, at det ikke blæser koldt ned i barnevognen, og klæd barnet fornuftigt på.

Dine blødninger i forbindelse med fødslen aftager, og din mave bliver langsomt mindre. Du har måske lyst til at tabe dig, men slankekur er en rigtig dårlig idé, mens du ammer.

Dag 6 & 7 - Alle skal gerne trives

Forhåbentlig er baby begyndt at trives her i verden og spiser og sover regelmæssigt. Sundhedsplejersken, der kommer på hjemmebesøg inden for de to første uger efter fødslen, kan være med til at vurdere, om barnet tager på, som det skal.

Husk selv at få hvilet, mens baby sover, og sig evt. til familie og venner, at I sætter pris på deres interesse, men trænger til ro i et par dage, hvis det hele bliver for meget. Det har de fleste forståelse for.

De færreste mødre føler sig sexede efter en fødsel. Det er helt naturligt, og sexlysten skal nok vende tilbage, i takt med at du får mere overskud og (det meste af) din figur tilbage. Du vil måske opleve, at din omverden ikke interesserer dig så meget, da al din fokus er på baby. Fænomenet kaldes ammehjerne og er en naturlig kemisk reaktion.

Tal med din partner om den måske manglende lyst og start langsomt med at nærme jer hinanden via kærtegn. Husk prævention: Amning er ikke en sikker form for prævention, p-piller kan påvirke mælkeproduktionen negativt, mens kondom til gengæld beskytter mod infektion i livmoderen.