På ferie med baby? Så husk følgende!

Offentliggjort: 17.4.2018  |  Sidst opdateret: 1.8.2019

Når du rejser til andre lande, rejser du ofte også ind i en anden bakterieflora, som især kan gøre babyer og børn syge.Følg disse råd – og få en sygdomsfri ferie.

– Når du skal undgå, at barnet bliver sygt, er det værd at trække et godt, gammelt husråd frem: skræl, kog eller vask. Hvis du ikke gør det, skal barnet ikke have maden i munden, siger Rikke Harders, medicinsk rådgiver i Gjensidige.

Hun fortæller, at babyer, der ammes, generelt er mindre udsatte for smitte, fordi amningen beskytter imod infektioner. Men hun påpeger, at de alligevel er udsatte for blandt andet dråbesmitte, og at immunforsvaret endnu ikke er så veludviklet. Når det drejer sig om babyer, der ikke ammes, er det vigtigt at passe på med, hvad de får at spise.

– Et problem, som ofte opstår, er, at barnet får diarre og bliver dehydreret på grund af smitte fra maden eller drikkevarerne. Almentilstanden kan dermed hurtigt forværres, fortæller Rikke Harders.

Læs også: Syv rejsetips til familien

Pas på med at drikke fra vandhanen

Hun fortæller, at det er vigtigt at sørge for, at vandet er rent, og at du hellere skal købe flaskevand end at tage nogen chancer med det lokale vand fra hanen. Endvidere skal du altid koge sutteflasker og være meget påpasselig med håndhygiejnen.

– Så vidt det er muligt, bør du undgå at lade fremmede røre babyen, og især babyens hænder. Da hænderne hurtigt havner i munden, kan de udgøre en stor risiko for smitte, siger hun og påpeger, at det er vigtigt at huske på, at man bevæger sig i en fremmed bakterieflora, som babyen måske ikke kan tåle.

Test solcremen på babyen inden ferien

Rikke fortæller, at bid og stik fra insekter samt solskader er noget, du bør være ekstra opmærksom på.

– Babyer må ikke få sol direkte på kroppen, og små børn som kravler eller går skal beskyttes med parasoller, tøj og solcreme. Det kan være en god ide at teste solcremen på barnet inden ferien for at være sikker på, at barnet ikke reagerer allergisk eller har andre reaktioner på solcremen. Med hensyn til de mindste er det under alle omstændigheder bedst at bruge fysisk beskyttelse, siger Rikke Harders.

Læs også: Dette bekymrer nybagte forældre sig mest over

Læg ikke tæppet henover barnevognen

Babyer er også mere udsatte for overophedning, fordi de endnu ikke har udviklet en god evne til at regulere deres kropstemperatur

– Det kan ikke anbefales at lægge et tæppe over barnevognen, da det hurtigt kan blive for varmt for babyen. Køb hellere et tyndt insektnet, lyder hendes råd.

Tjek forsikringen før du rejser

Rikke Harders siger, at det er vigtigt at have styr på rejseforsikringen, inden du rejser. Hvis barnet er sygt, mens I er på ferie, kan forsikringsselskabet nemlig hjælpe både med de økonomiske og praktiske udfordringer, som kan opstå.

– Én ting er at få dækket de økonomiske udgifter, men det er lige så vigtigt at have nogen, der hjælper med alt det praktiske, og som du kan tale med undervejs. Et forsikringsselskab med alarmcentral, som har kendskab til sygehus og sundhedspersonale i det område, du befinder dig, giver en tryghed, som er guld værd, siger Rikke Harders, og fortsætter:

– De allerfleste rejseforsikringer dækker det, du har brug for. Men husk at tjekke, at dækning i forbindelse med sygdom og skade, har tilstrækkeligt høje forsikringssummer.

Har barnet brug for sygehusindlæggelse, bør du altid ringe til forsikringsselskabets alarmcentral først. På den måde sikrer du, at hele processen fra indlæggelse til hjemrejse kan blive fulgt op på en god måde.

– Alarmcentralen holder kontakt med lægen eller sygehuset på feriestedet og sørger for, at dit barn kommer på et egnet sygehus. Forsikringsselskabet sørger også for den rette transport hjem – eller direkte til et sygehus i Danmark, hvis barnet har brug for det, siger Rikke.

Læs også: Sådan giver du førstehjælp til små børn

Få lægeerklæring og husk at gem kvitteringerne

Forsikringsselskabet betaler altid større sygehusregninger direkte – uden at du først selv må punge ud.

– Ved mindre besøg hos en læge kan du selv betale og tage kvitteringerne med, så du kan få udgifterne refunderet af forsikringsselskabet, siger Stake Løvdahl.Hvis ferien er blevet afbrudt, kan du få erstatning.

– I så fald er der brug for en lægeerklæring fra den læge, du har haft på stedet. Hvis familien må blive indendørs, fordi barnet er sygt, så tæller det også som afbrudt ferie, afslutter Rikke Harders.

Tjek prisen på en børneulykkesforsikring