Så meget koster din guldklump

Offentliggjort: 30.4.2018  |  Sidst opdateret: 18.9.2019

Venter I jer, og er I bekymrede for, hvordan det vil påvirke privatøkonomien? Her får I tips til, hvordan I kan undgå unødvendige omkostninger i spædbarnstiden og få styr på familieøkonomien.

Et spædbarn koster minimum 2.170 kr. om måneden ifølge rapporten Minimumsbudget for forbrugsudgifter.
- Tallet dækker indkøb af spædbarnsudstyr, tøj med videre. Det er de reelle udgifter, når børnechecken er trukket fra, forklarer forskeren bag rapporten, Jens Bonke.

Han understreger, at der er tale om et minimumsbudget, og at det betyder, at mange familier bruger langt mere på deres nye guldklump. Rapporten viser da også, at en gennemsnitlig familie bruger omkring 5.000 kr. om måneden på deres første barn indtil barnets 18. år.

Start med de nødvendige indkøb

Ståle Solem fra Gjensidige oplever da også, at mange forældre bruger langt mere end minimumsbudget. Han giver derfor en række tips til, hvordan du kan minimere dine udgifter.
- Prioriter det mest nødvendige i første omgang. Er du i tvivl om, hvad I har brug for, så rådfør jer med andre, der netop har fået barn og lyt til deres erfaringer, anbefaler han.

De fleste familier får brug for puslebord, babyseng, autostol og barnevogn. Men der er mange tilbud til nybagte forældre, og ikke alt er lige nyttigt. Solem understreger, at det kan blive en økonomisk hård tid, hvis man køber alt, hvad butikkerne fremstiller som nødvendigt.

- Det kan være en god ide at se tiden an og vente med at købe ting som babyalarm, bæresele eller vippestol, indtil man oplever et konkret behov for det i hverdagen. Der er mange «nice to have»-produkter på markedet, men det vigtigste er, at I som forældre er trygge ved, at barnet har det godt, siger Solem.

Meget kan købes brugt

Spædbarnsperioden varer kun ganske få måneder, og meget af udstyret har derfor en ganske kort brugstid. Derfor opfordrer Solem forældre til at tjekke, hvad de kan få brugt.
- Nogle ting bør af sikkerhedshensyn købes fra ny, men der er alligevel meget, som kan købes og sælges brugt. Eksempelvis barnevogn, puslebord, tøj og badekar. På diverse genbrugssites og apps kan du nemt finde produkterne til den halve pris af, hvad de koster i butikken – og det kan selvsagt give store besparelser. Når det drejer sig om autostol, anbefaler jeg dog at købe den fra ny eller så ny som muligt, så I er sikre på, at den indfrier sikkerhedskravene, siger Solem.


Find flere artikler om livet med barn her.